Last news in Fakti

24 Март, 2014 11:45 6 745 4

Как Драгомир Стойнев удря по електромера с парен чук

  • ерп-
  • драгомир стойнев-
  • нек-
  • електромера-
  • парен чук

Проблемът е в НЕК и ДКЕВР, а не в трите Енергодружества

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нищо не дължим на тези дружества. Това отговориха от пресцентъра на НЕК в отговор на въпроси на  Факти.бг относно заканата на икономическия министър Драгомир Стойнев, че ще отнеме лицензите на ЕРП, ако не се издължат на държавната компания.

НЕК обяви, че задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които EVN България - 216, 6 млн. лв., ЧЕЗ- 67.3 млн. лв., и Енерго -ПРО - 63.7 млн. лв.
В своя зашита трите дружества обявиха, че на практика НЕК им дължи пари и те са направили удръжки при своите плащания. От EVN България Електроснабдяване обявиха, че не са получили от НЕК близо 144 млн. лева за зелена енергия.

Направените прихващания са незаконни, защото са в нарушения на чл. 35 от Закона за енергетиката. ДКЕВР е единственият овластен от закона, който може да казва какво се дължи по веригата, обявиха от пресслужбата на НЕК. Оттам уточниха, че пред комисията се подават заявления и тя казва кое дружество какво дължи на друго. НЕК също имала претенции за получаване на пари за зелена енергия, но те са подадени за разглеждане в ДКЕВР.

На първо време ще започнем да си събира задълженията. Така отговориха на въпрос на Факти.бг как НЕК ще се справи с натрупания дефицит.

Функцията на НЕК като обществен доставчик е много важна за цялото общество и силно се надяваме да не се стигне до фалит на НЕК, защото това няма да е добре за цялото общество.
В закона за енергетиката пише: Крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по чл.162 и чл.31 от Закона за енергията за възобновяеми източници по цената, по която са я закупили.

Крайните снабдители са ЕРП-тата, а общественият доставчик е НЕК. НЕК не я плаща и ЕРП-тата изпадат в тежко състояние.

След като правителството нарочи „лошите ЕРП-та”, говоренето на министър Стойнев в тази посока осезаемо се ожесточи. Нищо че не прави разлика между електроразпределителни и електроснабдителни дружества. Припомняме, че разделянето на електроснабдяването и електроразпределението е факт от вече 6-7 години. За един обикновен данъкоплатец може би е простимо да не знае тези тънкости, но министърът би трябвало да притежава знанията и експертизата...

До това се стига, защото ДКЕВР не си свърши работата...

На практика трите ЕРП трябва да плащат произведената на тяхната територия енергия на производителите й, а след това да си получат разходите за тази енергия от НЕК, защото всички събрани пари за зелена енергия ежемесечно се превеждат на НЕК.
Този справедлив механизъм, съобразен със Закона за енергетиката и с европейското законодателство, функционираше до 2012 г., когато след своето ценово решение през месец юли ДКЕВР извърши изненадваща промяна на този механизъм.
Това стана след като се видя, че одобрените от комисията цени не са достатъчни, за да покрият реалните разходи. Тогава ДКЕВР намери изход с промяна на методиката, по която НЕК компенсира електроснабдителните компании. Новият механизъм избегна увеличаването на цените за крайните потребители, като даде право на НЕК да не възстановява пълния размер на сумите, които трите ЕРП-та трябва да получи за изкупената енергия по преференциални цени от производители. В същото време енергийните дружества трябваше да я плащат на производителите в пълен размер.
Промяната на методиката беше атакувана в съда. През ноември 2013 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени методиката от 2012 г. и върна правилата, действали преди нея. ДКЕВР странно не предприе през последните месеци стъпки, за да регулира дефицитите в системата. Такова решение до този момент не е прието.

„НЕК е в технически фалит

И то заради проекта „Белене" и дефицита в енергийната система. Не мога да кажа колко дължи в момента, тъй като това са подвижни величини, но сигурност дефицита в НЕК е над 1,5 милиарда лева. И този дефицит ще продължи да расте, тъй като е заложен в енергийната система", прогнозира председателят на ЕНП Мария Капон. По думите й НЕК дължи повече пари на ЕРП-тата, и то основно заради зелената енергия.
Към лятото на миналата 2013 г. ДКЕВР признаваше официално, че дължи на ЕРП-тата 238 млн. лв. при техни насрещни претенции за 329 млн. лв. Според енергийните експерти „вместо да се замита проблема под килима“, можеше да се разреши на НЕК да изнася електроенергията и с печалбите да компенсира донякъде разходите си. И това не се прави, защото май трябва да печелят определени фирми. Не бяха направени и никакви стъпки за предоговаряне на цените, по които се изкупува тока от американските централи ТЕЦ AES „Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“.
Отлагането на решаването на проблема с дефицита в НЕК само задълбочава проблема. В. „Капитал“ дори писа, че две банки са отказали заем на държавната компания. Сянката на фалита надвисва над НЕК, а вместо това

ДКЕВР се занимава с евтин пиар

Една държава, която иска да възстановява икономиката си, няма как да я възстанови, гонейки инвеститори.
В условията на пазарна икономика и върховенство на закона властта постави ултиматум на ЕРП-та. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев даде краен срок на EVN, Енерго-Про и ЧЕЗ. Часове по-късно в натиска над трите дружества се включи и ДКЕВР. Държавната комисия по закон трябва да е независим орган, който да балансира държавния, частния и интереса на обществото. В същото време ДКЕВР взема едностранчиво страна и притиска частни компании.
Комисията заема много опасна йезуитска позиция. ДКЕВР казва, че взиманията на ЕРП-тата са спорни, тъй като не са одобрени от него и не е предвиден механизъм за компенсация. От „тази позиция“ трите ЕРП-та могат никога да не видят уж гарантираните им от закона плащания.
Изглежда никой не е в състояние да накара български министър и регулаторен орган да спазват разпореждане на съда, бил той и ВАС.
Новият курс на Рузвелт, извел САЩ от Голямата депресия, се опирал на доверие, надежда и подкрепа за икономиката.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
  • 2 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    КРАДЦИ
  • 3 Димитър Филипов

    2 0 Отговор
    Не е ли по-добре сами да си свършим работата вместо да плащаме на някого и после да плачем ,че пак ни клатят!!!
  • 4 Виктор Кирилов

    0 0 Отговор
    На ЕРП-тата като не им е изгодно тук да си заминават.
    РЕЗКО