Last news in Fakti

11 Април, 2016 17:49 2 920 24

БХК дава Борисов на главния прокурор

  • бхк-
  • борисов-
  • главния прокурор

Причината изказването на премиера за „хайките за лов на бежанци“

БХК дава Борисов на главния прокурор - 1

Българския хелзинкски комитет /БХК/ подава сигнал до главния прокурор срещу министър-председателя във връзка с изявленията му в подкрепа на „хайките за лов на бежанци“.

Ето и пълният текст на сигнала:

"Уважаеми господин Главен прокурор,

Съгласно данни, изнесени в медиите, на 10.04.2016 г. след проведено учение „против засилен миграционен натиск по море“ министър-председателят на Република България, Бойко Борисов, публично е заявил следното относно групите физически лица, които незаконно задържат по границите лица, търсещи убежище в страната и използват спрямо тях насилие:

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла [...] Но лично разговарях [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно „Благодаря“ заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това.“.[1]

Действащите в страната групи от граждани, които задържат хора, преминаващи границата, представляват групи и организации, които извършват спрямо търсещите убежище престъпна принуда и насилие - деяния, съставомерни по чл. 162, ал. 2-4 и чл. 163, както и по чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

Считаме, че са налице данни, че с горепосоченото изказване Борисов е извършил престъпления по чл. 162, ал. 1 и чл. 320, ал. 1 НК в условията на идеална съвкупност.

Налице са данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 НК, тъй като с посоченото изявление Борисов  подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище. Пряко поощряваните от него хайки за хора осъществят престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани.

С посоченото изказване Борисов осъществява и състава на деянието по чл. 320 НК – явно подбуждане към престъпление. Престъпленията, към които премиерът подбужда, са тези по чл. 162, ал. 2-4 НК – употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност; образуване, ръководство и участие в организации и групи, която си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Освен към тях, Борисов подбужда и към извършване на престъпления по чл. 163 НК – участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и към престъпления по чл. 143, ал. 1 НК – принуда над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

Предвид гореизложеното, молим, да образувате досъдебно производство по случая и да ни уведомите за резултатите."

Текстът на сигнала е подготвен от Правната програма на БХК. Всеки гражданин, който желае, може да се присъедини, като подпише сигнала до 13 април 2016 г. включително. Заявката си да се подпишете можете да ни изпратите на legal (кльомба) bghelsinki.org придружена със сканиран или сниман подпис, който да добавим под сигнала, допълват от БХК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    2 1 Отговор
    Нелегалното преминаване на границата не е ли престъпление. Прстъпление е да се защитават престъпниците!
  • 2 Мечтател

    1 0 Отговор
    Нагли са тея от БХК!

    Сега е момента Борисов да забрани разни чуждопоклоннически нпо-та!
    Дано да има сили!
  • 3 Карабас

    1 0 Отговор
    Абе, къде са им офисите на тия от бхк?
  • 4 Boko

    2 0 Отговор
    Кои са тия ... от БХК? Не са Българи, то е ясно. Да им вземем визите и ВЪН.
  • 5 Ник

    2 0 Отговор
    БХК - Боли ме Х Кои са! Това е моето разбиране за конкретната абревиатура .
    България е далече от Хелзинки и някак двете географски точки са несъвместими. Крайно време е подобни НПО-та да бъдат разследвани за вмешателство в държавната политика.
  • 6 хахаха

    2 0 Отговор
    Преминаващите границата на РБ не през КПП са престъпници,защото ако не са такива няма смисъл да има граници!!
  • 7

    2 0 Отговор
    А не е ли дискреминация при положение че сме член на европейския съюз да получаваме в много пъти по ниски заплати и пенсии а цените като в Европа.За това нещо да сигнализирате.....Хага и когото трябва.
  • 8 кроко

    2 0 Отговор
    Същите такива боклуци, като тези от БХК, дадоха акъл на диваците в Гърция да подават молби за убежище, че да стопират процеса по връщането им в Турция!

    Aма то какво да очакваш от човекоподобни, които номинират убиец за човек на годината!
  • 9 dgg

    1 0 Отговор
    448 са видяли страницата.Само 6 ли са се решили да изкажат мнение.
    Така е в България.Затова такива като ''бхк'' си развяват байряка.За тях няма Родина.Кой знае колко са лапнали за това престъпление.
    А всеки престъпник трябва да бъде наказан!!!
  • 10 batMmancho

    2 0 Отговор
    безродни, не знам, какъв Комитет сте, ама как няма кой да ви изрине от тази държава?! Ясно е кой ви финансира да творите тези мерзости. Къде са Ботев, Левски и Караджата, да станат, че да дойдат в офисите ви да ви похортуват за Народ и Родина, пък после, каквото сабя покаже ... Вие не сте хора, а омерзени за пари. Анатема!!!

    Коментиран от #12

  • 11 222

    1 0 Отговор
    Бойко,
    раздай оръжието,колко пъти да ти казвам.
    Ще спрат да те дават на прокурора като започнем сами да налагаме ред.И отпечатай старите закони действали по нашите земи,че да знаят защо ги бият.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "batMmancho":

    "Къде са Ботев, Левски и Караджата, да станат, че да дойдат" - те изпълниха дълга си с чест сега е наш ред, иначе подкрепям на 100% написаното
  • 13 АЙСИК

    0 0 Отговор
    безродни твари, вредни същества,
    време е да ви изметем от БЪЛГАРИЯ
  • 14 АЙСИК

    0 0 Отговор
    КАКЪВ БЪЛГАРСКИ КОМИТЕТ ,ВИЕ ЗАЩИТАВАТЕ САМО ГЕЙОВЕ, ЦИГАНИ 'БЕЖАНЦИ' ДО СЕГА НЕ СЪМ ЧУЛ ДА ЗАСТАНЕТЕ ЗАД БЪЛГАРИН ИЛИ БЪЛГАРСКА КАУЗА
  • 15 Българин

    0 0 Отговор
    Като направят атентат ревете,като изнасилят някоя жена пак.
    В собствената ни държава се оказва -само Българите нямаме права!!!!!!
  • 16 Carfen

    0 0 Отговор
    Предлагам да съберем парички за билети на всички от БХК и да ги изпратим някъде в Близкия изток. Така там хем ще могат по-сериозно да се докажат в борбата си за свободата на човешките права хем ще спасят много повече души и хем ще им се размине с шамарите тука. Дето се вика 3 в 1, неочаквано добра комбинация :)
  • 17 само каквото им изнася

    0 0 Отговор
    A кой, ще даде БХК на прокурор за подстрекване към престъпление и защита на престъпници, защото какво друго е незаконното преминаване на граници от елементи на които дори не се знае самоличността?
    И къде са напр. БХК, когато по села и градове възеастни хора биват ситемно тероризирани, изнасилвани и грабени от едно също така защитавано от тях "малциство"?
  • 18 Само така

    0 0 Отговор
    Защо по дяволите този комитет е наречен български, след като правилното му име е антибългарски както и действията му. Иначе всички тези действия на тези момчета са много правилни и на място защото всеки преминал безпрепятствено веднага споделя във фейса, че тук се влиза безпрепятствено и това е сигнал и за много други такива. Да не говорим, че оградата струва на българските данъкоплатци десетки милиони, а те я режат където намерят за да може след това държавата и тях да хрантути.
  • 19 ане

    0 0 Отговор
    БХК = ДПС (€вророма)
    "Забраняваме на българските граждани да защитават границите, законите и историята на държавата си"
  • 20 тъй

    0 0 Отговор
    нямат си работа и одят да тръшкат умрелите от глад! Е, и аз ако набия някой 50кг келеш при моите 190/130 шъ съ чуствам Рамбо, А? Ония истинските терористи да не мислите че одят голи и боси из горите, те са вече тук и по-добре да бъдем бдителни в градовете от колкото Рамбовци в шумата! Скоро на сафарита шъ одим за за сирийци ...дай 25 кинта да хванеш жив такъв.....ай по телвизията!

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    0 0 Отговор
    Това е театър . От БХК много добре знаят кой е назначил Главния Прокурор . Целта е Тиквата да го изкарат жертва , а той е виновника талибаните да минават безпрепятствено .

    Отделно който твърди че тези граждански арести са незаконни е откровен лъжец , а може би и идиот .
  • 23 коментар към статията

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "тъй":

    Тооооя па изгря - яла ми на моите 12години тренировки да ти покажа, колко си се заблуждавал, че ще те спасят ръста и килограмите, че си 40 кила под мене и ще ти ходят на свиждане 40 дена после! Аз отдавна съм научил, че има по-големи риби от мене с по-малък номер обувки ама ти май си поредния късметлийски заблуден. Истината може да бъде многобройна, обидно ниска, решителна и много добре организирана.. Махни си плаката на Кондьо от леглото, продай си БМВ-то и ще видиш, как на никой не му пука, колко си висок, колко тежиш и колко пърдиш!

    Коментиран от #24

  • 24 тъй

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "коментар към статията":

    Ти май избиваш комплекси, спри чалгата , излез от сивика и виж, че има и реален свят извън балончето в което живееш! Ей такива като теб дето много трепят падат първи, не гледаш ли новини
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове