Last news in Fakti

24 Юни, 2015 14:29 848 1

Отлагат с месец влизането в сила на новите цени на тока

  • отлагат-
  • месец-
  • влизането-
  • новите-
  • цени-
  • ток

Парламентарната комисия по енергетика одобри промяна в Закона за енергетиката

Парламентарната комисия по енергетика одобри промяна в Закона за енергетиката. С промяната се дава възможност на енергийния регулатор да отложи с един месец от 1-ви юли влизането в сила на новите цени на тока.

Решението беше взето с 12 гласа "за".  4-ма депутата от БСП и „Атака“ гласуваха "въздържал се".

Една от целите на едномесечната отсрочка е да бъде приета наредбата, която трябва да облекчи част от бизнеса заради очакваното поскъпване на тока, обясни Валентин Николов от ГЕРБ.

Планира се обхватът на наредбата да бъде разширен, за да може по-голяма част от производителите да се възползват от 85-процентната отстъпка в "зелената добавка" и да се изчака проверката на Държавната финансова инспекция в сектора на възобновяемите енергийни източници.

„Третата точка е във връзка със свиването на административните разходи, които се извършват в държавните дружества. Това са част от приоритетите и възможностите, които могат да направят от Министерски съвет. Другите отношения, които са в цената, това е изцяло приоритет на КЕВР. Тези три точки трябва да влязат в сила“, заяви Николов.

Увеличението на цената на тока за бита ще остане в рамките на предварително обявеното в размер на средно 2%, заяви Николов.

От БСП разкритикуваха решенията на комисията. Според Таско Ерменков отлагането на ценовите промени е сценарий, който цели да се изчисти името на премира Бойко Борисов и да се прехвърли вината за поскъпването на парламента.

„Отлагането с един месец няма да реши проблемите в сектора“, допълни депутатът от левицата. Според него отсрочката е доказателство, че управляващите не са си свършили работата

„Наредбата е в рамките на изпълнителната власт, която трябваше отдавна да е приела и уведомила Европейския съюз. Второто нещо, това са оптимизиране на държавните предприятия. Една година изпълнителната власт нищо не е направила. Има един кризисен пиар, при което всички се чувстват леко омърсени, но премиерът е в бяло, защото той бил предложил това, моля ви се“, заяви Ерменков.

Отлагането беше подкрепено от „Патриотичен фронт“. КЕВР трябва да отложи решението за вдигна цената на тока, докато не бъдат извадени необходимите резерви, се казва в декларация прочетена от парламентарната трибуна от Красимир Каракачанов.

Битовите абонати и представителите на бизнеса не искат ново повишение, защото не виждат причина да плащат за грешките и страховете на политиците. Нужни са няколко мерки, за да се възстанови справедливостта  и да се спре ръста на цените.

Според Патриотичния фронт те са:

Спиране на агонията с ТЕЦ Марица Изток 1  и ТЕЦ Марица Изток 3. Те ни струват по 1 млрд. на година, а „само“ реализират 430 млн. печалба. Печалбата им е 2/3 от дефицита на НЕК.
КЕВР  да поиска от Европейската комисия спешен отговор дали много по-високите „преференциални цени“, по които по договор се изкупува електроенергията от централите Марица-Изток 1 и 3 и ВЕИ, не представляват непозволена държавна помощ с оглед законодателството на ЕС. Положителен отговор от страна на ЕК ще позволи предоговарянето и намаляването на въпросните „преференциални цени“.

Да се прекрати изкупуването на енергията от ВЕИ-та, които са въведени с разрешение за ползване с една мощност, а са присъединени с по-висока мощност (примерно въведени с мощност 5 мегавата, а продават  8 или 10 мегавата).  Има над 100 такива ВЕИ. Да се прекрати изкупуването, докато не се изясни каква е реалната мощност.
Да не се заплаща електроенергията на тези ВЕИ, за които са констатирани сериозни разминавания в показанията на електромерите им и фактурираното от ЕРП-то количество електроенергия за плащане от страна на НЕК. Тези разминавания за установени при одитните проверки, извършени от КЕВР през февруари т.г.

Да не се изкупува електроенергия от ВЕИ-та които не са въведени в експлоатация. Има случаи, в които ВЕИ нямат разрешение за ползване, нямат строителни разрешения, но се изкупува ток от тях. Т.е. купува се скъп ток, произведен от централа, която не съществува.

До извършването на пълна и детайлна проверка да се откаже изплащането на електроенергия от фотоволтаични централи, които отчитат повече произведена слънчева енергия през зимните месеци, отколкото през слънчевите летни месеци.

При електроразпределителните предприятия (ЕРП) има драстично несъответствие  между преките разходи за издръжка на основната дейност и т.нар. „външни услуги“. Съотношението достига до 2:1 в полза на „външните услуги“. Това на практика е източване на печалбата на ЕРП-тата за сметка на цената на тока на крайния потребител. Това е повод да се преразгледат разходите на електроразпределителните дружества и да не се одобрят.

Кражбите на електроенергия да не се признават за „технологични загуби“ на електроразпределителните дружества. Проблемът с ограничаването на кражбите е на ЕРП, не на държавата или на коректните потребители.

Да се извърши проверка доколко са оптимизирани разходите в големите държавни предприятия, произвеждащи електроенергия – ТЕЦ-2 на „Марица Изток“, АЕЦ, водните електроцентрали и т.н. Тук също има резерви за съкращаване на разходите с милиони.

И едно предложение, което не касае КЕВР, но ще възстанови справедливостта при разпределението на финансовата тежест:  Износът на ток да бъде натоварен с поне 10% такса „задължение към обществото”. Тук резервът е между 70 и 100 млн. – т.е. сума по-голяма от това, което ще се събере от увеличението което предлагате (50 мил. лв.) от всички битови абонати за 1 година.

Факти.бг припомня, че отсрочката беше поискана от премиера Бойко Борисов заради недоволството сред бизнеса по повод увеличената добавка "задължение към обществото". Очаква се утре депутатите в пленарната зала да я подкрепят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Подлите комунисти си умират от злоба и мъка,че бат Бойко няма да вдига тока с 1 стотинка като миналия път и те да насъскат лумпените да свалят правителството!Естествено и закономерно е токът да се вдигне,но идеата ще иэлезе от ПАРЛАМЕНТА и така ордите безобразници няма да имат точна цел,която да атакуват:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове