Last news in Fakti

7 Март, 2016 14:42 1 130 5

Спиране на концесията в Банско ще генерира огромни загуби

  • ски-
  • банско-
  • концесия-
  • огромни-
  • загуби-
  • договор

Представителите на държавата искат промяна на договора, а не неговото разваляне

Концесионният договор за ски зоната в Банско да се промени, а не да се спира. Около това мнение се обединиха представителите на държавните институции по време на среща в Министерството на околната среда и водите. На срещата присъстваха министри, депутати, представители на концесионера фирма Юлен, община Банско и на еколозите. Според различните оценки, изразени по време на срещата, загубите за България при спиране на концесионния договор от страна на държавата, варират от 100 милиона до 1 милиард лева.

Нямаме категорични доказателства за неизпълнение от страна на концесионера на задължение по концесионния договор за ски зоната в Банско. Това каза председателят на Междуведомствената работна група за Банско Мариета Немска.

Тя подчерта, че евентуално спиране на концесията може да доведе до директна загуба на 100 милиона лева - толкова би струвало обезщетението, което държавата би трябвало да изплати. Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че вероятно общите загуби биха стигнали милиард лева. Тя подчерта, че 14% от БВП на страната се формира от туризма. Приходите от зимен туризъм - от декември 2014 г. до март 2015 г. са над 1 млрд. лева, като 40% са дошли от Банско, който по данни на НСИ е посрещнал около 500 000 туристи по това време.

Надявам се днес да бъде постигнат компромис и да бъде изменен договора, така че да изчистим неяснотите и да не съсипваме създаденото до момента, подчерта министър Ангелкова.

Министърът на спорта Красен Кралев  изреди успехите ни в зимните спортове и посочи, че тези успехи са и следствие на вече изградената спортна инфраструктура. Той подчерта, че спортистите ни работят за имиджа на държавата и ние сме задължени да работим за по-добри условия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски изрази пълната си подкрепа за развитието на зимните спортове у нас. Няма нужда от статистика, за да се докаже, че в Банско инфраструктурата е недостатъчна и развитието на лифтове е най-екологичният вариант, съобщи той.

Депутатът Найден Зеленогорски призова за балансирано решение, което да позволи регионът да се развива в контекста за най-високите стандарти за опазване на околната среда. По думите му тази концесия трябва да изключва монопола и да бъде съпътствана от усилията на малкия и среден бизнес за да се мултиплицират ползите за общината и държавата. Той помоли колегите природозащитници за балансирано отношение.

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев заяви, че според него не е работа на природозащитните организации да се занимават с офшорно законодателство.  Той даде пример със световните компании Кока Кола, Крайслер и Фолксваген, които също имат офшорни собственици, но това не ги прави лоши.

Ще чуем мнението на природозащитниците, но не трябва да ги приемаме като ментори и хора, които трябва да казват какво се случва в една община. Това каза кметът на Община Банско Георги Икономов. „Това е поредната среща за Банско. Надявам се и да е последната. Надявам се днес да се вземе компромисно решение, така че въпросът да се реши и да продължим напред, а не да тъпчем на едно място. Вместо да се опитваме да доказваме кой е по-прав, нашите конкуренти не спят. Правят си ски зони и привличат нашите туристи. В близко бъдеще ще загубим позиции на този пазар", подчерта кметът на Банско. По думите му прекратяването на концесията означава край за Банско.

„Ако законите се спазват, то всеки спор трябва да се решава между концесионера и концедента. Виждам и вина на правителството в това нещо. Относно концесионния договор – не е нужно да се прави цяла работна група, да се разбере, че договорът не дава основания за неговото разтурване. Такива няма по закона за концесиите. Като хипотеза за неспазване на концесионния договор е опазването на околната среда“, коментира Красен Станчев от Института по пазарна икономика.
 
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева го поправи и каза, че не става въпрос за компромис, а за консенсус. „В максимална степен МОСВ осигурява прозрачност на взиманите решения и в този смисъл гарантиране съблюдаването, принципите, правилата, които касаят опазването на околната среда. Това е нашата мисия и основна функция“, каза министър Василева.

Красен Станчев подчерта, че не е възможно концесионера да е подкупил седемте правителства, които са се изредили по време на валидността на концесията. Той заяви, че е изчислил преките щети на 285 милиона лева.

В националните паркове не трябва да се строи, заяви Любомир Костадинов от WWF- България. „Не получихме дневен ред и тъй като останаха някои интерпретации, ние решихме да подготвим презентация върху всички документи, за да не бъдем голословни“, каза той. Костадинов обърна внимание, че в случая се говори за Национален парк. По думите му, би трябвало що се касае до МОСВ в националните паркове да се строи. „Имаме спор по този въпрос, но трябва много ясно да чуем вашето мнение“, добави Любомир Костадинов.

Тома Белев от Асоциация на парковете в България пък отбеляза, че собственикът на фирмата концесионер не присъства на срещата. „Явно той се представя малко над министрите и над депутатите", посочи той. "Междуведомствената работна група предлага да се промени предмета и обекта, задълженията на концесионера. Моят въпрос е имаме ли всъщност концесионен договор, сключен през 2001 г., ако към настоящия момент не е ясно какво сме дали и при какви условия сме го дали?“, попита той. Тома Белев призова за повече прозрачност и допълни, че ако има проблем, той да бъде изчистен в рамките на договора и закона.

Това което представлява Банско днес не е нещо с което можем да се хвалим, заяви Любомир Попйорданов от Българска асоциация за алтернативен туризъм. Той посочи, че е говорил с малки и средни хотели в града. Това не е мястото, където банскалии избират да работят.

Имаме готовност да разработим кадастрална карта на Ски зоната в Банско, заяви министър Ивелина Василева. „Видно за всички е, че има слабости и неточности. Това, към което искам да призова, е следното – действително да се гледа напред и да се търсят възможните решения. Всички национално отговорни хора би трябвало да осъзнават рисковете, които бяха очертани тук свързани с пристъпването към прекратяване на концесионния договор. Те означават огромни щети за държавата и непреки вреди. Може да се върви към изчистване на неяснотите и залагането на ясни, принципни текстове и клаузи, които да гарантират защитата на националния интерес и да гарантират адекватност и правилно калкулиране на дължимото концесионно плащане. Призовавам към разумно отношение и отговорно отношение, защото въпросите, които обсъждаме, са много сериозни“, каза тя.

Не са налице основания концесионният договор за Ски зона – Банско да бъде прекратен, съобщи Петър Петров, член на борда на директорите на „Юлен” АД – фирмата концесионер Ски зоната в Банско. Тази концесия има високи показатели“, посочи той. По думите му, не е налице нито използване на европрограма, нито на евросредства. „Напълно естествено е да бъдем атакувани. Както казва народът - по обрулено дърво никой не хвърля камъни. Не са налице основания концесионният договор бъде прекратен. Ако държавата предприеме такъв тип действия, естествено ще бъдат последвани от нашите действия в съда“, каза той. По думите му, при такова действие от страна на държавата, следва да им бъде върната цялата инвестиция.

Срещата продължи три часа, като на моменти страстите се разгорещяваха и министър Василева се намесваше, за да успокои страстите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вики

    0 0 Отговор
    Тея милиони глоба за разваляне на договора може за Тома Белев да са нищо, ама да ги вадят от нашия джоб, не съм съгласна
  • 2 мааа

    0 0 Отговор
    Бе как ще се разваля концесията бе?! Тоя брадатко ли ще се хване той с концесията да го питам?!
  • 3 Минко

    0 0 Отговор
    Ще генерира загуби и по-точно към 100 милиона. Сега е редно ония гаврош от снимката по-горе като иска да се развали концесията да е така дабър тоя да плато ибезщетението. Сигурно покровителите му ще останат във възторг :)
  • 4 Интер

    0 0 Отговор
    Прекратяването на концесията е абсолютна лудост. Да не говорим, че няма никакви реални основания за това. Трябва да се намери разумно решение, иначе ще бъде съсипано всичко постигнато през последните години.
  • 5 Анонимен

    0 0 Отговор
    Повече от ясно е, че развитието на Банско се блокира умишлено от зелените, защото явно им се наливат много пари заради това. Какво като развалят концесията, ще решат всички проблеми ли? Като дойде следващият ще е същото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове