Last news in Fakti

31 Март, 2016 08:30, обновена 31 Март, 2016 08:44 1 528 2

Георги Кадиев: От 1 г. в ЕК има сигнал за корупцията в ДАИ

  • даи-
  • корупция-
  • книжки-
  • превозвачи-
  • лицензии

Част от тези книжки са издавани на кюрди, които в момента живеят в Германия, Холандия и други европейски страни

Георги Кадиев: От 1 г. в ЕК има сигнал за корупцията в ДАИ - 1
Снимка: БТА

От март 2015 г. са подавани сигнали до Европейската комисия, че книжки в България се издават на малограмотни хора. Тези документи са издавани на лица, които от месеци живеят в Германия и не са връщали в България по време на изпитите.

Част от тези книжки са издавани на кюрди, които в момента живеят в Германия, Холандия и други европейски страни. Това разкри в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия независимият депутат Георги Кадиев.

Той припомни, че преди няколко дни е писал за корупционен сигнал, който лично е предал на премиера Бойко Борисов по време на един парламентарен контрол.

Сигналът е от бивши и настоящи служители на ДАИ, подписали се и стоящи с имената си. И е за изграждане на стройна пирамидална структура за събиране на подкупи и осигуряване на фалшиви книжки срещу заплащане. Това е практика на корупция, но тази корупция убива, обобщи Георги Кадиев. Според него в случая и буквално. Защото шофьор с фалшива книжка всъщност е убиец на пътя.

Борисов ме помоли да не вдигам шум десетина дни. Днес вече са арестували шефа на ДАИ. Кадиев посочи, че лично председателят на парламента Цецка Цачева стои зад назначението на арестувания шеф на ДАИ.

Едва ли е само заради моя сигнал, но се радвам, че имам малък принос в това, каза Георги Кадиев.

Минути по-късно в пряко включване в ефира на Нова телевизия Цецка Цачева заяви, че има правомощия за назначаването на служителите в Народното събрание. Няма начин как аз да кадрувам в изпълнителната власт.

Назначенията в ДАИ са в прерогативите на съответния министър. Думите на г-н Кадиев са груба манипулация, заяви в ефира на Нова телевизия Цецка Цачева. Тя посочи, че арестуваният шеф на ДАИ го е виждала един – единствен път на официално мероприятие в Плевен.

„Провежда се специализирана национална операция за корупционни практики в автомобилна дирекция „Автомобилна администрация” и в тероториалните поделения на ДАИ в страната. Операцията, която е започнала тази сряда, продължава в София, Видин, Враца, Ямбол и Габрово. За 24 часа е задържан шефа на ДАИ Цветелин Цветанов, както и още 12 лица. Това обаче не е края на операцията. Този следобед ще бъде съобщено какви са доказателствата за извършени престъпления”, обясни за „Здравей, България” говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова, по повод ареста на шефа на ДАИ за подкупи и фалшиви книжки.

Разследването е за изнудване на превозвачи, издаване на лицензи за превозваческа дейност, купуване на шофьорски книжки, както и за манипулиране чрез подправяне на изпитни протоколи на кандидат-шофьори. Разпитани са много свидетели, иззети са и много документи при обиските в сряда.

От транспортното министерство заявиха, че ако съмненията се потвърдят, ще има наказани - ще се стигне и до уволнения при констатирани нарушения.

Членове на Съюза на международните превозвачи не са подавали сигнали за корупционни действия от страна на „Автомобилна администрация”.

Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV изпълнителният директор на Съюза Йордан Арабаджиев, който е и бивш зам.-директор на „Автомобилна администрация”. Той коментира задържането на шефа на „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов.

„Ако е имало такива опити, може и да се страхуват от Съюза, защото имаме много добра комуникация с министъра”, уточни Арабаджиев.

Той допълни, че е работил със задържания Цветанов, познава го като спокоен и балансиран човек и е изненадан от ареста му.

„Автомобилна администрация” е проявявала разбиране към проблемите на превозвачите”, заяви Арабаджиев.

Обществото остава с впечатлението, че това е една силно корумпирана структура, а там има прекрасни специалисти и честни хора, посочи още той.

По думите му случилото се ще бъде демотивиращо за служителите и много трудно би могъл да се вдигне имиджът на „Автомобилна администрация” след такива скандали.

Операцията е започнала в сряда вечерта на територията на София, Враца и Видин. Очакват се арести и във Варна и Габрово. Арестувани са над 10 души.

Става въпрос за подкупи, давани от транспортни фирми за издаване на лицензии и по дребни далавери, като фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити.

Претърсванията в клонове на автомобилната администрация на територията на страната продължават. Вече имало и открити доказателства, сред които тетрадки, в които са описвани приходите от подкупите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЙКО

    0 0 Отговор
    АФЕРИМ НА ГЕРБ.
  • 2 todor

    0 0 Отговор
    а за неправомерно назначени служители кога ще започнат да арестуват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове