Last news in Fakti

10 Май, 2024 11:24 1 026 7

Инфарт погуби на 61 легендата на алтернативния рок Стив Албини

  • стив албини-
  • музикант-
  • смърт

Освен музикант, китаристът и вокалист е аудио инженер и продуцент

Стив Албини, алтернативен рок музикант, аудио инженер и продуцент, който записва албуми за групи като Nirvana и Pixies и основател на чикагското звукозаписно студио Electrical Audio, почина на 61 години, предаде CBS.

Брайън Фокс, колега продуцент и инженер в Electrical Audio, потвърди, че Албини е починал във вторник вечерта от сърдечен удар.

Смъртта на Албини дойде малко повече от седмица преди неговата дългогодишна група Shellac да издаде новият си албум "To All Trains" на 17 май. Това ще бъде първият албум на групата от 2014 г. насам.

Албини беше почитан и влиятелен в света на инди рока. Той издигна жанра в разцвета му през 80-те и 90-те години до стандарт, който все още отеква днес.

Албини започва музикалната си кариера през 1981 г., когато създава пънк рок групата Big Black, докато е студент в Medill School of Journalism в Северозападния университет.

По-късно той сформира две други групи - Rapeman и Shellac, като последната е най-дълго съществуващата и може би най-важната група в кариерата му на изпълнител. За Shellac той изпълнява вокали и китара заедно с басиста Боб Уестън и барабаниста Тод Трейнър.

Той също така помогна за записването и на някои от най-влиятелните албуми от ерата на алтернативния рок през 80-те и 90-те години, включително „In Utero“ на Nirvana, "Rid of Me" на PJ Harvey, множество албуми за Urge Overkill и The Jesus Lizard.

Той също така помага за записването на музика на легенди като Cheap Trick, Джими Пейдж, Робърт Плант и Foo Fighters, които записаха хитовата си песен "Something from Nothing" в неговото студио Electrical Audio в Чикаго.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бабати

    5 0 Отговор
    Ифарт? Не четете ли какво пишете?

    Коментиран от #4

  • 3 Гаглей

    7 0 Отговор
    Грамотно заглавие
  • 4 Ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бабати":

    Това сигурно е мароканеца Инфарт за когото се знае утрепал и други хора !
    Интерпол го издирва .....
  • 5 Да бе да

    5 0 Отговор
    инфарт,колкото по грамотен толкова по зле,продължавайте все така.
  • 6 Фарррт

    0 0 Отговор
    Алтернативен рок? Като изключим 2-3 песни на Нирвана, останалото тъне в забвение. Проблемът на този стил е в ниската музикална култура на групите - хора, които не разбират от музика, но са гениални творци иначе (ха-ха-ха).
  • 7 глоги

    0 0 Отговор
    ПИШЕ СЕ ИНФАРКТ.