20 Юли, 2024 10:25 2 063 32

Държавата да създаде дъждовни облаци

  • земеделци-
  • облаци-
  • суша-
  • държава

За това настояват земеделци

Държавата да създаде дъждовни облаци - 1
Снимка: БГНЕС

Mоже ли при пожари да ни помакат изкуствено създадени облаци? От Българския фермерски съюз настояват България да започне да засява облаци. Изваляването от създадени облаци е в интерес на напояването и на земеделието като цяло. От браншовата организация обясняват, че подобни опити вече има в САЩ, Канада, Обединените арабски емирства и Китай. Оказва се, че дори съседна Румъния вече има опит в създаването на облаци.

"Опитът на редица държави показва, че при третиране на облаците можем да достигнем до 10-15% изваляване. Това само по себе си няма да е някаква панацея за решаване на проблемите с напояването, но е предпоставка да напълним язовирите и чрез каналната мрежа тази вода да може да стигне до хората и да има вода и за напояване" Това заяви в ефира на "Събуди се" председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов, цитиран от Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    12 3 Отговор
    Дано а надали

    Коментиран от #5

  • 2 малиии

    12 7 Отговор
    Не стига , че ни "пръскат" , сега па и да "изваляват" .. 🤭😁
  • 3 Чудесно

    21 0 Отговор
    Пак едни пари ще се завъртят, и някой здравата ще се облажат, а облаците ще се появят през есента. Заклевам се.
  • 4 И вместо

    11 2 Отговор
    дъжд , да им валят пари !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Данко Харсъзина

    12 5 Отговор
    Вече 30г фермерите само вземат от държавата. И то по много. А не и дават нищо. Ами да си наемат фирма да им сее облаци. И да си плащат поне това.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факт

    30 4 Отговор
    Тази технология никак не е безобидна. Видяхме какво се случи в Дубай, пустинният град беше буквално удавен от изкуствено създадените дъждове. Всяко насилие над природата не води до нищо добро. Жеги и суша е имало от хиляди години, земеделците трябва да знаят, че има добри и лоши години, природа е това, не е концерт по желание. България трябва да остане чиста територия, без отровни пестициди и модерни технологии, чиито последствия са непредсказуеми.

    Коментиран от #14, #30

  • 10 Ами сега

    12 0 Отговор
    А коя е "държавата", земеделците марсианци ли са? Всеки мисли само как да изпразва общата хазна, а кой ще я пълни?
  • 11 Само да попитам

    9 1 Отговор
    ЛОКАЛИЗИРАН пожар потушен ли значи?

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Били от Чернобил

    6 0 Отговор
    Ас много харесва диваннните експерти .
  • 14 Още един

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "факт":

    Факт - територията ни отдавна е бъкана с отрови и пестициди.
  • 15 Ломския

    4 0 Отговор
    Ще помакат нема да се плашите
  • 16 уйко калеко

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Данко Харсъзина":

    Е как ще стане това фермерите да си плащат.В БЪЛГАРИНА БИТУВА ЕДНО МНЕНИЕ,ЧЕ ЗА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ДЪРЖАВАТА.Това ни е насадено още от ,,СОЦИАЛИЗЪМА,,(тогава имаше един израз ,че партията само дето не ни прави ДЕЦАТА,,)и докато не се промени няма да има развитие.За фермерите се отделят най много пари ,цакат ни с високи цени и сега искат държавата да им ,,ПРАВИ,,и облаци.По ТАТОВО време бе изградена перфектна напоителна система за земеделието ,но тя бе разкулачена защото е ,,СОЦИАЛИСТИЧЕСКА,(1992 Г. БЯХА СЪЗДАДЕНИ ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ ОТ СЕДЕСАРСКИТЕ СИНИ БАШИБОЗУЦИ И ОТ ТОГАВА ЗАПОЧНА УПАДЪКА НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО)

    Коментиран от #21, #25

  • 17 не е толкова просто

    2 0 Отговор
    Процесите не се управляват локално, а регионално. За да се образуват облаци са необходими студени въздушни маси, които не се намират на наша територия.
  • 18 Държавата

    7 0 Отговор
    нищо не създава. Държавниците ще обявят конкурс за създаване на изкуствен дъжд, ще го възложат на свои фирми, ще приберат комисионната, проектът няма да свърши работа, но ще удържат от парите за замеделците за произведените проливни дъждове.
  • 19 като питаш да ти кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Само да попитам":

    Раздухан!
  • 20 Боро

    16 1 Отговор
    Основният проблем е в липсата на гори. Сушата и наводненията са бедствие в Западна Европа от повече от 100 години, анализите сочат като причина жестокото обезлесяване с цел да се създадат земеделски земи. В България до 1990 г такъв проблем нямаше. Но от тогава започна малоумна сеч, вече 34 години се унищожават средно по 300 декара гори всеки ден. Почти 60% от горите са издънкови и от самозалесяване. Сега пищим за изкуствени облаци. Пищят тези, които унищожиха язовирите и напоителните системи, за да заграбят земята. Не съм фен на соца, но България беше единствената държава в света, където край всяко село имаше язовир и системи за напояване. Вярно, на някои места доста примитивни, но осигуряваха добра реколта.

    Коментиран от #23, #31

  • 21 ганев

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "уйко калеко":

    БРАВОО....ТОЧНО В ДЕСЯТКАТА
  • 22 дъждовни облаци ?

    9 1 Отговор
    Тази нова практика, в някои части на света, постопенно променя климата. Донякъде и заради това сме на този хал.
    Но кой друг, ако не човекът, е измислил как да съсипе нашата планета.
  • 23 ганев

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боро":

    ПОКЛОН ЧОВЕКО....ДА СИ ЖИВ...И ЗДРАВ
  • 24 А50

    11 0 Отговор
    Защо всички частници искат все държавата да им свърши работата в техен интерес, а печалбата си е само тяхна, всеки гледа да лъже, маже и скатава данъци иначе велики частници и капиталисти. Ами като сте фермерски съюз съберете едни пари и си закупете нужната техника и след сертифициране на дейноста за безопасна действайте, застрахувателите също биха имали интерес, но всички разчитата на държавата демек на трудещите се данъкоплатци. Тая държава е станала дойна крава за едни и мащеха за други
  • 25 А50

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "уйко калеко":

    Точно сегашните едри фермери участваха в седесарското разтуряне, разграбване и разпределяне на селското стопанство, а сега са ревнали държавата да им помага, демек ние, а те еаха таковата на инфраструктурата и станаха милионери за един ден. Искат капитализъм, пазарна икономика и по-малко държава, нещът планиране, субсидии за реализирана продукция, еми то от къде държавата да има пари
  • 26 Нова телевизия !!!

    3 1 Отговор
    Поканете айдука Харизанов ,който съсипа напоителна система "Малък Преславец" , която щеше да прехвърля вода от Дунава до Карнобат и източна Тракия . На чело на "Напоителни системи" той прие разпореждане да изкорми помпена станция Малък Преславец и да продаде на безценица УНИКАЛНИ ПОМПЕНИ СЪОРЪЖЕНИЯ !!!
    И ЗНАМ ЧЕ НЯМА ДА ГО ПОКАНИТЕ ...ТОЙ ВЕЧЕ Е ЕВРОНЮЗЪР И НОСИ ВЕЗАНА ЦВЕТНА ПРЕСТИЛКА !!!

    Коментиран от #29

  • 27 Радо

    3 0 Отговор
    Гербераса Харизанов трябва да бъде набучен на кол за назидание на всички крадливи гербераси.
  • 28 димо.

    1 0 Отговор
    Тези бандити които ограбиха България 90 те години не искаха и да чуят за Държавата -- Либералната икономика щеше да реши всичките проблеми без намесата на Държавата . При най- малкото същите които когато грабеха и разрушаваха тези бандити -- наречени бизнесмени сега при най малкото търсят помощ от Държавата и започват оплакванията.
  • 29 престъпникът джо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Нова телевизия !!!":

    Не може така да ги наричаш те са нашите елите , бизнесмени са за подражание и за пример. Те и проститутките станаха елите на обществото а професията им е престижна с тях трябва да се отнасяме с уважение . Останалите като интелигентните, културните , възпитаните , честните ненужни на обществото тъй като нямаме нужда от тях. За да те уважават трябва да имаш пари щом нямаш значи си нищо останалото е без значение Англосаксонският манталитет е валиден как си ги спечелил тези пари също не е важно .. .
  • 30 Джо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "факт":

    От топлината и влагата ще дойде маната и после държавата да им даде компенсация и за това.
  • 31 Джо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боро":

    На ШИРОКОЛИСТНИ ГОРИ.
  • 32 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Тъй, тъй !! "Държавата " изсече горите, сега "държавата" да прави облаци и задържа дъждовната вода в шепи !!
    Най-добрата държава за живеене.....на някои хора !