28 Август, 2024 15:21 4 366 5

Казахстан не вижда алтернатива на изграждането на атомна електроцентрала

  • казахстан-
  • атомна електроцентрала-
  • алтернатива-
  • енергетика

До 2035 г. страната трябва да осигури пускането в експлоатация на нови производствени мощности с обща мощност от 26,5 GW

Казахстан не вижда алтернатива на изграждането на атомна електроцентрала - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев заяви, че няма алтернатива на изграждането на атомни електроцентрали в републиката в контекста на прогнозиран сериозен недостиг на електроенергия.

"Изграждането на атомна електроцентрала изглежда е единственото правилно решение за замяна на излезлите от употреба мощности и осигуряване на енергийна независимост на Казахстан. На настоящия етап атомните централи нямат алтернатива“, подчерта министърът. До 2035 г. потреблението на електроенергия в Казахстан се предвижда да бъде 152,4 милиарда kW·h, производството му ще намалее и ще достигне по-малко от 135 милиарда kW·h.

В тази връзка до 2035 г. републиката трябва да осигури пускането в експлоатация на нови производствени мощности с обща мощност от 26,5 GW, продължи Саткалиев. Според неговите оценки сега са необходими около 8 GW за реализиране на нови проекти в сектори като промишленост, металургия, транспорт, ИТ, медицина, фармацевтика и селскостопанска преработка.

Според ръководителя на Kegoc Наби Айтжанов, дефицитът на електроенергия през есенно-зимния период ще възлезе на 1,025 GW и може да бъде покрит от внос от Русия или ограничаване на потребителите в Казахстан.

Президентът Касим-Жомарт Токаев предложи на 1 септември 2023 г. да се изнесе на национален референдум въпросът за изграждането на атомна електроцентрала в републиката. Според проучвания, най-предпочитаният район за изграждане на станция на стойност 10-12 млрд. USD е територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област. Казахстанските власти обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - CNNC, KHNP, Росатом и EDF. През юни 2024 г. президентът обяви, че референдумът ще се проведе през есента на 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гигаватите ги нямате за нищо

    2 1 Отговор
    Големите ядрени реактори ВВЕР-1000 в Козлодуй са по 1 гигават. Казахстан ще пусне ли 27 такива реактора за 10 години?

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гун Мин Ху

    3 11 Отговор
    Какво ми пука да Казахстан -Мазахстан ,в България ще се строят нови американски реактори и толкова ,ако щете се разцепете от към гърба горивото също ще американско
  • 4 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "гигаватите ги нямате за нищо":

    Пропуснали са една буква , ама карай , има се предвид 27 Гигават часа !! Тоест произведени за година , което е съвсем по силите на 3 (три) блока по 1000 Мвт !! Като вземеш в предвид , че Казахстан е на първо място в света по залежи на уран и най-големия производител на такъв със над 70 % от световното производство е чудно , че още няма ядрена централа , а не че е решил да строи такава , поне горивото му е сигурно за векове напред !
  • 5 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "гигаватите ги нямате за нищо":

    По показателното е , че дори Казахстан слага Росатом като само един от 4 възможни строители и можеш да се обзаложиш , че НЯМА да спечели , ще строят корейците или китайците и Казахстан няма да даде пукнат цент за това , ще го плати с уран за 15-20 години !!