Last news in Fakti

9 Ноември, 2013 13:15 1 284 0

Петър Чобанов: Можем да изпълним бюджета - Обновена

  • петър чобанов-
  • бюджет-
  • приходи

Към момента мерките срещу пране на пари са добре структурирани

„Можем да изпълним приходите в актуализирания бюджет". Това заяви финансовият министър Петър Чобанов пред „Дарик”. По думите му нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Все пак финансовото министерство е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи.

„В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се орежат паразитни разходи”, каза още Чобанов. По думите му през октомври са надхвърлени плановете за събираемост на НАП.

Петър Чобанов бе категоричен, че засилването на контрола върху издаването на касови бележки не е пресиране на бизнеса, а напомняне, че приходната агенция работи.

Към момента мерките срещу пране на пари са добре структурирани. Чобанов подкрепи промените по отношение на офшорните зони, разработени в законопроекта на Йордан Цонев и Делян Пеевски, защото „са насочени към изясняване на собствеността".

Министърът на финансите потвърди, че ресурсът на публичната инвестиционна програма е насочен към икономически растеж, заетост и подобряване на жизнената среда в регионите. Активно се насърчава участието и на местните власти в този механизъм. Според него, регионалните диспропорции през последните години са отчетливи и преодолването им е сред целите на програмата. „Буферът в размер на 5% засяга много малък процент от приходите на общините, изключени са и редица дейности от единните стандарти. Имаме добър диалог с тях и постигнахме отличен резултат по отношние на ресурсите, които се отделят за тях. Този диалог ще продължим да го развиваме и през следващата година в посока на финансова децентрализация”, заяви министърът.

Решението за взимането на дълг от външен източник се основава на очакването, че икономиката се задвижва и че ресурсът, който е на разположение на банките, трябва да се използва за кредитиране, за да се стимулира бизнесът и да се засили икономическият растеж, обясни финансовият министър. Важното за този тип дълг е, че той може да бъде залаган като обезпечение пред Европейската централна банка и това го прави достатъчно гъвкав и привлекателен. Според министъра, фактът, че той представлява интерес за определен тип консервативни инвеститори, означава, че те оценяват фискалната стабилност на страната ни като достатъчно адекватна. Чобанов е на мнение, че гръцки сценарий и „разхлабване на коланите” за България не е възможен заради фискалната стратегия за следващите три години, която предвижда постепенно намаляване на бюджетния дефицит. „И тази цел е съобразена с икономическото развитие и с идеята за по-балансиран модел на растеж. Няма свръхзадлъжнялост, нивата на държавния дълг остават сред най-добрите в страните от ЕС”, подчерта министърът.

„Финансовият министър трябва да отговаря за цялостната картина и от там нататък да постига нормалния баланс с отделните министри, така че картината да бъде изпълнена. Отговорността за отделните политики е на секторните министри”, убеден е Петър Чобанов. Един от вариантите на социалния министър за коледни добавки за пенсии под определената линия на бедност е добър и Чобанов счита, че ресурс за него е възможно да бъде намерен. Замразяването на пенсионната възраст според него е глътка въздух и възможност да се възстанови диалогът. „Колкото се може по-скоро трябва да се вземе дългосрочно решение. Ще настоявам до средата на следващата година да сме се разбрали по отношение на основните параметри на модела за увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране и да сме наясно какви са техните фискални измерения. Това е въпрос на диалог на всички заинтересовани страни, но пенсионната възраст трябва да расте”, убеден е Петър Чобанов.

Според министър Чобанов бюджетът на НЗОК е планиран и харчен за десет месеца, но усилията в момента са съсредоточени в гарантиране на нормалната работа в сектора до края на годината. Приходната част в бюджета на НЗОК се изпълнява добре и ще бъде преизпълнена, убеден е той. „Активният диалог с Българския лекарски съюз се провежда в посока намиране на ресурс за изплащане на 100% от дължимото на болниците за септември, а по 20% от направените разходи за останалите три месеца до края на годината да бъдат изплатени през януари”, каза министърът. Той е категоричен, че в самата система трябва да бъдат намерени и предприети пакет от мерки за подобряване на ситуацията и на ефективността на разходите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА