Last news in Fakti

7 Април, 2014 12:21 1 765 0

Не допуснаха БФА до заседанието на ДКЕВР

  • дкевр-
  • лицензии

Регулаторът отложи за 28 април заседанието си по отнемането на лицензиите на трите дружества

Не допуснаха БФА до заседанието на ДКЕВР - 1
Снимки: БТА

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) не беше допусната до откритото заседание на ДКЕВР, на което се обсъжда производството по отнемане на лицензиите на трите Дружества, изпълняващи дейността "Краен снабдител" - ЧЕЗ Електро България АД, Енерго-Про Продажби АД и ЕVN България Електроснабдяване ЕАД.

Това съобщиха в писмо от медиите от асоциацията.

Недопускането на фотоволтаичния сектор до информация по особено важен и пряко засягащ производителите от фотоволтаични централи въпрос, като процедурата по отнемането на Лицензиите на трите снабдителни дружества е лош прецедент за непрозрачност на регулатора.

Над 90% от производителите на електрическа енергия от соларни централи имат сключени договори с трите снабдителни дружества, това ни предава качеството на пряко заинтересована страна в това производството.

Днешните действия на ДКЕВР ни дават основание да поискаме за пореден път, регулаторът да действа единствено и само въз основа на върховенството на закона, при

равно третиране на всички участници на енергийният пазар.

С фалстарт започна процедурата по отнемане лицензите на дружествата на ЧЕЗ, ЕVN и „Енерго-про", които доставят електрическа енергия до домакинствата и малкия бизнес. На заседанието си днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отложи процедурата по отнемане на лицензите им за 28 април.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев посочи, че на 4 април в регулатора са постъпили нови доказателства от страна на НЕК и това налага ответната страна в административната процедура - ЧЕЗ, ЕVN и „Енерго-про".

Заседанието на ДКЕВР беше посетено също така и от представители на дипломатическия корпус - посланиците на Чехия, Испания и Австрия, така и търговските аташета на Германия, Румъния и Полша.

Кремена Димитрова от ЧЕЗ посочи, че дружеството дължи на НЕК малко над 75 млн. лв. в същото време Националната електрическа компания има да дава на компанията подобна сума. Димитрова поиска производството на ДКЕВР за отнемане на лиценза им да спре поради това, че ЧЕЗ не е нарушила лицензионните си условия, нито законовата рамка в спора си с НЕК.

Управителят на „Енерго-про“ Стефан Абаджиев посочи, че ако неговото дружество не е прихванало насрещните си вземания, е можело да се стигне до невъзможност да осигурява електроподаването на клиентите си.

Председателят на управителния съвет на ЕVN България Йорг Золфелнер до голяма степен повтори мненията на колегите си от Енегро про и ЧЕЗ.

„Не приемаме да бъдем упреквани за увеличението на цената на тока”,

заяви Йорг Золфелнер от EVN. По думите му дефицитът, за който е обвинявана компанията е резултат от дългосрочната държавна политика за насърчаване на зелената енергия.

В средата на март ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на дружествата с мотива, че не са се разплатили с Националната електрическа компания за продадена електроенергия.

В края на миналата седмица комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер поиска среща с българския енергиен министър Драгомир Стойнев.

В писмото си Йотингер припомня , че ДКЕВР е независим регулатор и трябва да взима решения като такъв. Според ресорния комисар в случая става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда.

Еврокомисията наблюдава отблизо процедурата и е готова да се намеси.

На този фон поскъпването на тока след евроизборите изглежда все по-вероятно. ЕРП-тата са поискали увеличение между 8 и 14% на цената на тока от 1 юли, съобщи председателят на енергийния регулатор Боян Боев. Две от енергодружествата обясниха, че са заявили преразрпределение на разходите, за да има баланс в системата.

Според изчисленията на регулатора в тези искания не са включени разходите им за зелена енергия, които никой не отрича. Междувременно ДКЕВР работи по нова методика за определяне на цените в енергийната система. Тя трябва да е готова до края на юни, когато ще стане ясно и какви ще са цените на тока за бита от 1 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА