Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 17:23 1 927 2

Расте напрежението по границата с Гърция

  • гърция-
  • расте-
  • напрежението-
  • границата-
  • блокада
Расте напрежението по границата с Гърция - 1
Снимка: БТА

Ядосани от безизходицата, в която са попаднали, блокираните на гръцка територия българи решиха да спират гръцките коли. Стигна се и до сблъсъци с полицията, предаде Нова телевизия.

От вторник "Кулата" е под пълна блокада, рано тази сутрин движението беше спряно и на "Капитан Петко войвода". Очаква да бъдат блокирани "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград".

Нашите превозвачи са категорични, че няма да отстъпят, докато гърците окончателно не изтеглят тракторите си от браздата. Те настояват проблемът да се реши в най-кратки срокове.
 
Стотици хора прекараха нощта край "Кулата" заради блокадата. През последните 24 часа нито един лек автомобил, автобус не е преминал през границата с Гърция. Товарни автомобили не са преминавали от 48 часа. В най-затруднено положение са хората, които са блокирани от гръцката страна на пункта, тъй като там няма нито храна, нито вода.

„Блокадата на „Кулата”  ще продължи, докато не се намери решение да се премахнат гръцките трактори от границата”, коментира един от протестиращите шофьори от българска страна. Превозвачите разчитат на подкрепата на политиците за решаването на проблема и напомнят, че има алтернативни маршрути през Македония.

„Границата ще остане затворена за неопределено време”, категорични са  протестиращите превозвачи близо до граничния пункт „Капитан Петко войвода”.

Днес, по обед, хиляди български граждани се оказаха блокирани с автомобилите си на гръцка територия, в близкото до границата село Промахон и по пътното платно. Много от тях са дошли пеша до България, за да се информират за изхода от кризата с двойната блокада на граничния пункт "Кулата". От българска страна органите на реда са направили много добра организация и дават указания на пътуващите къде могат да изчакат или да променят маршрута си.

Наши сънародници, идващи от Гърция, се оплакват, че никой там не поема отговорност към буквално бедстващите пътници и шофьори на камиони. Напрежението на "Кулата" ескалира, а официална информация за преговори между двете държави няма.

Има опасност ситуацията да излезе извън контрол, предупреди Вангел Цилев от инициативния комитет на превозвачите.

Живата верига на "Кулата" остава до пълно решаване на кризата, заявиха протестиращите. По тяхна информация към момента  всички гранични пунктове са блокирани от гръцка страна.

По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15 и 17 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси през граничния пункт "Илинден-Ексохи", след 17 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде преустановено до 22 часа. Пунктът при Златоград е отворен.

Заради блокадата на граничния пункт "Кулата" "Български пощи” ЕАД не размениха поща по земен път с пощенския оператор на Гърция. Това е вторият случай на спиране на размяната в резултат на блокадата на българско-гръцката граница, уточниха от "Български пощи".

Същевременно министър Ивайло Московски застана твърдо зад протестиращите ни сънародници.

„Продължаващата вече повече от месец блокада на българо-гръцката граница нанася сериозни щети на българския бизнес и е наложително европейските институции да се намесят за трайно разрешаване на проблема, който вече се превръща в рецидив, тъй като това не е първия подобен случай“. Това каза изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на 514-та пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), която се провежда на 17 и 18 февруари 2016 г. в Брюксел.

БТПП пък намали значително таксите за издаване на сертификати за форсмажор, свързани с блокадата на границата ни с Гърция. Като организация на предприемачите в България, БТПП е съпричастна към възникналите проблеми и им издава сертификати за форсмажор, при улеснена процедура, благодарение на отличното съдействие на МВР. Палатата сама осигурява необходимите документи, доказващи блокирането на граничните пунктове, което съвпада с периодите, през които е следвало да бъдат изпълнени договорите, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Палатата отчита, че  затрудненията и финансовите загуби са много често за малки фирми, с 1, 2, 3 превозни средства, и поради това Изпълнителният съвет на БТПП определи специално за този случай значително намалени такси (над 5 пъти)  за издаване на сертификати за форсмажор, поради блокирането на българо-гръцката граница. Таксите са както следва: 84 лв. на български език и 96 лв. на чужд език с включено ДДС за всички фирми, без разлика дали са членове или не на Палатата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бррр

    1 0 Отговор
    Обаче одеве по ТВ-то казаха, че баба Изперкел заплашила, че освен гърците, ще накаже и нас. Мнооо ни мрази тая само си търси повод да ни го накове! И като знам, колко са хитри византийците накрая само ние, ще отнесем санкциите.
    Ципрата (ципрас) му е супер изгодно така, защото ще се опита да извлече дивиденти и да смъкне още няколко отсрочки и милиарда. Сега държи 2 коза освен този и бежанците. Пускат ги на поразия и наводняват Европа.
    Нещата се сговнясаха яко и германците трябва спешно да си организрат избор на нов канцлер някой по корав тип, като Хелмут Кол и да започнат "износ", кой от къде е дошъл там да се връща. Да освободят гърците от членство в ЕС и да си ги оставят да се оправят те явно това си искат и т.н.
  • 2 кроко

    1 0 Отговор
    Затваряме им цяло лято границата за техните продукти (на гръцките фермери) и повече никога няма да си помислят за никакви блокади!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове