Last news in Fakti

13 Декември, 2015 12:39 950 3

Прокуратурата е прекалено неудобна за част от политическия спектър

  • сотир цацаров-
  • прокуратура-
  • неудобна-
  • политически-
  • спектър-
  • дсб

Затова основната цел на съдебната реформа е именно тя, заяви Цацаров

Прокуратурата е прекалено неудобна за част от политическия спектър - 1
Снимка: БТА

Правомощията и на главния прокурор, и на прокуратурата са ясни, но ако някой може да ни обрисува схемата, по която главен прокурор диктува на 204 народни представители, а и нека да не подценяваме министър-председателя, но да не подценяваме и начина, по които хората мислят в парламента. Това каза по БНР главният прокурор Сотир Цацаров по повод съдебната реформа, като отрече да се чувства всевластен, подчертавайки, че разбира обвиненията по свой адрес, които не са лични, а заради заемания от него пост:

„Имам усещането, че фигурата на властния човек или на ключовия играч - този, който диктува на 204 народни представители, на председателят на министерския съвет и на още много други лица, независимо дали съм аз или някои друг, е необходима в рамките на цялата тази дискусия, която не моменти преминава в кресчендо или се води съвсем тихо, даже и задкулисно. Но тази фигура е необходима, за да бъде посочен виновник, за да бъде посочено оправдание и най-сетне други да измият греховете си.“

Според Сотир Цацаров основната цел на съдебната реформа е именно прокуратурата, защото е прекалено неудобна на част от политическия спектър:

“Заради това той се опитва да я преформатира според своите разбирания, като в много случаи тези разбирания несъвпадат нито с Конституцията и закона, нито с моите разбирания, но не бива този резултат да бъде възприеман като тотална и трагична атака към главния прокурор, защото такава е играта, която те искат в момента.

Прокуратурата е държавното обвинение - този държавен орган, който предава на съд и поддържа обвинението, а дали има или няма осъден, решението е на съда. Аз не отричам възможните и съществуващи грешки по отношение на начина на формулиране на едни или на други обвинения, но тази теза, че прокуратурата внася дефектни и некачаствени обвинителни актове и затова у нас няма нито един осъден,  е смешна,” допълни Цацаров, според когото политиката насажда умишлено в обществото тезата за борба за независимост на съда. Той подчерта, че е наясно с заеманата от него длъжност, също както е наясно със своето място прокуратурата - “място, което не е близо до съда, защото прокуратурата е страна в наказателния процес, независимо от твърденията за свръхвъоръжеността й с правомощия.”

Не бива да се допуска такова изкуствено създадено и от тук насетне поддържано вражеско разделение между прокуратурата и съда. Тези части на съдебната власт не са врагове - те са партньори, но не са партньори по закон – съдът е арбитърът, прокуратурата е държавното обвинение. В уважението към съда прокуратурата трябва ясно да знае своето място и тя го прави, а в същото време отговорността е обща.”

Сотир Цацаров подчерта, че вярва в съда като институция, която заслужава най-голямо уважение в държавата и заради това той трябва да поеме частта от мисията в защита на закона и на интересите на българските граждани, каквато той дължи по закон, а не каквато политиците или прокуратурата изискват от него.

Главният прокурор обвини някои от лидерите на "Демократи за силна България" (ДСБ) в целенасочени действия срещу промените в Конституцията, така че те да не бъдат приети. По думите му, те нямат интерес от политическото съгласие около съдебната реформа, защото за тях тя е необходима само като политически лозунг:

“Радан Кънев, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов – това са хората, които общовзето внесоха предложения, с които по мое мнение взривиха този исторически компромис. Нещо повече - те имаха пълната изгода от това да не мине нито едното, нито другото предложение, защото по този начин въпросът с т.нар. съдебна реформа и съдбата на прокуратурата остава нерешене.

Решението на проблема означава затваряне на тази страница (на конституционните промени) и преминаване към реални действия, свързани с изменения в законите, които определят правилата в съдебната зала, където влиза българския гражданин. Тези хора не са готови да затворят тази страница, защото тя им е нужна в политическата реторика.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хайде

    0 0 Отговор
    ЦАЦА ЗА ВСИЧКИТЕ ПОЛИТИЦИ ИМАШ ПАПКИ КОЛКО СА КРАЛИ ИЛИ ОТВАРЯЙ ПАПКИТЕ И ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ ИЛИ СИ ДАВАЙ ОСТАВКАТА.РАЗЧИТАМ НА ТЕБ
  • 2 Пловдивчанин

    0 0 Отговор
    ЦАЦА ПОЧНИ С НАЙ КРАДЛИВИЯ КМЕТ В БГ КМЕТА НА ПЛОВДИВ ИМАШ МАТЕРИАЛИ ДО ЖИВОТ ДА Е НА ТОПЛО,НАЛИ ВСЕ ПАК СИ ОТ ПЛОВДИВ
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Цацата от както цъфна на поста главен прокурор се държи сякаш не си знае задълженията и си мисли, че в очите на хората ще е ОК ако го раздава говорител на Прокуратурата! Ама не! от 30-тина години слушаме само приказки, така че на всички им е ясно че и от цацата нищо няма да излезе. Да си подава оставката и на изпроводяк да си каже как се е озовеал на тоя пост, та поне да погледаме малко сеир!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове