Last news in Fakti

29 Август, 2023 11:18 17 502 23

Ето защо българските слънчоглед и царевица няма да бъдат прибрани от полето

  • слънчоглед-
  • царевица-
  • реколта-
  • суша

Производителите ще приберат по-малко реколта тази година заради 40-градусовите жеги и сушата

Ето защо българските слънчоглед и царевица няма да бъдат прибрани от полето - 1
Снимка: БГНЕС

Производителите на слънчоглед и царевица ще приберат по-малко реколта тази година заради 40-градусовите жеги и сушата, която те водят след себе си, а някои от зърнопроизводителите са се отказали изобщо да жънат продукцията, която са отглеждали месеци наред, предаде БГНЕС.

Проблемът при слънчогледопроизводителите в Русенска област започват оттам, че слънчогледовите пити не са се напълнили, освен това и слънчогледовите семки са недохранени, и вместо очакваните 300 – 600 кг за декар, първите добиви от продукцията възлизат на около 250 – 300 кг за декар. Проблемите на производителите на слънчоглед не спират дотук. В складовете и в предприятията, които преработват продукцията, има близо 600 хил. тона слънчоглед от 2022 г. Освен това изкупната цена на слънчогледа също е много ниска, съобщават производителите.

На определени места и жътвата на царевицата в Русенска област вече започна, но за производителите количествата от отглежданата от тях продукция не са задоволителни, тъй като възлизат на около 150 – 250 кг за декар, при очаквани количества от порядъка на над 250 – 300 кг за декар. Според производителите няма търсене на царевица.

Има и райони в Добруджа с маслодаен слънчоглед, царевица и пшеница, в които голяма част от продукцията е изсъхнала. И докато средният добив на пшеница в област Добрич е малко над 562 кг за декар след приключилата жътва, се оказва, че при царевицата положението е критично и добив няма да има изобщо. В Добруджанския край е приключила жътвата и на лавандулата, като средният добив е 526,5 кг за декар, както и на рапицата, където средният добив е близо 268 кг за декар.

В Старозагорска област се очакват по-ниски добиви на слънчоглед т.г. Там жътвата на слънчоглед все още не е стартирала масово, а прибирането на царевицата все още не е започнало.

Износът на българска продукция през пристанище „Варна“ от началото на настоящата пазарна година до средата на месец август, обаче, бележи огромен ръст. През този период са изнесени близо 427 хил. тона пшеница и близо 110 хил. тона ечемик, а в рамките на една седмица са експортирани малко над 20 хил. тона слънчоглед и близо 11 хил. тона царевица. Въпреки това за периода от началото на пазарната 2022/2023 г. досега изнесеното количество царевица е със 17,5% по-малко спрямо предходната пазарна година, докато при слънчогледа ситуацията се е подобрила значително по отношение на износа – със 62,5%.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милко

    64 3 Отговор
    Защото взимат лев от застраховката без да копат доматито. Хитри хора.
  • 2 Гаргите

    73 3 Отговор
    и взелите маса субсидии тържествуват !
  • 3 Пожара

    75 3 Отговор
    Сека година така казват, шо им се вижда голема рентата коя дават. Ма мазерати и бентли москвичи им се струват!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 един

    68 5 Отговор
    Някой или е спал като е писал статията или хабер си няма от земеделие!Какъв е тоя "очакван"добив 300-600кг/дка слънчоглед?Вместо това пък сега жънели по 250-300кг.!Или най-вероятно са объркали слънчоглед със царевица!
  • 6 Зрънчо беден

    63 6 Отговор
    Земеделците в България 10% са агрономи, всичко друго е някакъв пълнеж от неграмотни хора, хора незнаещи как да инвестират и в какво! Първичното вече го имат - коли, жилища, екзотични почивки и мн. др. и до тук! Сега само плачат, защото всичко им е на кредит и харчене с широки пръсти за какво ли не излишно! Не обновявахе техниката, не намалявахе себестойноста на продукцията си. В Добричко има едно девойче мислищо се за земеделка и управлява някакво съюзче на некадърници - това им е представителноста на зрънчовци - започват и фалитите в земеделието-много ше са!!! Наследниците им наркоманчета!
  • 7 Без име

    36 5 Отговор
    Има от всичко достатъчно не бойте се.
    Винаги се показват слаби полета,но има и такива , който дават и по 1000кг/дк при царевицата слънчогледа е м/у 100 и 250кг/дк . Пишете според това кой ви плаща.
  • 8 Буквоядец

    25 3 Отговор
    Да бяха поливали. Разчитат и доказа ,че с прадня,може да се прави боя и си правят каквото искат.Сега Фон дер Лаен като пусне украински слънчоглед,пак ще почнат да вият ,като линейки и да блокират

    Коментиран от #11

  • 9 Анонимен

    19 11 Отговор
    Че добивите ще са слаби, ясно е. Аз обработвам само собствена земя и имам резерви. Искам да видя рентаджиите, които чакат 150лв рента, как ще вият на умряло. На поле не са стъпвали, иначе, когато са по кафенетата, разбират от всичко.
  • 10 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

    14 1 Отговор
    ХОРАТА ОЖЪНАХА ВСИЧКО БЕ БЕЗХАБЕРНО И!
  • 11 бойкот

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Буквоядец":

    Вече ще готвя само със зехтин.

    Коментиран от #18

  • 12 Констатираща

    22 1 Отговор
    След като има големи запаси на слънчоглед от предната година и след като изкупната му цена е ниска, най-добре да се оставят да пустеят ноивите и да се дава на гаргите. Изобщо селското ни стопанство и икономиката са в плачевно състояние от началото на демокрацията. Родното производство се изнася, защото е по-изгодно за производителите, а се внасят чужди стоки и продукти, които са с лошо качество и сепродават на високи цени. Къде е логиката?
  • 13 Бай Ганчо

    8 2 Отговор
    Уха,добра новина.
    Само кажете каде ще оставят слънчогледа и царевицата и аз отивам да я прибирам.
  • 14 Варна

    7 1 Отговор
    Голяма работа , земята в Добруджа е 4000 лева на декар , а рентите са 120 -150 лева

    Коментиран от #16

  • 15 сега ще ви обясня

    10 0 Отговор
    Няма да си приберат реколтата, защото сте им отворили схеми да правят повече пари като заносват българската продукция и внасят чужда.
    Ако условията се променят, ще си приберат всяка семка слънчоглед и всяко зрънце царевица!

    Въпрос на управление и политика!
  • 16 верно е

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    странното е, че тези цени и тези ренти вървят с неефективно производство на продукция с ниска добавена стой ност.... има нещо нечисто в чисто пазарно отношение
  • 17 Факти

    3 0 Отговор
    Платени лицемери
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ExtraVirgin точка BG

    0 0 Отговор
    Само от тук!
  • 21 СЗО

    0 0 Отговор
    А калпавия космонавт космоса му е крив.
  • 22 Борис

    2 0 Отговор
    Абе каква е тая кратуна дето пише такива простотии ? 300 до 600 кг. слънчоглед очаквани добиви !!! Кой е тоя вълшебник със 600 кг. добиви от слънчоглед ? Ако може да се произведе толкова слънчоглед от декар , даже и 0.70 стотинки изкупна цена е много .
  • 23 Водолей

    3 0 Отговор
    Абе кажете си че изкупните цени са ниски и не можете до си купите бентли и няма да събирате реколта. Големи лешпери сте.