Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 12:11 1 143 0

Орешарски: Няма да правим държавна индустрия

  • пламен орешарски-
  • бизнес-
  • ддс-
  • плосък данък-
  • индустриализация-
  • държавна индустрия

Някои стъпки на правителството будят недоумение и попита наистина ли подобряват бизнес климата промените в Кодекса на труда, Наказателния кодекс, нормативната уредба за производителите на зелена енергия и правилата за земеделските земи

Орешарски: Няма да правим държавна индустрия - 1
Снимка: БTA

Няма да правим държавна индустрия. Нито да реанимираме фалирали предприятие. Ако не се постигне икономически растеж, ще се провалим. Това заяви на форума „Правителство - Бизнес” премиерът Пламен Орешарски.

Той обеща да се насърчават частните инвестиции в индустрията.

Ще запазим плоския данък от 10% и единна ставка на ДДС от 20%, защото диференцираните ставки имат много повече негативи, декларира още Орешарски.

Той бе категоричен, че няма да търпят неплащането на ДДС и заобикаляне на данъчното законодателство от търговски вериги.

Правителството отправи и с остри критики към някои от политиките на търговските вериги. Премиерът дори намекна за съмнения за отклоняване на ДДС. Това стана по време на среща на правителството с представители на бизнеса.

Търговските вериги не третират по еднакъв начин местните производители и доставчици и външните вносители. Упрекът дойде от страна на Пламен Орешарски в отговор на въпрос какви са плановете на кабинета за налагане на регулации в работата на търговските вериги.

„Трудно мога да си отговоря, например, защо големи, глобални вериги купуват вносни стоки през еднолични български търговци. Силно ми намирисва на отклоняване на ДДС. Ние ще бъдем безкомпромисни, дори когато веригата стои чиста отпред, но отзад има съмнителни личности, които внасят стоки от също големи компании”, заяви Орешарски.

„От 28 държави в ЕС само 8 нямат законодателства по отношение на нелоялни търговски практики. Защо търговските вериги в техните държави са се подчинили на тези закони, сега се противопоставят на всяка регулация”, добави и Даниела Бобева.

В края на 2013 г. само 240 млн. лева е неизплащането на ДДС.

Такова салдо не си спомням дори във времето, когато бях финансов министър и разплащахме навреме ДДС, добави премиерът.

„Общите усилия да върнем страната на пътя на икономическия растеж, да постигнем по-висока степен на социална справедливост и по-голяма удовлетвореност на българските граждани от качеството на живот, да живеем всички в една по-добра държава. Всички тези добри пожелания могат да се реализират действително, ако направим усилия в посока на преди всичко възстановяване на икономическия растеж. Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим", заяви Премиерът.

Той допълни, че правителството работи по подобрения в поне няколко закона, които дават рамката на конкуренцията, и защита на потребителите - закон за обществените поръчки, стратегия за развитие на туристическия сектор, банката за развитие, закона върху концесиите и т.н.

Развитието на фискалната стабилност за последните 5 години бележи положителни резултати -

14,5 млрд лева е правителственият дълг, а от 8,5 на 3,9 млрд. лева е станала фискалният резерв, каза още Орешарски. По предварителни данни ще сме на 5-то място в ЕС по нисък бюджетен дефицит до 2016 година, посочи той.

Реиндустриализацията не означава одържавяване на предприятия, допълни Премиерът. По думите му държавата няма намерение да придобива всички закъсали държавни предприятия.

Пламен Орешарски каза, че в следващите години ще има акцент върху образованието и държавата ще „поръчва" специалисти по инженерни дисциплини, а не в хуманитарната сфера.

Никола Закитанов от холдинг "Златен лев" попита премиера дали наистина винаги се правят предварителни оценки как дадена законодателна промяна ще въздейства на бизнеса. Бизнесменът подчерта, че някои стъпки на правителството будят недоумение и попита

наистина ли подобряват бизнес климата промените в Кодекса на труда,

Наказателния кодекс, нормативната уредба за производителите на зелена енергия и правилата за земеделските земи.

Премиерът ограничи отговора си само до Наказателния кодекс, като посочи, че той все още не е внесен за обсъждане в пленарната зала на парламента. Припомни, че работата по законопроекта е започнала, когато сегашният вицепрезидент Маргарита Попова е била министър на правосъдието в кабинета на ГЕРБ и увери, че е готов на диалог "стига да индентифицирате членове, които имат съмнителен ефект върху бизнес рамката".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА