Last news in Fakti

8 Октомври, 2014 08:12 1 499 1

Мъжко царство в новия парламент

  • бойко борисов-
  • депутати-
  • природа-
  • застрахователи

Преглед на печата

Борисов: Който иска, той ще се обади - публично и прозрачно, съобщава  пред "Труд" лидерът на ГЕРБ
"Който иска, той ще се обади - публично и прозрачно", това заяви Бойко Борисов пред екип на "Труд" - шефа на фотоотдела Цветан Томчев и стажант-репортерите Диана Иванова и Стоян Нешев.
Журналистите посетиха Борисов в Банкя. Там лидерът на ГЕРБ ги покани в джип "Лада Нива" и ги откара край Клисурския манастир, където направи заедно с тях 10-километрова разходка.
По време на пътуването и на разходката Бойко Борисов сподели мнението си по горещите въпроси след изборите.
Той потвърди, че няма да участва в тайни преговори за съставяне на ново правителство. Няма да приеме да използва посредници.
Разясни, че водещи политици от ЕС вече са го търсили след изборите. "Бил съм ги (по адрес на опонентите тук - бел.р.) с два пъти по-добър резултат и не можем да гарантираме стабилност на управлението", каза лидерът на ГЕРБ.

Касим Дал, Лечева, Кутев, Румен Петков, Тотю Младенов изпаднаха от парламента, пресмята "24 часа"
Касим Дал губи мястото си на депутат от Реформаторския блок, Румен Петков няма да е народен представител от АБВ в Шумен, бившата министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик.
Тези неприятни за партиите изненади поднесе последното преразпределяне на мандатите вчера, след като бе сметнато къде отиват остатъците по метода Хеър - Ниймайер.
Мястото на професорката по синтаксис Георгиева се завъртя и отиде при БСП в Пазарджик. Тя бе водач и в София, но в трите столични МИР-а, както и в областта ДПС не вкарва депутат. Така бившият областен управител Емил Иванов също остава извън парламента. Освен в софийските райони ДПС не взема мандат само в Перник.
Бившият колега на Георгиева - финансовият министър (тогава от квотата на БСП) Петър Чобанов, обаче влиза като водач в Монтана, след като преразпределението добави място за ДПС там за сметка на 2-и депутат от ГЕРБ.
Също в последния момент за 43-ото НС се класира Деница Гаджева, водач на "Атака" в софийския 23-и МИР, където пък Патриотичният фронт остава с 1 представител. Сигурен е и мандатът на Волен Сидеров като водач във Варна и София. И друга двойка на семейни начала продължава съвместната си работа в парламента - Мая Манолова и Ангел Найденов от БСП. Жената до лидера на ББЦ Николай Бареков обаче - Мария Календерска, не стана депутат нито от София, нито от Благоевград.

Природата удари застрахователите, тревожи се "Стандарт"
Природните бедствия през тази година сериозно удариха застрахователите. Това се вижда от последните данни на Комисията за финансов надзор за изплатените обезщетения към края на месец юли. След потопа в кв. "Аспарухово" във Варна и силната градушка на 9 юли в София само по застраховката "Каско" през месец юли компаниите са изплатили обезщетения в размер на 36,7 млн. лв., което е със 163% повече от изплатените обезщетения през месец юни.
В резултат изплатените обезщетения по "Каско" за първите седем месеца на годината достигат 155 млн. лв., като близо 24% от тях са изплатени само през юли. Освен това трябва да се отчете, че за застрахователите все още предстоят сериозни плащания заради градушката в София, тъй като много от ударените автомобили още не са ремонтирани и съответно компаниите тепърва ще покриват щетите. Сериозен ръст има и при плащанията по имуществени застраховки заради природните бедствия. През месец юли по полиците "Пожар и природни бедствия" са изплатени 5 млн. лв., което е ръст с 41,24% спрямо плащанията през предходния месец юни. Така общата сума на плащанията по полицата достигат 21,79 млн. лв. за първите седем месеца на годината, като 23,27% от тях са платени само през юли.

Мъжко царство в новия парламент, описва "Монитор"
Мъжко царство се очертава в 43-тото НС независимо от европейските призиви в последните години за равнопоставеност на половете в политиката. Това показа проверка на разпределението на мандатите след обявяването на резултатите от вота в неделя от ЦИК.
Дамите в 42-рото НС са били 60 - около 25% от всички 240 народни избраници, докато в бъдещия състав на законодателния храм те ще са едва 45, или малко под 20%. За сравнение - в новия състав на ЕП принципът за минимум 40% дами беше спазен много стриктно.
Шест района на страната изпращат в парламента само мъже - Видин, Габрово, Стара Загора, Ямбол, Разград и Търговище. Принципът за равнопоставеност на половете е спазен само в Силистра, Перник и Смолян, откъдето в пленарната зала ще влязат по две жени и по двама мъже. Трите столични избирателни района плюс този на София-област общо успяха да излъчат едва 12 депутатки от всичките 52-ма народни представители, влизащи в състава на 43-тото НС.

Инвеститорите вдигнаха лихвите за държавата, притеснява се "Капитал Daily"
Резултатът от изборите доведе до влошаване на условията, при които държавата набира финансиране от вътрешния пазар. На проведения в понеделник аукцион за 5-годишни ДЦК за 55 млн. лв. бе постигната висока доходност от 2.42% при слаб интерес от страна на инвеститорите с презаписване на емисията от едва 1.26 пъти. Анализатори тълкуват това като сигнал, че предстоящото набиране на ресурс до края на годината ще е трудно и неизгодно за данъкоплатците. Прогнозите са, че се случва най-лошият сценарий за държавата, при който се формира дългосрочен тренд на покачване на доходността по държавните ценни книжа, което ще доведе и до по-високи лихви по банковите кредити за бизнеса и населението.
Само банки и пенсионни фондове са купили от емисията, като съвкупната стойност на подадените поръчки е била едва 69.2 млн. лв. Сред удовлетворените оферти е имало такива при доходност от 2.50%, показват данните на Българската народна банка (БНБ) след аукциона. Постигнатата средна доходност не е най-високата за годината за книжа с такъв матуритет, но е с 40 - 45 базисни точки над нивата, на които се търгуваше емисията преди две седмици на вторичен пазар. Освен това цената на новия дълг е по-висока от нивата, на които се продадоха 7-годишните еврови ДЦК в края на септември. Това затвърждава тренда на покачване на доходността на вътрешния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    "Там лидерът на ГЕРБ ги покани в джип "Лада Нива"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове