Last news in Fakti

29 Ноември, 2013 16:52 946 1

14% от населението участва в корупционни сделки

  • 14%-
  • населението-
  • корупционни-
  • сделки-
  • корупция-
  • център за изследване на демокрацията

Даването на подкуп става автоматично

Равнището на административната корупция сред населението в България през последните две години остава практически непроменено. Средно годишно около 14 % от пълнолетното население е участвало в корупционни сделки поне веднъж за периода 2012 – 2013 г. Това сочат индексите за динамиката и равнището на корупцията в България през 2013 г., които са получени чрез Системата за мониторинг на корупцията (СМК), разработена от Центъра за изследване на демокрацията и Витоша рисърч.

През последните години, обаче се наблюдава формирането на устойчиво корупционно поведение у гражданите, като даването на подкуп на служител става автоматично и без да е поискан явно, т.е.за някои услуги подкупите са се превърнали в част от цената за предоставянето им. През 2013 г. 53 % от далите подкуп са направили това в резултат на оказан натиск от служителите, с които са контактували, докато до 2007 г. този дял се движи в интервала 90 – 96 %.

Динамиката на корупционните практики в стопанската сфера остава непроменена за периода 2012 – 2013 г . След резкия спад през 2007 г., реалната административна корупция в бизнес-сектора остава сравнително устойчива.

Принципната допустимост на корупцията при населението е устойчиво ниска, а при бизнеса продължава постепенно да намалява, което показва нарастващо неприемане на корупционното поведение като правило. Въпреки това, практическата ефикасност на корупцията като средство за разрешаване на проблеми и получаване на достъп до услуги остава висока, а при бизнеса дори се увеличава след 2008 г.

Доверието в държавните институции и в специализираните антикорупционни органи, включително в съдебната власт като цяло и системата на наказателното правосъдие в частност, остава много ниско. Усещането на гражданите и на бизнеса за нарастващо разпространение на корупцията в страната се засилва.

Действията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт за борба с корупцията остават неясни и безрезултатни. В този контекст политическото внимание би следвало да остане насочено към двете ключови области в противодействието на корупцията: необходимостта от административна реформа за изграждане на професионална държавна администрация и укрепването на органите за разследване на корупцията.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Бих казал,че всички сме давали подкупи и то по няклко пъти.Така е в държава където всичко е с краката нагоре!