Last news in Fakti

7 Ноември, 2013 18:38 1 302 0

66 милиона от данък депозит през 2014 г.

  • данък депозит-
  • приходи

1,8 на сто са заложените икономически ръст и дефицит в бюджета за догодина

66 милиона лева са очакваните приходи догодина от данъка върху личните депозити. Налогът беше намален с 2%. След изработването на проектобюджета финансовият министър Петър Чобанов обясни, че това няма да се отрази на разчетите, защото са заложени по-консервативни приходи от данъка. Финансовата и икономическата комисии в парламента разглеждат бюджета за догодина, съобщи БНР.

1,8 на сто са заложените икономически ръст и дефицит в бюджета за догодина. 500 милиона лева ще са средствата, предвидени за програма за развитие на регионите. Правителството залага мерки за повишаване на събираемостта на приходите, както и срещу данъчните измами.

Финансовият министър Петър Чобанов разсея съмненията, че намаляването с два процента на данъка върху лихвите от депозити догодина ще се отрази на заложените приходи:
От около 18 милиона лева. Това не е така и няма да се наложи намаляване на тези разходи, тъй като в проекта за бюджет за следващата година предвидените приходи от данъка върху лихвите са в размер на 66 милиона лева. Заложихме една по-консервативна прогноза за приходите от данъка върху лихвите, която на практика съответства на тези осем процента. Бихме могли при осем процента да очакваме приходи в размер на 68 милиона лева.

Синдикатите виждат в бюджет 2014 плах опит за промяна на бюджетната философия. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че заложеният икономически ръст е оптимистичен. КНСБ предлага мерки за повишаване на събираемостта като укриването на неплащане на осигурителни вноски да се криминализира:
Тази мярка би дала наистина между 180 и 200 милиона лева при въвеждането й през първата година от нейното въвеждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА