Last news in Fakti

15 Май, 2014 16:19 908 0

14% от БВП дава туризмът

  • туризъм-
  • бранимир ботев

Туризмът е сред най-развиващите се и динамични индустрии в света заедно с ИТ услугите и България е част от този процес като сериозна дестинация с голяма диверсификация на продуктите, които предлага, при това с много добро качество. Секторът вече не е просто бранш, а структуроопределяща индустрия, която формира директно близо 14 на сто от брутния вътрешен продукт на страната ни по данни на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

Така заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев откри четвъртата международна среща на туроператорите в Пловдив и представи потенциала на България като туристическа дестинация пред участниците и гостите.

В най-скоро време предстои Министерският съвет да одобри отрасловата стратегия за туризма до 2030 г. Освен това отпаднаха близо 60 административни и регулационни режима, което подпомага най-вече малкия и средния бизнес в сектора. Бяха приети решения на правителството, по силата на които се създадоха междуведомствени групи за инвестиционни намерения в туризма, и той вече заедно с енергетиката е най-голямото инвестиционно поле у нас.

За тези дейности се разчита и на активното отношение на местните власти, общините и по-доброто райониране, подчерта Ботев. Той съобщи, че проектът на програмата за туристическо райониране и регионално планиране предстои да бъде съгласувана с бизнеса.

Ботев допълни, че всеки седми лев в страната идва от туризма, като индиректно тази индустрия внася близо 5.5 млрд. евро в икономиката ни по данни на СОТ. Отрасълът на практика е най-добрият експорт на България, който обаче се осъществява на място, и в това отношение основна роля играят туроператорите и турагентите.

Те са кръвоносната система на тази дейност и довеждат услугите и продуктите й до пазара, акцентира зам.-министърът. Същевременно те промотират страната ни с нейните ресурси и богатства, което е и витрината на България. Туризмът на практика е най-глобалната индустрия в света и вече определящ фактор за развитието на много други отрасли. До няколко години над 70 на сто от световния авиопоток от хора например ще се формира от организираните туристи.

Истински фурор по време на срещата предизвика филмът, който МИЕ представи. Той разкрива ролята на римските императори в изграждането и развитието на минералните извори и на римските градове до тях на територията на съвременна България. Филмът е за потенциала на България като страна на термалните минерални извори, станала курортна зона и санаториум на Европа още по времето на Римската империя. Страната ни може да се нареди сред световните лидери по оползотворяване на минералните си води, стана ясно от презентацията. Тя има най-високата концентрация на термални води спрямо територията си, като дневният излив на това безценно природно богатство възлиза на 423 млн. литра. В исторически план ние сме открити като страна, предлагаща почивка и лечение за римските императори и аристокрация, именно с термите си, а 22 български града възникват като населени места около тях. Това е концентрация на много красота, история и най-бързо развиващите се и генериращи най-голям интерес сред туристите по света СПА и уелнес услуги, каза още зам.-министър Ботев.

За съжаление България използва все още твърде малка част от това огромно богатство, но на практика съществува възможност гражданите на страни като, Германия, Великобритания, Италия, Испания и Русия всеки ден да пият по един литър българска минерална вода, заключи образно зам.-министър Ботев. Той обърна внимание отново, че тук е и голямата роля на туроператорите и турагентите да асонсират този потенциал, и то в дългосрочен план, през всички сезони.

След прожекцията множество чуждестранни компании поискаха копия от филма, за да представят страната ни пред своите клиенти.

В тридневния форум, който се организрана от община Пловдив – най-стария жив град на Европа според класацията на „Дейли телеграф“, и с подкрепата на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, се включиха над 60 туроператора и над 40 местни бизнес организации. Сред участниците е Европейската асоциация на туроператорите ЕТОА, представена от директора й за стратегии и политики Тим Файърхърст, Би Би Си, Министерството на туризма на Мароко, специализирани фирми от Великобритания, Русия, Турция, Румъния, Индия, Сърбия, Франция, Непал. В рамките на форума стартира Балканският международен панаир на занаятите, в който участват 100 майстори от полуострова. Паралелно ще се проведат и различни тематични турове в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА