Last news in Fakti

9 Септември, 2014 21:20 1 576 0

Скъсана дига може да е причинила наводнението в Бургас

  • язовир "маринка"-
  • скъсана-
  • дига-
  • бургас-
  • наводнението-
  • общината

От общината са включили ремонта на стената на язовир Маринка в искането за отпускане на пари от държавата, но не смятат, че тя е виновна за потопа

Скъсана дига може да е причинила наводнението в Бургас - 1
Снимка: БНТ

Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на екипа на “По света и у нас” на БНТ, който продължава да върви по пътя на водата, причинила бедствието от последните дни.

От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, но изключиха възможността той да е причина за потопа в края на миналата седмица, отнел живота на трима души. В рибарското селище са притеснени, че заради остарялата инфраструктура при следващия проливен дъжд всичко може да се повтори.

Екипът на държавната електронна медия тръгва от село Маринка надолу към едноименния микроязовир, който се намира на няколко километра над пътя Бургас – Созопол. Ясно личи, че през полето е преминало огромно количество вода надолу към водоема и дерето.

Водата дори е сресала и тревата, през която е минала. Тя е била толкова много, че е отнесла дори големи саморасли растения. Три дни след наводнението, до язовир „Маринка” се ходи със затъване до колене.
По пътя към водоема все още са останали мочурища, излизането от които е много трудно.

От общината обясниха, че знаят за проблема и дори са включили ремонта на стената в искането за отпускане на пари от държавата за възстановяване на щетите от бедствието. Общинските власти твърдят, че микроязовирът е проектиран така, че да се източва към езерото Мандра и не е възможно да е причина за бедствието.

Хората от залетите райони обаче продължават да се питат откъде са дошли таранки и толстолоби в наводнените им къщи. В Ченгене скеле са категорични, че трябва нова инфраструктура, която да защитава населените места в общината от наводнения, защото това бедствие е третото за последните месеци.

„Това, което е било направено навремето като дига, като шлюзи явно не може да поеме водата. Тук трябва чисто ново проектиране със съответно завишени нормативни за тези съоръжения. Иначе каква е гаранцията? Добре, сега го правим, а след един месец като придойде пак тази река с още по обилни валежи? Това е просто унищожение на тези хора, на това селище“, коментира местният жител Димитър Янчев.

На извънредна сесия на общинския съвет в Бургас беше решено 200 хиляди лева от бюджета на общината да бъдат пренасочени за спешен ремонт на част от разрушената от наводнението инфраструктура. Целта е да не се губи време, докато държавата отпусне пари за възстановяване.

Димитър Николов, кмет на Бургас, заяви: „В момента на нас са ни необходими тези 200 хиляди лева, за да предотвратим рисковете от пропадането на мостовете, на пътищата, на водостоците и да довършим това почистване. След като ги изхарчим и видим, че държавата не може да ни възстанови тези средства, ще търсим друг източник на финансиране, за да продължим“.

Щетите по инфраструктурата са за 1 600 000 лева, твърдят от общината. Толкова пари вече са поискани от държавата, за да може да се възстанови Бургас след потопа. Продължава описването на щетите по домовете на хората, за да се поискат пари и за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове