Last news in Fakti

16 Април, 2015 14:16 956 1

Борисов даде зелена светлина за промени в Конституцията заради ВСС

  • борисов-
  • зелена светлина-
  • промени-
  • конституцията-
  • всс

Очаква се промените в Конституцията да бъдат гласувани преди парламентарната ваканция

Борисов даде зелена светлина за промени в Конституцията заради ВСС - 1
Снимка: БТА

Промени в Конституцията са задължителни заради съдебната реформа и нов Висш съдебен съвет (ВСС). Това са задължителните стъпки за истинска съдебна реформа, е мнението на премиера Бойко Борисов. Според премиера, без промени в Конституцията всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна, а хората и бизнесът очакват справедливи съдебни решения.

Идеите за реформа бяха представени днес в гранитна зала на Министерския съвет, където освен Борисов, бяха още правосъдният министър Христо Иванов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Този Висш съдебен съвет не е ефективен. Ако не се промени Конституцията, той ще работи още две години и половина", каза Борисов. Неговото виждане също е за разделяне на съдебния съвет, но категорично се обяви за избор на нов ВСС, който да отговори на обществените очаквания. Ние предлагаме с тази промяна на Конституцията този Висш съдебен съвет да бъде преизбран в две камари да ги наречем. Първата на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. Там са и двамата големи съдии. И от другата страна, прокурор и следователската гилдия, съответно с по-голяма пък избрана от парламента квота, за да може да се контролира това, което отдавна всички говорим, дейността на самата прокуратура. Борисов добави, че в промените се обсъжда и отчитането пред парламента на главния прокурор един път в годината. Премиерът Борисов заяви, че вярва, че ще се достигне до консенсус в парламента и се надява консултациите да бъдат проведени до две седмици.

"Тази реформа не изчерпва съдебната реформа, нека няма такива спекулации", каза пък министър Христо Иванов и допълни, че разделянето на ВСС трябва да се постигне с конституционна реформа, за да се гарантира структурната независимост на съда. Правосъдният министър Христо Иванов подчерта, че ще се положат максимални усилия за постигане на консенсус сред представителите на парламентарните сили. Реформаторите вече са запознати с проекта. Не предлагаме декрет, а нещо, по което може да се дебатира и да се търси консенсус, каза още Христо Иванов и подчерта защо се пристъпва към промени в Конституцията.
Търсим нов конституционен баланс, по-добър, по-ефективен и работещ. В последните няколко седмици ние страшно много имахме разговори с премиера и с колеги - стана ясно, както е видно и от предложенията, които бяха внесени вече от депутати за изменение само в Закона в съдебната власт, само със закона това нещо не може да се постигне по административен начин. Ето защо отиваме на конституционно ниво. Промените, които планираме, са изкюлчителни, само фокусирани върху съдебната реформа и глава "Съдебна власт"  от Конституцията, не включваме никакви други теми и обсъждания. Ясно е, че ние трябва да приключим със съдебната реформа поне в нейните фундаментални структурни аспекти, заяви Христо Иванов.

„Конституцията е един жив документ и е нормално тя да се променя, когато обществените и политическите условия го изискват. Днес поставяме началото на такъв политически и професионален дебат, при който ще се търси консенсус“, заяви  министърът на правосъдието Христо Иванов.

Той обясни, че една от целите на конкретните промени е разделянето на ВСС на конституционно ниво, с което се следва ясна препоръка на ЕК - ВСС да бъде реорганизиран така, че неговият следващ състав да генерира по-голямо доверие. „Тази препоръка на Еврокомисията  възпроизвежда добре обществените очаквания в България“ посочи той и допълни, че целта на тези реформи са независим съд и все по-ефективна прокуратура.

Христо Иванов отбеляза, че предложенията са получили подкрепата и на представителите на съдебната власт, както и конституционно мнозинство в парламента при приемането на актуализираната стратегия за съдебна реформа. Министърът поясни, че целта на разделението е да се гарантира структурната независимост на съда – веднъж от политическата система, доколкото съдиите, избрани от съдии ще бъдат мнозинство в своята колегия, на второ място и от страна на прокуратурата. „А със създаването на прокурорско-следователската колегия се изгражда един публичен, колективен процес на вземане на решения по най-важните въпроси на прокуратурата“, каза Иванов. Правосъдният министър допълни, че с измененията в ЗСВ ще бъде предложено заседанията на двете камари на ВСС да се излъчват в интернет, което ще създаде и предпоставка да започне публичен дебат как да се регулира работата на прокуратурата.

Иванов посочи, че се предлага намаляване на мандата на ВСС до 3 или 4 години, което ще преодолее усещането, че се създава една бюрократична класа в съдебната власт от хора, чиято кариера минава като административни ръководители. От друга страна, намаляването на мандата на съвета може да е едно добро решение за магистрати, които искат да са практикуващи съдии и прокурори и не желаят да се разделят с практиката си за дълго.

„Друго важно предложение е да се премине към явно гласуване във ВСС“, подчерта Христо Иванов. „Членовете на съвета представляват тези, които са ги излъчили, за да се грижат за обществения интерес. Затова те трябва да застават явно и мотивирано зад своите решения. Притесненията, че те ще гласуват в присъствието на тримата големи – главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС ще се компенсира с разделянето на квоти и ясно парламентарно представителство там“, каза още Иванов

ГЕРБ започва консултации с всички парламентарни партии за постигане на консенсус за промени в Конституцията, които да разделят Висшия съдебен съвет на две камари - на съдиите и на прокурорите, както и да се въведе отчетност на главния прокурор пред Народното събрание. Сред предложенията фигурират намаляване мандата на Висшия съдебен съвет до три или четири години и въвеждане на явно гласуване на членовете на Съвета, стана ясно по време на пресконференцията.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще води консултациите с политическите сили в парламента, като очакванията са преди парламентарната ваканция промените в Конституцията, такива, каквито ще са консенсусни, да бъдат гласувани поне на първо четене. За такива са необходими три поредни гласувания от парламента. „Ние стартираме процеса на един ангажимент, който сме поели - провеждането на съдебна реформа. Още от самото начало гледаме сериозно на него, защото той е ключов за успеха на нашето управление. Вярваме, че вариантът, който предлагаме има големи шансове за успех", заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя допълни, че въпросът за съдебната реформа не се изчерпва само с някои промени в Законът за съдебната власт и в структурите на ВСС. Пакетът ще включва широк спектър от предложения, за да се гарантира нов образ на българското правосъдие и да се осигури по-ефективното правораздаване. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи поясни още, че всички, които са заинтересовани от реформата ще могат да представят своята позиция и да имат своя принос. „Ще разчитаме много на диалога с всички партии“, поясни вицепремиерът Бъчварова и добави, че активен режим на диалог се води и в настоящия момент, което ще продължи и занапред.

Тази сутрин идеите за промени в Конституцията са били представени пред главния прокурор, шефовете на ВАС и на ВКС и пред председателя на Народното събрание.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    0 0 Отговор
    само приказки,нищо няма да направят,а на бас,трябва велико народно събрание,което Бойко не ще и да чуе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове