Last news in Fakti

3 Декември, 2013 11:07 1 094 2

Корупцията е проблем за България

  • корупция-
  • „трансперънси интърнешънъл“

Класацията за оценяване е от нула за държава, считана за високо корумпирана до сто, за страни, свободни от корупция

Корупцията продължава да е проблем за България. София се нарежда на 77 място от 177 страни в тазгодишната класация на „Трансперънси интърнешънъл“. За миналата година страната ни беше на 75-то място.

България дели мястото в класацията в страни като Тунис и Сенегал. България и Гърция с нейното 80-то място са двете страни от ЕС, които най-лошо се представят в класацията на „Трансперънси интърнешънъл“. Дори и най-новата членка Хърватия се представя много по-добре. Тя заедно с Чехия дели 57-мо място.

Изследването за България показва застой в превенцията и противодействието на корупцията:

- изчерпан е потенциалът за позитивно въздействие, който процесът на европейска интеграция оказва в предходните години;

- въвеждането на ново законодателство и създаването на специализирани институции сами по себе си вече не могат да допринесат за подобряване на резултатите на страната;

- липсва обща визия и отговорна институция, като да е играе функциите на двигател в борбата с корупцията.

На Балканите Албания е 116-то място. Турция е 53-та, Македония и Черна гора си делят 67-мо място, Босна и Херцеговина заема -72 място.

Класацията за оценяване е от нула за държава, считана за високо корумпирана до сто, за страни, свободни от корупция.

Класацията включва 177 страни. Класацията се води от Дания. След нея следват Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Швейцария, Холандия, Австралия, Канада.

Германия е на 12 място, а Франция -22. Статистиката показва, че борбата с корупцията е сред основните задачи на ЕС.

Списъкът завършва със Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

От посъвестското пространство най-добре се представя Грузия – 55 -то място. Русия и Азербайджан си делят 127 място, Армения е на 94-то място, Молдова – 102-ра, Белорус -123-та, Казахстан -140, а Украйна -144 място.

Разкъсваната от криза Гърция, която заема 80-то място, трябва да предприеме по-ясни стъпки за борба с корупцията. Испания и Кипър обаче са съответно на 40-то и 31-то място.

Правозащитната организация обръща внимание на напредъка на Гърция в борбата срещу корупцията. Страната, която бе най-тежко засегната от кризата, предприе антикорупционни мерки, докато Испания остава назад в това отношение, коментира "Трансперънси интернешънъл".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло Иванов

    1 0 Отговор
    Факт !
  • 2 Iaroslav Stanchev

    0 0 Отговор
    Хахахаха,то стана като в КАТ,корупция няма,ама ние се борим срещу нея.