27 Август, 2024 15:47 1 401 14

Запасите от газ в Европа може да не са достатъчни при наличие на непредвидени обстоятелства

  • газ-
  • европа-
  • запаси-
  • време-
  • студено-
  • изненада-
  • lng

Вносът на LNG в Европа спадна с 15-20% това лято в сравнение с предходните 2 години

Запасите от газ в Европа може да не са достатъчни при наличие на непредвидени обстоятелства - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Резервите от газ в европейските хранилища може да не са достатъчни за зимата в случай на непредвидени обстоятелства, включително рязко застудяване или спиране на доставките на гориво от Русия, се посочва в материал на аг. Bloomberg.

Газовите хранилища в Европа вече са запълнени почти на 90%, повече от два месеца преди планираната дата. И тези резерви трябва да са достатъчни, но само ако „не се случи нещо неочаквано“, обяснява Bloomberg. Агенцията отбелязва, че значителна част от резервите са останали от миналата зима поради факта, че затоплянето е настъпило по-рано от очакваното. През същия сезон ситуацията може да се окаже точно обратната и в случай на неочаквано застудяване в Европа няма да има достатъчно газ.

Освен това, тази година Европа няма същите впечатляващи запаси от втечнен природен газ (LNG), които през 2023 г. пълниха танкери край бреговете на европейските страни и служеха като допълнителен източник на енергия. Вносът на LNG в Европа спадна с 15-20% това лято в сравнение с предходните 2 години, тъй като азиатските страни се съгласиха да го купуват на цени, по-благоприятни за доставчиците.

Друг фактор, който може да доведе до недостиг на газ в Европа, са доставките на гориво от Руската федерация, твърди агенцията. През декември 2024 г. изтича споразумението, според което Русия изнася газ за някои страни от ЕС, включително Унгария, през Украйна. Ако не бъде удължен, ситуацията с енергийните доставки в тези страни ще се влоши.

Цените на газа в Европа са значително по-ниски, отколкото през 2022 г., но все още са почти двойно по-високи от тези преди конфликта в Украйна. Това доказва, че европейските страни все още не са успели да се справят с енергийната криза. Ако обстоятелствата се развият благоприятно и Европа все още има достатъчно газ, цените може да намалеят до края на декември. Ако сега цената на газа в хъба TTF в Холандия е около 40 евро за мегаватчас, то до края на годината може да падне до 25 EUR за мегаватчас. Но засега няма гаранции за това.

Споразумението за транзит на руски газ през украинска територия изтича в края на 2024 г. През юли украинският министър на енергетиката Герман Галущенко каза, че е малко вероятно то да бъде удължено. Това решение предизвика безпокойство в редица страни, по-специално в Унгария, за която Русия остава основният доставчик на газ. Марко Шевченко, украинският посланик в Молдова, която, ако договорът не бъде подновен, ще загуби евтина електроенергия, предположи, че Киев може да обсъди сключване на споразумения с потребителите на руски газ, ако искат да го купуват и решат, че той може да транзитира през Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    18 2 Отговор
    Значи да очакваме "непредвидени обстоятелства" тази зима.
  • 2 Kaлпазанин

    14 1 Отговор
    Ай ся пак ,оня ден една твоя мнооооого умна колежка m,,,t,,,,, писа че Европа не се е заредила а презаредила няма празна бутилка за зимата , а ти сега се опитваш да ни убеждаваш в противното
  • 3 Ще ядем боб

    18 2 Отговор
    и ще пускаме газ. И тя ще бъде екологична и демократична. Според западни анализатори икономиката на федералната Република е в колапс и решението е или да фалират или да изнесат бизнеса в чужбина. Нищо лично с изключение на санкциите които рикошират и върху нас обикновените граждани. А на Шолц и Урсула не им дреме. Ще си запалим къщата за да изгори на съседа плевника. Какви хора ръководите Европейския съюз.
  • 4 един

    13 1 Отговор
    Пак ще има да оплакваме "некъпаните" европейци....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Айде, пак ни плашат мypзuλκuтe.

    4 11 Отговор
    Комедия финита, крепостници!
  • 7 милен

    6 1 Отговор
    За какво ни е газ, нали има фотоволтаици, ха ха ха !!!
  • 8 Важно е че ЕС има

    2 6 Отговор
    Милиарди евраци.....с тях ще си купим газ от арабите....нема страшно.
  • 9 Какви ли извънредни

    4 0 Отговор
    Обстоятелства ше настъпят.....да се присъедини още някой към ЕС сигурно.....

    Коментиран от #12

  • 10 Иво

    10 1 Отговор
    Нали до вчера викахме сбогом Газпром, пък сега нямало да има газ.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иво":

    Естествено , че има газ и то в излишък !! Ако не забеляза , в материала се казва , че ЕВЕНТУАЛНО МОЖЕ да се получи недостиг , казано от "автор" в Блумбърг , тоест напомняне да се увеличат поръчките подразбира се от къде !! Света е залят от втечнен газ и още другия месец след края на горещините в Азия ще се чудят на кого да го продадат !! Именно затова фирмите в Европа задържат поръчките си , за да изчакат падането на цените !! И по нова година , когато вече ще е ясно , че имаме поредната все по топла зима ще са на пролетните цени от 20-22 долара на мвт !!
  • 12 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Какви ли извънредни":

    Всъщност това което ще настъпи е , че в следващите 3-4 години цените на газа ще се сринат в ПЪТИ !! И това ще стане първо защото следващата 2025 година в САЩ , Катар и Австралия , трите най-големи износителки на газ ще влязат в експлоатация НОВИ инсталации , които ще удвоят минимум капацитета им за износ , а в същия момент търсенето на газ пада !! И ще продължава да пада , защото и в трите големи пазара Китай , САЩ и ЕС това е тенденция подкрепена и налагана от правителствата !! В следващите големи вносители Япония и Южна Корея решиха да се върнат към ядрената енергетика и да изоставят газовите централи , а в единствената друга перспективна държава Индия залагат на ВЕИ !! Тоест след не повече от 2 години в света ще има такъв излишък на газ , че цените ще са колкото да покрият себестойността , която в топлите страни е в ПЪТИ по ниска от "арктическите " напъни на Раша , които даже нямат откъде да купят оборудването за тях , а да си го произведат винаги е било абсурд !! Поради което Путлер продължава да разрешава на Тотал да си взима 30 % от газа на Ямал без копейка за Раша , защото цялото оборудване на проекта е негово производство и без него линийте ще спрат на третия ден !! И няма да тръгнат никога повече !!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дядо йоцо

    3 1 Отговор
    Отдавна казвам - месете погачи, наливайте бъклици с вино, за да посрещнем подобаващо дядо Иван с хляб, сол и вино по славянски, а сега добавям - учете и мандарин /поне/! VPVD!