Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 15:02 1 108 2

Чобанов: Потреблението основен двигател на растежа

  • чобанов-
  • стремим се-
  • икономически растеж-
  • пламен орешарски-
  • мо

Парите от публичната инвестиционна програма не са разпределени по партиен критерий и не сме раздавали пари предизборно

Чобанов: Потреблението основен двигател на растежа - 1
Снимка: БТА

Стремим се да създадем по-широка основа за постигане на икономически растеж. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на Националния форум „Правителство – Бизнес“, организиран по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски.

Той допълни, че целта на правителството е и регионите в страната да бъдат въвлечени в растежа и той да не се генерира само в няколко големи града. Като фактори тук могат да бъдат посочени Публичната инвестиционна програма, както и инициативите, които се предприемат с местните власти, уточни Чобанов.

По отношение на потреблението, министърът на финансите коментира, че то минава през няколко етапа. Първо трябва да бъде подобрена бизнессредата, да се повишат очакванията на бизнеса и домакинствата и да бъдат създадени нови работни места. Социалните мерки, които прилага правителството за групите, които са изолирани или нямат достатъчна възможност да се включат в потреблението, също го стимулират. Чобанов заяви, че философията на фискалната и икономическа политика е да адресира растежа във всичките му форми.

По време на сесията за въпроси и отговори с представители на бизнеса министърът на финансите коментира и предложение за премахването на валутния борд. Чобанов заяви, че в началото на кризата основното опасение за България е било, че съседните страни ще придобият конкурентно предимство заради девалвацията на валутите си. На практика обаче това не се случи. Като се вземе предвид, че това са множество малки страни, които имат кредити в чужда валута, това натовари дълговата тежест на бизнеса, измерен в национална валута, и за техния бизнес не стана по-лесно да изнасят и реализират печалби, а напротив, стана по-трудно да си облужват задълженията, уточни още той. В България именно заради фиксирания курс експортът успя да се възстанови най-бързо от всички компоненти на брутния вътрешен продукт и доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната.

Чобанов заяви, че процесът на реиндустриализация е комплексен и отделните случаи не могат да бъдат генерализирани. Всичко зависи от това какво затруднение е срещнало съответното предприятие. Като пример министърът на финансите даде наличието на големи данъчни задължения, които не са могли да бъдат обслужени, и вариантите биха могли да бъдат или разсрочването им, или държавата да придобие дял в компанията под формата на дълг срещу собственост. „Така че не е задължително държавата пряко с пари от бюджета да участва в процеса“, уточни още той и допълни, че има и редица държавни предприятия, които могат да придобиват дялове и по този начин няма да се използва публичен ресурс. Чобанов уточни, че има предложения и от страна на бизнеса да участва в съживяването на предприятия, чието производството може да бъде възобновено и е рентабилно.

Парите от публичната инвестиционна програма не са разпределени по партиен критерий и не сме раздавали пари предизборно. Така финансовият министър Петър Чобанов отговори на обвиненията на опозицията, че няма държавни средства за населени места с кметове от ГЕРБ.

Чобанов даде кратък брифинг за журналисти след участието си в национален форум-среща на правителството и бизнеса.

Той беше категоричен, че парите са достигнали до всички региони на страната и че програмата изпълнява намеренията, с които бе създадена.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alex xela

    0 0 Отговор
    Пази боже от чобанин министър
  • 2 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Пазари ,суровини,кадри -Основен двигател на растежа