Last news in Fakti

20 Юли, 2016 17:48 2 130 6

Държавата ще плаща на Алексей Петров

  • държавата-
  • ще плаща-
  • алексей петров

Министерският съвет прие за изпълнение пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) по дела срещу България, като страната ни ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи.

Правителството ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Алексей Петров срещу България".  

Алексей Петров и още няколко души осъдиха България заради задържането им в операция "Октопод". Европейският съд по правата на човека разгледа жалбите им и постанови държавата да им плати общо 114 000 лева.

Освен Петров за арестите си съдиха България още и Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, задържането на които беше зрелищно, заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, начело на което тогава беше Цветан Цветанов.

По делото „Алексей Петров срещу България“ ЕСПЧ приема, че има нарушение на член 6 § 2  и член 8 от Конвенцията – във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя. Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски.

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.

По жалбата „Петров и Иванова срещу България“ Съдът единодушно приема, че е налице нарушение на член 3 от Конвенцията (забрана на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение) и на член 6 § 2 (презумпция за невинност) от Конвенцията. Оплакванията на двамата жалбоподатели по член 8 от Конвенцията, Съдът обявява за явно необосновани. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 евро.

На 31.03.2016 г. Съдът постанови решение по жалбата „Стоянов и други срещу България“, в което единодушно приема, че е налице нарушение на член 3, 6 § 2, 8 и 13 от Конвенцията. Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества. ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

По делото „Джабаров и други срещу България“ съдът единодушно приема, че е налице нарушение на член 5 от Конвенцията, който гарантира  правото на свобода и сигурност. Делото е свързано с оплаквания, че жалбоподателите са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер на общо 2700 евро за неимуществени вреди, както и 4144 евро за разходи и разноски.

В решението по делото „Янакиев срещу България“ ЕСПЧ единодушно констатира, че е налице нарушение на член 6 §1 (справедлив съдебен процес) и чл. 1 на Протокол № 1 към  Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (право на собственост). Делото се отнася до неизпълнението поради бездействие от страна на областния управител на окончателно съдебно решение, с което е определено дължимото на жалбоподателя обезщетение под формата на жилищни компенсаторни записи.  Присъдено е обезщетение за неимуществени вреди  в размер на 3600 евро, 5763 евро за имуществени вреди и 1350 евро за разходи и разноски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 2 Отговор
    Ясно и точно е написано решението на Европейския съд относно вината на БГ спрямо жалбоподателите и постановява парично обезщетение ПЛЮС РАЗНОСКИТЕ ПО ДЕЛОТО.Откъде накъде и ПО КАКВИ КРИТЕРИИ ВКС присъжда разноските по делото "ББ срешу В.Сидеров" на спечелилият делото Борисов?!!При това основната част от сумата 35000лв се формира от произволно посочените хонорари на адвокатската защита на Сидеров.

    Коментиран от #4

  • 2 ЧИрак

    2 0 Отговор
    Да плща бат Б.Б.Нали е най честният мошеник.Да плати и на хората които загубиха работата си в ЕКО МЕТАЛ ИНЖИНЕРИНГ.
  • 3 ЯРУстен

    1 0 Отговор
    Не ми пука на фона на 38 милиарда външен дълг, вече няма значение.
  • 4 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Кобилкин, стига си цвилил, като си патрон плати на "ооо,всевишния ти" разноските му по делото. Тука смксъла е друг, ама кой да го схване (с IQ като размера на обувките ти). На мутри плаща народа коньооо! С мутра комунист начело, какво да очакваме...
    Кобилкин, ма мнооо си въздушен бе...
  • 5 onq s konq

    0 1 Отговор
    Тука май не разбирате закво иде реч,затова ще поясня:НЕ ГОВОРИМ ЗА ББ И ВС ,И ЗА НЕКВИ СИ 35ХИЛ,А ЗА ПРИНЦИПА в българското правосъдие!Защото с такъв юридически похват се обезсърчава всеки бълг. гражданин да търси правосъдно възмездие,след като ползата от файдата му при спечелване на дело ще бъде "вътрашна"!
  • 6 ЯРУстен

    1 0 Отговор
    Ми то винаги е "вътрашна", всичко е такова ти се бориш за обратното ли? Гребеш в силна река..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове