Last news in Fakti

14 Юли, 2016 20:29 1 211 0

Кунева подкрепя електронното образование

  • кунева-
  • подкрепя-
  • електронно-
  • образование
Кунева подкрепя електронното образование - 1
Снимка: МОН

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева подкрепя електронното образование в света на дигиталните технологии и социалните мрежи.

Привърженик съм още на електронните учебници, но смятам, че книгите на хартия също трябва да останат. Всеки трябва да има личен избор от какъв носител да чете, заяви министърът по време на дискусия за "Е-образование за ИТ бизнеса в София". 

С развитието на високите технологиите, електронното образование е адекватен отговор за тяхното използване в учебната дейност. Тя обясни, че електронното образование се съсредоточава в изграждане на инфраструктура, снабдяване с оборудване и осигуряване на достъпа до интернет на университетите, училищата, центровете за професионално обучение и др. организации в областта на образованието; обучение за работа с информационни технологии на всички нива – учениците, студентите, преподавателите, работещите в предприятия и др. Също така качествени мултимедийни услуги и разработване на качествено съдържание на обучението; създаване и свързване на центрове за придобиване на знания – свързване в мрежа на университети, училища, центрове за специализирано обучение и културни центрове за обмен на опит, добри практики в образованието и дистанционно преподаване и обучение.

Според изследване за прилагане на компютрите в българските училища – те започват да навлизат интензивно и при преподаването на други учебни дисциплини.

Студентите в България са едни от най-активните Интернет потребители - повече от 70% от тях участват в някаква форма на електронно обучение. Достъпът до лекционния материал на преподавателите е 40%. Тези показатели съответстват и на високия процент реализирани платформи за е-обучение в университетите (70%), но същевременно е направен извода за липса на достатъчно и качествено мултимедийно съдържание, което да се предлага на студентите.

Електронното обучение се превръща в най-бързо развиващата се индустрия в света, съсредоточавайки голям човешки и финансов потенциал, заяви министърът. Затова трябва да се работи заедно с ИТ бизнеса.

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) започва да обучава ученици в средното образование по проект до 2022 г., заяви нейният председател Стамен Кочков. Организацията възнамерява да финансира собствена програма за дуално обучение от новата учебна година. Бизнесът разработва три пилотни проекта, от които единият е в София, а до няколко години се предвижда да станат 20 центъра в страната. Всеки учебен център трябва да обучава до 600 ученици и да включва две зали с по 25-30 работни места, двама постоянно ангажирани преподаватели, двама постоянно ангажирани асистент-преподаватели, 3 часа обучение на ден -2-3 пъти в седмицата.

За мен е важно дългосрочната работа по проекта и устойчивост, за да подпомогне и държавата със средства от бюджета, обясни министър Кунева. Според нея е важна добавената стойност, икономическият модел и заплатите, с които ще започват работа учениците. Както и допълнителното стимулиране и мотивиране на учителите. Също така трябва да се видят резултатите какъв процент от децата получават реализация след това в ИТ сектора или продължават по тази специалност в университет. МОН може да се ангажира с разработването на Национална програма за финансиране на пилотната фаза при следните условия: да кандидатстват професионални гимназии, които имат право да обучават по професии в тази сфера; да финансира само обучението на учениците и на учителите, а оборудването на центровете да бъде осигурено от кандидатстващите гимназии; кандидатстващите професионални гимназии да изберат начина, по който ще обучат своите преподаватели. Това обучение може да е по програмата на БАСКОМ, а може да бъде и друго по тяхна преценка.

В дискусията участваха още кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове