Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 08:45 1 888 3

Без блокади на българо-гръцката граница

  • блокада-
  • граница-
  • гърция

Никой обаче не може да гарантира докога тя ще бъде отворена

Без блокади на българо-гръцката граница - 1
Снимка: БТА

Всички гранични пунктове на българо-гръцката граница към момента работят и блокади засега няма.

Километричните опашки от автомобилите и камиони, които бяха блокирани дни наред на границата ни с Гърция постепенно се изтеглят през пропускателните пунктове. Никой обаче не може да гарантира докога ще бъде отворена границата.

Към 17 часа на ГКПП Промахон пропускането на товарни автомобили в двете посоки бе възстановено за неопределено време. Това стана, след като към 15.45 часа стачкуващи на гръцка територия спряха пропускането на товарни автомобили към България. От България към Гърция все още преминават товарни автомобили, съобщават от пресцентъра на МВР.

По данни на гръцката полиция, пропускането на товарните автомобили ще бъде възстановено във вторник от 5 до 10 часа. Останалите превозни средства ще бъдат пропускани без ограничения.

На останалите пунктове на българо - гръцката граница трафикът е нормален.

От вчера следобед на граничен пункт „Кулата” вече свободно преминават камиони и леки автомобили. Колоната от българска страна е около 6 километра. 8-километрова е опашката в посока изход към Гърция. Шофьорите на тирове обаче се оплакват, че се получава допълнително забавяне заради преминаването през кантар.

Движението на останалите пунктове се осъществява нормално.

Засега не е обсъждан вариант за възстановяване на блокадата на границата с Гърция от българска страна, засега такава не се предвижда, но с началото на активния сезон в Гърция може да се прибегне до протестни действия. Това обясни по БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той оцени щетите от блокадата като огромни не само за превозвачите, но и за цялата икономика.

„Ще изчакаме гръцките фермери да се налудуват”, заяви Арабаджиев.

Според него сред превозвачите има нагласа за водене на дела в гръцки съдилища и това е един от вариантите. Обсъжда се и подаването на искови молби към български съдилища, защото има подобна практика в ЕС, поясни още Арабаджиев. Искове ще се подават както от името на браншовата организация, така от името на отделните превозвачи.

Превозвачите не се надяват на компенсации от ЕС, подчерта Йордан Арабаджиев.

Щетите по досегашните изчисления на организацията са надхвърлили 10 милиона евро. Арабаджиев призова превозвачите да подават данните си за претърпените щети, за да бъдат обобщени и да се използват за водене на дела.

Няма как дадена страна да печели при блокирана граница, смята Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни.

Балансът на вноса сега е разпределен между Гърция и Турция. Всичко това, което го има в Гърция, го има и в Турция. Търговците са по-гъвкави от други сектори, обясни Йоцев. Преките щети според него са дошли от превозните средства, които вече са били на територията на границата:

“Когато се обяви пълна блокада, трябва да си голям идиот да си пуснеш камион с товар на границата.“

Факти.бг припомня, че вчера министърът на транспорта Ивайло Московски, който беше в Бургас, поиска прекратяване на контраблокадата на гръцката граница от българските превозвачи. Според него хуманитарният проблем се е задълбочавал и заради стотиците бедстващи шофьори този компромис е бил необходим:

„Разговарях с българските превозвачи и ги призовах да вдигнат контраблокадата – хората бедстват жестоко. На първо място трябва да бъдем човеци, за да не допускаме да има припаднали и линейки. Те са там постоянно! Това трябва да приключи!“, заяви той.

По думите му загубите за българския бизнес от блокадите ще са десетки милиони евро.

“Изискали сме от посолството ни в Атина типови лист - бланки - такива, които да са за подобен тип жалби, с които да видим по какъв начин да окажем съдействие на превозвачите или на фирмите, за да бъдат подадени и да се заведат искове в гръцки съдилища. Паралелно с това обаче ще очакваме Европейската комисия също да ни отговори.

Ако някога в изказванията съм си изпуснал нервите по посока гръцка държава - моля да бъда извинен, само че стоя зад всяка моя дума и твърдя, че всичко, което съм казал, е коректно и справедливо! В крайна сметка аз съм български министър на транспорта, не съм гръцки министър на фермерите. Оттук нататък обаче, ако се затвори пак границата от Гърция неконтролируемо, честно ви казвам, не знам кой би могъл да носи отговорност за каквото и да е”, добави Московски.

Дали гръцките земеделците ще оставят отворен пътя и докога обаче никой не може да гарантира. Падането на блокадата вчера предизвика задръстване и на двете платна на автомагистрала "Струма" посока Гърция. Полицията се намеси и регулира движението. Около 6000 ТИР-а чакаха да преминат границата.

Днес, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с протестиращите фермери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Душко

    1 0 Отговор
    На всяко действие има противодействие.
  • 2 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ще им вземем на гърците скъсаните цървули! Щом на 12-я ден, и то след падане на блокадата за известно време, г-н Ципрас се засили да си чурулика със трактористите, работата е от ясна по-ясна. Цялото гръцко правителство стои здраво зад земеделците си, против ЕС. Че РБ пати - дреме им на сайдера !!
  • 3 тук там

    0 0 Отговор
    Трактористите - фермери са се прибрали не за друго ми понеже си оставили булките сами и сега не стига, че па ще се наложи да побачкат, ами и чужди деца, вероятно, ще трябва да отглеждат :)
    Защото може и да сте чували за "тайния любовен живот на гърците", но за "тайния" на гъркините легенди се носят :)
    Иначе сериозно- аз не вярвам , че след няколко дена тия пак няма да се върнат и да направят същто "изпълнение" Ципурта си ги лъже как си иска и както се видя хич не му дреме, ще затварят ли граници няма ли...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове