Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 15:50 2 310 5

Контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай

  • инж. димитър белелиев-
  • ток-
  • енергийна индустрия

Държавата да контролира нелегалния внос, призовават от БАСЕЛ

Контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. Нерегламентираният внос на компоненти е проблем за чуждестранните инвеститори, за малкия и среден бизнес, за крайния потребител, за българската държава, която получава по-малко приходи в хазната, съобщават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

Представители на БАСЕЛ са информирали за проблема контролиращите органи, но в резултат са получили линк към ЕС регламент от 11 страници.

Според д-р инж. Димитър Белелиев, Председател на БАСЕЛ, контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай. Той засяга продукти, които са внесени у нас по неправилен начин, с фалшиви документи, или пък официално, но не отговарят на стандартите за енергийна ефективност и безопасност за здравето. Практика е в декларациите да се обявяват по-високи от реалните стойности. Разминаването между декларираните и реалните показатели на един трансформатор например се разбира чак след като той се даде за скрап.

Най-често нелегалният внос включва кабели, които се използват масово в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално внесените от Турция кабели съдържат повече желязо отколкото мед. Това води до големи загуби и нарастване на сметките за ток на крайния потребител.

„В съседна Гърция не може да внесеш нито един продукт в енергийния бранш преди контролиращите органи да направят всички възможни тестове“, коментира д-р инж. Белелиев. Така държавата в южната ни съседка е решила проблема с нелегалния внос от Китай и Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уаууууууу!

    7 0 Отговор
    Сериозно!!!!
    Ей това е.сюрприз!!!
    😂😂😂😂😭😭😭😭🤣🤣🤣🤣
  • 2 Тиква

    3 4 Отговор
    Меле Миленче, ти изби Рибата за Никулден! Факти бг. Само простотия ли ще четем?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Дурхан

    4 1 Отговор
    С една дума няма да се купуват евтини работи а само скъпи работи за да може американския и немския работник да имат големи доходи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.