Last news in Fakti

26 Март, 2024 11:11 2 378 17

Китай по-мощен и сигурен от всякога

  • китай-
  • икономика-
  • ръст-
  • прогноза

Правителството изрази увереност в стабилен и силен икономически растеж

Китай по-мощен и сигурен от всякога - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Китайското правителство не се съмнява в перспективите за устойчив растеж на икономиката на страната. Това заяви премиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян при откриването на Китайския форум за развитие в държавната резиденция Дяоюйтай.

„Икономическото възстановяване на Китай продължава да се консолидира и укрепва", каза Ли Цян. „Основата за дългосрочното подобряване на китайската икономика не се е променила. Като втората по големина икономика в света, китайската икономика формира стабилна основа със силна устойчивост , голям потенциал и достатъчна жизненост в дългосрочното си развитие“.

Той добави, че Китай, с население от над 1,4 милиарда души, има супер голям вътрешен пазар, като „групата със средни доходи непрекъснато се разширява“. „Имаме най-голямата в света интегрирана транспортна мрежа, електрическа мрежа, 5G мрежа и други инфраструктурни мрежи“, каза Ли Цян.

Правителственият ръководител каза, че приносът на Китай за глобалния икономически растеж остава около 30%. „Продължаваме да поддържаме позицията си на най-голямата страна в световната търговия със стоки“, добави той.

Според Ли Цян търговско-икономическите показатели за първите два месеца на тази година показват икономически растеж. „Ние активно насърчаваме дълбоката интеграция на научните и технологични иновации и индустриалните иновации“, каза ръководителят на китайското правителство. За 10 години делът на добавената стойност на новите технологични индустрии със стратегически характер в БВП се е увеличил от 7,6% до над 13%, отбеляза министър-председателят на Държавния съвет на КНР. През 2023 г. мащабът на цифровата икономика в Китай ще надхвърли 50 трилиона юана (6,9 трилиона долара), каза Ли Цян. „Ускореният растеж и прилагането на нови технологии не само доведоха до трансформацията и модернизацията на китайската икономика, но също така силно подкрепиха глобалното зелено развитие“, каза Ли Цян.

Китайският форум за развитие се провежда в Пекин на 24-25 март. В него участват представители на китайското правителство, международни организации, големи компании от Китай и други страни, по-специално САЩ и европейски страни, както и икономисти и експерти от други области. Форумът е важна платформа за обмен на идеи и мнения между китайските и чуждестранните политически и бизнес среди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ма бил хитър краварина да бе да

    9 9 Отговор
    краварите докато се занимават със окрайна, китаеца им извмъква под нуса всичко ха ха ха

    краварите пак ще реват.. като хималайска мечка пак ще реват

    китаеца е във космоса на луната и цялата световна икономика е там, във сътрудничество във русия за ресурси, китаеца е непобедим... краварите само ще лае и ще гледа бездомниците си под мостовете ха ха ха

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Последния бохем

    9 7 Отговор
    Ще рухне режима и там неизбежно е...

    Коментиран от #4

  • 3 пппф

    10 4 Отговор
    ВИЕ НА КАКВИ НАРКОТИЦИ СТЕ? В МОМЕНТА КИТАЙ Е В НАЙ-ГОЛЯМАТА ДЪЛГОВА КРИЗА В ИСТОРИЯТА СИ, НАЙ-ГОЛЕМИ ФАЛИТИ В ИСТОРИЯТА СИ. САМО КИТАЙСКИТЕ ОБЩИНИ ДЪЛЖАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НАД 19 ТРИЛИОНА ДОЛАРА НА КОИТО ДАЖЕ ЛИХВИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПЛАТЯТ!!!

    Коментиран от #13

  • 4 НеСме

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния бохем":

    Не сме влезли в съюз с тях, не сме ги "рухнали" - виж какво направихме със СССР и ЕС, а скоро и от САЩ се напъта да сме "партньори" - гледай серира и там.
  • 5 Село Чайна

    2 5 Отговор
    Няма нищо мощно,пионки на запада и сащ,които като си изтеглят технологиите и експертите,отново ще ядът камъни,те и сега бачкат за купа ориз,а и са военно джудже

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Село Чайна":

    Хахаха аве братчед, да те светна, повече от половината експерти у краварника са китайци. Китай ги връща обратно,и все по малко отиват от Китай у краварника. Това трябва да те притеснява

    Коментиран от #11

  • 8 хммм

    3 2 Отговор
    Америка като се фашизира, така ще е! Източните държави просперират, западните станаха черни и кафяви.
  • 9 Следва

    0 0 Отговор
    продължение...
  • 10 Роко

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "ма бил хитър краварина да бе да":

    Абе световно известните икономисти защо ли говорят друго че вътрешния дълг на китай се върти 24-25трл за който китайците срамежливо премълчава.Дано срутването на книжния дракон стане постепенно а не рязко защото само американските фирми базирани в Китай са в момента5384.А общо икономиката на Китай на около 60% се формира от производство и инвестиции на чужди фирми.Но по вечето фирми са в процес на изтегляне и Виетнам и Индиана са новите дестинации.Китай с неговата еднопартийна диктатура никога няма да бъде Япония или ю.корея.И преди да дъвчеш червени локуми научи поне каква е технологичната разлика между тях
  • 11 Роко

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Те запада започна да не приема вече и китайски студенти ти ми говориш за специалисти.НОВИЯТ ЕКСПИРИМЕНТ ДЪРЖАВЕН ОЛИГАРХИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ ПРИ ЕДНОПАРТИЙНА ДИКТАТУРА СЛЕД РУХВАНЕТО НА БОЛШЕВИЗМА МАЙ НЯМА ДА СЕ ЗАДЪРЖИ ДЪЛГО.И интересно как у русофилите рязко се зароди любов към Китай и други мракобесни диктатури
  • 12 007

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Село Чайна":

    Много си зле байчо. Те китайците вече си имат и технологии, и експерти. Късно е либе за китка.
  • 13 007

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "пппф":

    Нещо май си объркал държавите. Доколкото знам САЩ задлъжнява с 1 трилион на всеки 100 дни. Така, че ти китайците не ги мисли.

    Коментиран от #14

  • 14 Име

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "007":

    А Китай е по-зле. Там някои локални правителства вече не могат и лихвите да си плащат.
  • 15 Име

    2 4 Отговор
    Китайският господин май не схваща, че юана не е мерило за световен икономически растеж. Долара е! Като обърнем в долари се вижда, че китайската икономика не е пораснала с 1 долар за последните 2 години по статистики на МВФ. Иначе те и в Зимбабве икономиката им имаше растеж от трилиони проценти. Проблема беше, че не бяха истински. То и в Русия е такъв икономическия растеж. Само дето валутата им загуби огромна част от стойността си, държавите по света не искат даже и за тоалетна хартия да я използват. Поне китайската икономика си седи на едно място. Икономиката на Русия е загубила 400 милиарда долара БВП през 2023г. По данни на МВФ.
  • 16 Брей брей

    2 0 Отговор
    Какви специалисти и експерти четат Факти и коментират. Аз не знам и не разбирам от проценти, инфлация, обезпечаване на валутата, дългови инструменти и т.н. Виждам че икономическата инвазия на Китай е неудържима. Виждам, че Европа и САЩ зависят все повече и се съобразяват с Китайската експанзия. Отстрани ми изглежда като че Китай е лидер в иновациите и повечето развити страни се опитват да ги догонят или поне да останат конкурентни. Това е засега. Идея си нямам какво ще е в бъдеще, но ако трябва да се обзалагам, бих играл на сигурно и заложил на Китай.
  • 17 Инж

    1 1 Отговор
    Аман от комунистическа пропаганда!!!