Last news in Fakti

24 Април, 2016 09:43, обновена 24 Април, 2016 18:22 5 787 7

Мустафа Карадайъ оглави ДПС

  • дпс-
  • избира-
  • председател

Доган: Пазете този политически капитал, Юнал Лютфи: ДПС е удобен виновник за всички управленски грешки

Мустафа Карадайъ оглави ДПС - 1
Снимки: БТА и Факти.бг

Деветата Национална конференция на ДПС избра единонушно Мустафа Карадайъ за председател на партията.

„С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път”, заяви след избора си развълнуван Карадайъ. Председателят благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и конференцията за доверието.

Конференцията избра новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията.

В живота и политиката нищо не се постига даром. Това посочи в словото си, прочетено от евродепутата Филиз Хюсменова по време на IX-ата национална конференция, почетният председател на партията Ахмед Доган. Той призова делегатите да овладеят силата на единството и заедността, защото тя ще им трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта.

900 делегати от цялата страна и 600 гости от страната и чужбина присъстваха на събитието.

Конференцията започна с възгласи на цялата зала: „ДПС" и аплодисменти. С бурни овации беше посрещнат почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Той влезе от страничен вход и зае място на трибуната за гости. На конгреса не присъства Делян Пеевски. Дали той е в чужбина или в България, остава енигма.

В началото прозвучаха националния химн на Република България, посрещнат от цялата зала със ставане на крака, и химна на Европа.

Новият председател:

Мустафа Карадайъ оглави ДПС

Мустафа Карадайъ е роден на 08.05.1970г. в село Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. По професия е икономист, владее два езика – английски и турски. От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика” в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол. Секретар на ЦИК за ИПВР- 01 г., МИ-03г., ИПВР- 06г., ИЧЕП- 07г., МИ-07г., ИЧЕП- 09г., ИНП -09г. и член за ИНП-05г.
Учредител на Академичното дружество на ДПС в гр.София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003).
От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.
На 24 декември 2015 година, заедно с Рушен Риза и Четин Казак, става част от Председателския съвет на партията, до провеждането на 9-та Национална конференция на партията. В този период тримата са и съпредседатели на парламентарната група на ДПС.

Форумът беше открит от дългогодишният бивш депутат и зам.-председател на партията Юнал Лютфи. В речта си той подчерта, че либералният ценностен код на ДПС се е оказал изключително устойчив в сложното политическо време  което живеем. Основният приоритет на ДПС е запазването на целостта и единството на партияпа, посочи Лютфи. В изложението си той посочи новата партия на Лютви Местан, без да назовава нито неговото, нито нейното име.Опитът за разцепление на ДПС е обречен на неуспех, защото е заченат инвитро, в лабораторни условия и с консултанти от чужбина. Това обяви бившият дългогодишен зам.-председател и депутат Юнал Лютфи.

Според Лютфи този опит е обречен на провал, защото няма идея и план, няма цели, които да поведат със себе си стотици избиратели, както направи д-р Доган в зората на демокрацията.

Юнал Лютфи посочи, че за 26-те години на съществуването си ДПС се е доказвало не един път като националноотговорна партия. Той отчете като успешен кабинетаът на Пламен Орешарски, в който партията имаше трима министри. "Основното достижение на кабинета Орешарски беше връщането на Демоклацията", подчерта Лютфи. По думите му другата задача, поставена на 8-ата национална конференция на ДПС - връщането на нормалността в политиката като цяло, за съжаление, не е била постигната.

Отчетено беше като успех представянето на ДПС на изборите за Европейски парламент.

По отношение на втория кабинет Борисов беше подчертано, че основният политически субект е допуснал съставянето на анти-ДПС коалиция в 43-то Народно събрание. Лютфи посочи, "че анти-ДПС реториката се е превърнала в основната "опорна точка" главно на десните субекти и националистите от властта."

"В публичната среда отново трайно се настани образът на врага - ДПС, "удобен виновник" за всички настоящи и бъдещи управленски грешки", заяви Юнал Лютфи.

По отношение на местните избори беше отчетено, че на места се е разширила географията на движението, но "в същото време загубихме болезнено в емблематични за нас общини".

Като цел номер 1 пред структурите на ДПС Лютфи посочи стимулирането и подпомагането на малките и средни предприятия, които осигуряват над 90% от работните места.

"ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира", заяви от трибуната на 9-ата Национална конференция на ДПС един от тримата съпредседатели на движението Мустафа Карадайъ.

"За 26-те години на своето съществуване ДПС се е доказвала не един път като национално отговорна политическа партия", каза Карадайъ.

Мустафа Карадайъ оглави ДПС

"През 2013 г. основателят и лидерът на партията Ахмед Доган ни даде един много силен урок по демокрация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия. На 24 декември миналата година ние доказахме, че ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира. Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата на ДПС", посочи Карадайъ.

.В своето изложение Карадайъ се спря на възхода на партията и оцени участието на ДПС на различните избори през последните години.

Мустафа Карадайъ оглави ДПС

Доган: Пазете и възпроизвеждайте този политически капитал

Мустафа Карадайъ оглави ДПС

От името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган евродепутатът Филиз Хюсменова прочете привествие по време на конференцията.

„Уважаеми гости от страната и чужбина, скъпи последователи на каузата ДПС, последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. В този смисъл българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света“, прочете Филиз Хюсменова в приветствието от името на Ахмед Доган.

„Основното ни послание към всички вас пазете и възпроизвеждайте този политически капитал. Бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати. Пожелавам ви да овладеете силата на единството и заедността, защото тя ще ви трябва за преодоляване на много сериозните предизвикателства, които се появяват на хоризонта. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата. Останалото ще ви покаже логиката на живота. Обичам ви, винаги ваш Ахмед Доган”, се посочваше в посланието.

След прочитането на приветствието, делегатите се изправиха на крака и дълго аплодираха своя почетен председател:

Сред гостите на конференцията са президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален, вицепрезидентът на Либералния Интернационал Робърт Науман, генералният секретар на Либералния Интернационал Емил Киряс, които прочетоха приветствия. Ханс ван Баален дори поздрави Мустафа Карадайъ като следващ председател на ДПС. Като гости присъстваха депутати от парламента в Анкара.

Приветствия от името на българските политически сили поднесоха Атанас Мерджанов от БСП, Румен Петков от АБВ, Красимира Ковачка от БДЦ, Светлин Танчев от Народен съюз и Станимир Илчев от НДСВ. Изненадващо пред делегатите говори и един от отцепниците от движението и създател на НДПС Гюнер Тахир. Знаково беше отсъствието на представители на ГЕРБ и РБ.

 

Мерките за сигурност на конференцията са засилени, предаде репортер на Факти.бг. Пет подвижни металдетектора са поставени на стълбите към зала 3 на НДК. Освен тях има охранители с ръчни металдетектори.
Всички си спомнят как на 19 януари 2013 година в същата зала  23-годишният Октай Енимехмедов атакува Доган с газов пистолет, докато председателят на партията произнасяше реч. Пистолетът засече, Доган остана невредим, но се оттегли от ръководството на партията.

Мустафа Карадайъ оглави ДПС

Припомняме, че в края на миналата година почетният председател Ахмед Доган свали доверието си от Лютви Местан, който се укри в турското посолство, а малко след това беше изключен от партията.

Като причина се изтъкваше решението на Местан да подкрепи Турция в скандала, избухнал след като южната ни съседка свали руски боен самолет.

Начело на ДПС застана триумвират от съпредседатели – Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. Междувременно, Лютви Местан, близките до него депутати и бивши активисти на ДПС направиха нова партия – ДОСТ.

Последните информации бяха, че новият председател ще бъде оперативен, каквото и да означава това. Най-спряганото име беше това на Мустафа Карадайъ. В крайна сметка той беше избран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909 БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    Тоя може да е със фес. чалмъ и потури или шалвари !
  • 2 гади ми се

    0 0 Отговор
    Тия от едната крайност в другата от един, които с огромна наслада и еквалибристики разтягаше локуми на български до другия, които говори на 'бълХарски". Хич не ми дреме, кои се води фиктивн шеф на ДПС дреме ми затова, че например на днешния светъл, празничен християнски празник Цветница новините на бТВ започват с новината за конференцията на ДПС !??!? Явно прави са хората да ги наричат "Босфор ТВ" !!! Честно доповръща ми се, идеше ми да ритна телевизора, но той пък какво е виновен.
  • 3 тъпо

    1 0 Отговор
    Избраха за председател фес ,който не може да говори български,а за писането не ми се и мисли.Със звучното име Карадайъ.....Това на български не може и да се напише.Против всякакви правила е...това не е етническа партия.В никаком случай..

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "тъпо":

    Може да му се преведе фамилията, кара-черно, даа-планина.И понеже не звучи добре, по- свободния превод може да е Черногорски. Макар, че Орман е гора...
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    "Мустафа,Мустафа..."!Страхотен хит на Куин+Фреди Меркюри ...и ТОЧНО ЗА НЕГО СА НАПИСАЛИ ТАЯ ПЕСЕН на времето в момент на прозрение!
  • 6 Руски Шпеков Салам

    0 0 Отговор
    -Мустафъ Т...кдаяъ ето ви българските политици за които гласувате и заедно със комунистите правят задкулисни правителства със големият икономист и финансист.
  • 7 Хараламби

    0 0 Отговор
    "По професия е икономист, владее два езика – английски и турски."
    Наистина владее само тези два езика...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове