Last news in Fakti

27 Януари, 2016 12:00 859 6

ВМРО вика образователния министър на изслушване в парламента

  • вмро-
  • образование-
  • тодор танев
ВМРО вика образователния министър на изслушване в парламента - 1

Новите учебни планове са в разрез с новия закон за образованието и управленската програма. Това се казва в позиция на ВМРО, разпространена до медиите.

Нов скандал гръмна броени часове, след като обществото беше скандализирано от поредния експеримент с българщината. След преместването на „История славянобългарска“ в учебната програма, беше представена нова програма по история за VI клас. В проекта не се ползва „робство“ или „владичество“, а „османската власт“. Говори се за „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“, „взаимни влияния между културите на християнството и исляма“ и т.н.

ВМРО призовава министърът на образованието и науката Тодор Танев да спре промените. Танев трябва спешно да разясни логиката на постоянните експерименти с българските ученици.

Става дума за последна тема по история в проекта за VI клас, която е озаглавена „Османската империя и българите (ХV-ХVІІ в.)“. В нея се включват подтемите „Държавност“, „Общество и всекидневен живот“, „Култура и културно наследство“ и „Религия“.

Минимално е споменаването на съпротивителните действия на българите срещу османската власт. За сметка на това авторите настояват на определението „съжителство“ между българи и турци.

ВМРО вика министър Танев на изслушване в парламента група на „Патриотичен фронт“ на 28.01.2016 г. и счита, че трябва да бъдат дадени ясни отговори на проблемите с обучението по история, литература и география, които скандализираха българското общество. Напомняме, че възпитанието в дух на патриотизъм по наше искане залегна в програмата за управление като приоритет и всички действия, които на практика са в разрез с това, могат да бъдат основание за оттегляне доверието към министъра.

Наред с всичко друго „реформата“ ще доведе до „пропускане“ на Средновековието като епоха от днешните шестокласници.

Накратко: освен антинационална, въпросната реформа е и некадърна. Същият е случаят с предмета „География и икономика“, от който „изчезва“ континентът Европа.

В учебните планове по литература отпадат знакови произведения от български автори, формиращи националното ни самосъзнание.

Това е само един от примерите за скандални и некомпетентни действия на МОН. Като цяло остава впечатлението, че се цели превръщане на българското училище в проводник на тезите на Сорос и неоосманистка Турция. Искаме да се надяваме, че е просто съвпадение фактът, че именно министър Танев възторжено представи книгата на турския премиер Давутоглу в България.

Предложените промени в учебните програми:

1. Водят до това, че завършващите основно образование няма да имат базисни познания по българска история и литература.

2. Те са незаконни, защото в чл. 5. ал. 1, т. 2 от образователния закон една от основните цели на предучилищното и училищното образование е „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“.

3. Не са мотивирани с методически съображения, а с очевидния стремеж да се подмени с политически цели историческата представа на българите чрез образованието. Зад гърба на историческата наука да се промени историята!

Нужно е ръководството на министерството на образованието и науката (МОН) или да докаже способностите си да реши тези проблеми, или да си ходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панчо

    2 0 Отговор
    Този министър не знае на кой свят е, това е едно, а второто е, че ГО водят за носа, поради първата причина. Това е най - удобния за власта министър.
  • 2 Христо

    2 0 Отговор
    Аве на тия май им прави кеф да се на.ират и да дразнят българскиа народ!!!!
  • 3 неутрален

    2 0 Отговор
    Този да го изгонят от властта, но той гордо каза, че докато Тиквока не му поиска оставката, той няма да си я подаде, а Тиквока иска такива неграмотни и не за мястото си хора, защото го слрушкат - БЪЧВАТА, Лудия Макс да му разказва вицове, Лъжливата с винетките и кой ли още не. Този кукувичар изхвърля всичко ценно от нашата история, защо не се е сетил да включи в учебния материап и "Винуту", който я прочете ще бъде следващият министър председател. Освен този да си тръгва И КАСТРЕВА, същатга като този, който и е шеф.
  • 4 Чачук

    2 0 Отговор
    Подменяйки историята на практика плюят върху всички,които през тия 500 години робство са се борили и жертвали за да я има България.Вместо да се пропагандира родолюбие,се насажда нихилизъм,простащината се издига в култ и затрива идентичността.Затова и преизбрания нов стар главен мюфтия произнесе речта си на турски език,като на края каза на български само едно изречение.Но това е изгодно на управляващите,колкото по прости сме,толкова по-лесно управляеми сме.Помните фразата,,вие сте прости и аз съм прост,затова се разбираме,,.Какво очаквате когато ни управляват ПРОСТАЦИ.
  • 5 Такова съжителство 500 г

    1 0 Отговор
    Насилствена / с ятагана на шията / ислямизация на населението
    Кръвен данък, чрез който се попълва до 17 век основната част от османската армия – Еничарския корпус;[3]
    религиозна, политическа, икономическа и юридическа дискриминация;[4]
    Данъкът джизие или харадж е бил разоряващ за селяните немюсюлмани. Основно задължение на мюсюлманската администрация било да събира всички данъци, като в същото време раята (dhimmi) показва по всевъзможен начин превъзходството на исляма. При проявявано усърдие им е било разрешавано известно самоуправление, но под непрестанен гнет от страна на управляващите мюсюлмани.[5]

    Други данъци:

    Капу хакъ – произволно изисквана от всеки дом такса.
    Ресм-и агъл – данък за кошара.
    Ресм-и асияб – данък за воденица.
    Ресм-и биве – поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.
    Ресм-и божик – налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.
    Ресм-и гиях – данък за сено.
    Ресм-и духан – димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.
    Ресм-и менгене – налог за пресоване на грозде.
    Ресм-и мюджеред – поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.
    Ресм-и обручина – данък, налаган при продажбата на вино.
    Ресм-и отлук – данък върху пасище.
    Ресм-и тапу – такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот по наследство от баща на син.
    Ресм-и фучу – данък върху бъчви вино.
    Ресм-и ханазир – данък върху свине.
    Ресм-и химе – данък върху дърва за огрев.
    Девширме – кръвен данък, периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби.
    Диш-хакъ – зъбен данък, такса, плащана от домакина, загдето „правоверният“ си е хабил зъбите с неговата „гяурска“ (друговерска) храна
    От това 5 вековно съжителство българите са намалели до 2,5 млн души
  • 6 КРОМАЗА

    0 0 Отговор
    Крайно време е тия родоотстъпници и продажни слагачи на чужда държава да бъдат разстрелвани публично ,като врагове на държавата ,каквито и всъщност са .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове