Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 19:11 1 598 1

Съпругите на гръцките фермери решават за стачката

  • гърция-
  • фермери-
  • стачка-
  • преговори
Съпругите на гръцките фермери решават за стачката - 1
Снимка: Скай ТВ

Над 5 часа преговаряха гръцките фермери с премиера Алексис Ципрас. На излизане от разговорите протестиращите лаконично заявиха, че са имали ползотворен диалог. Фермерите заявиха, че ще представят предложенията на правителството пред своите щабове, пише в. „Вима“.

Според в. „Етнос“ фермерите ще съгласуват бъдещите си действия със своите съпруги.

Възможно е тракторите на някои места да се оттеглят, въпреки че голяма част от протестиращите са категорични, че пълно прекъсване на блокадите по магистралите и граничните пунктове ще има едва след оттеглянето на проектозакона.

Фермерите са твърди в исканията за запазване на данъчните облекчения, както и специален статут при пенсиониране. Гръцките земеделци от различните региони на Гърция имат различни искания и не са единни по всички въпроси, отбелязват гръцките медии.

Правителството предлага по-бързо възстановяване на ДДС, подкрепа за покриване на загубите от руското ембарго, създаване на генна банка за запазване на традиционни за Гърция растения и животни.

Премиерът Алексис Ципрас предлага създаването на регистър на земеделски производители, които да получават по-бързо финансиране от ЕС.

Срещу проектозакона, който правителството се опитва да прокара под натиска на международните кредитори, се обявяват всички синдикати.

Забелязват се и първите сигнали, че гръцкото общество е уморено от протестите на фермерите.

Развръзката се очаква да стане факт до няколко дни, отбелязва ЕРТ.

Към 17 часа на ГКПП Промахон пропускането на товарни автомобили в двете посоки бе възстановено за неопределено време. Това стана, след като към 15.45 часа стачкуващи на гръцка територия спряха пропускането на товарни автомобили към България. Избухна и скандал за счупен трактор. Информациите за него обаче бяха противоречиви. Едната гласеше, че самите гръцки фермери са се сбили, а другата, че български шофьор на ТИР е виновен за счупения трактор.

От България към Гърция все още преминават товарни автомобили, съобщават от пресцентъра на МВР.
По данни на гръцката полиция, пропускането на товарните автомобили ще бъде възстановено във вторник от 5 до 10 часа. Останалите превозни средства ще бъдат пропускани без ограничения.
На останалите пунктове на българо - гръцката граница трафикът е нормален.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СН

    0 0 Отговор
    Явно на съпругите на гръцките фермери им харесва мъжете да ги няма!
Новини по държави: