2 Юни, 2016 08:11 2 991 4

България се прекланя пред Ботев

  • христо ботев-
  • 2 юни
България се прекланя пред Ботев - 1

Паметник на Христо Ботев ще бъде открит в Каварна за 140-годишнината от гибелта на поета революционер. Бюст-паметникът на националния герой, изваян от скулптора Любомир Добрев, се извисява в градския парк. За тържествената церемония се очаква председателят на общонародната фондация "Христо Ботйов" Боян Ботйов.

Всенародно поклонение за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България започва от 11.00 часа край паметника на връх "Околчица" във Врачанския балкан с възстановка на последния бой на Ботевата чета и гибелта на поета-революционер. Възпоменателният митинг се провежда в рамките на "Ботеви дни-2016" във Враца, посветени на 140-годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Пловдивчани ще почетат загиналите за свободата на България с поклонение пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина от 11,30 часа. Слово ще произнесе носителят на Награда "Пловдив" за 2015 година в раздел "Художествена литература" Недялко Славов. За първи път 2 юни като Ден на Ботев и загиналите за свободата на България се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Отбелязването на 140-та годишнина от гибелта на Христо Ботев в Калофер ще започне в 10,00 часа с панихида за загиналите за свободата на България, която ще бъде отслужена на централния площад в града. От 11,00 часа ще започне приемането на строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. По време на митинг-поклонението слово за живота и делото на поета-революционер ще изнесе областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров. Програмата продължава с пресъздаване на фолклорни обича и възстановка в чест на Христо Ботев.

Ученици от бургаски училища ще изнесат рецитал по повод 140 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Рециталът ще е на открита сцена "Охлюва" в Морската градина от 11.20 часа.

В 11.45 часа на пл. "Хаджи Димитър" в Сливен ще се състои общоградско поклонение за Деня на Ботев и на загиналите за народна свобода.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета - революционер в градския парк в Разград ще бъде отбелязана 140-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. Общоградското поклонение ще се състои от 11.00 часа. Преди това на седмия етаж на Областната администрация ще бъде открита изложба "Военните паметници в област Разград", по повод 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В Плевен тържественото отбелязване на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, ще започне в 11:30 ч. пред паметника на Христо Ботев, издигнат на едноименния булевард в града. Общоградското възпоменателно тържество е организирано от Община Плевен с участието на представителна част на Плевенския гарнизон и Общинския духов оркестър.

С ритуал от 11,30 часа пред Паметника на Освободителите в Градската градина в Кърджали ще бъде отбелязан Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Организатор на събитието е община Кърджали.

Шуменци тържествено ще отбележат Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал". Церемонията ще започне в 12.00 ч., когато ще засвирят сирените в града. Слово за Деня на Ботев ще произнесе областният управител Донка Иванова. Граждани, неправителствени организации, държавни и общински институции, научни и просветни заведения и политически партии ще поднесат венци и цветя пред паметника в знак на признателност към безсмъртните герои.

Церемония по повод на 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, ще се състои от 11,30 часа пред Паметника на свободата в Русе.

С поднасяне на венци и цветя в Ловеч ще бъдат отбелязани 140 години от героичната и трагична гибел на поета и революционер Христо Ботев. От 11.30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници, а след това и на паметника на Тодор Кирков в кв. "Вароша".

На централния площад "Велбъжд" в Кюстендил, от 12.00 часа, ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на България. Ще бъдат поднесени цветя на паметниците на загиналите за свободата на България.

В кюстендилското с. Горановци, пред паметника на 40-те загинали горановци от трите войни, също ще бъде отбелязан 2 юни. Началото е в 9.30 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сотир

    0 0 Отговор
    Поклон пред такива БЪЛГАРИ!!!
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Поклон и делото им да ни е за пример, че колкото по-рано се осъзнаем, че без бой няма да мине работата, толкова по-рано ще се оправим!
  • 3 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    а даали е така кой кой ще ни кажееее...блаженни са вярващите...няма лошо -един е дякона и ботев е неговият пророк..
    хубаво е да се чете и чужда литература...но пък ще останем без такива идоли и съвсем ще изпрозтеем -но пък не бива да изпадаме и в крайности-всеки сам си решава -но е добре първо да е истината после да вярваме-все пак не са богове ,а хора....Бог е казал .....абе който е чел библията знае какво е казал-за кумири и богове освен Него....

    Коментиран от #4

  • 4 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Волен Сидеров":

    Такива като Левски,Ботьов,Раковски,Бенковски и плеада други извоюваха свободата на България след 500 години робство.А такива като теб я продадоха и разрушиха само за 25 години.Анатема на теб и на всички с които си се съюзявал,съюзяваш се и ще се съюзяваш,за да рушите Родината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове