Last news in Fakti

16 Октомври, 2011 12:45 902 0

Социолози: Пречи се на свободния избор на хората

  • избори 2011

Политически пиар със социологически данни не се прави, каза социологът Цветозар Томов от агенция "Скала" пред БНР в разговор със свои колеги.

Това толкова се разви, че стана неприлично да се публикуват данни. Всички, като че ли пречат за свободния избор на хората, включително и социолозите. Ние трябва да бъдем много по-сдържани, когато правим своите прогнози и съотношенията, категоричен е Томов в коментар на снощния дебат по бТВ, когато се включи и агенция Маркет Линкс на началника на кабинета на Бойко Борисов Румяна Бъчварова. По този повод социологът Живко Георгиев от Галъп интернешънъл каза, че е нелепо да се каже, че има 36 социологически агенции в страната, между които е избрана Маркет Линкс. Той не отрече, че преди избори се "пръкват" много, но те не са професионални. Георгиев посочи още, че така, както е било снощи направено допитването "не се прави".

Общото свойство на тази кампания беше, че се правеше всичко възможно от силните играчи в нея, да пречат на гражданите да правят информиран избор. Така може да бъде прочетена цялата кампания, категоричен е Цветозар Томов.

Тези три кандидатури за президентските избори – Плевнелиев, Калфин и Кунева действително се подреждат по този начин. Но е по-важно това какви версии за състоянието на България предлагат тези три кандидатури, защото те по това се отличават една от друга, обясни Томов. Той каза, че от популярността на версиите и от способността на хората да разпознаят кандидата като носител на неговата версия, от това зависи изходът на изборите.

"Случващото се в България се приема като лошо. Версията на Плевнелиев е: "ние сме зле, защото онези управляваха дореди 2 години и нямахме време да съградим толкова, че вие да усетите в живота си, че нещата вече не стоят така". Оттам идва: градим България и оттам комсомолският оптимизъм на кампанията на ГЕРБ. Тази версия има своите привърженици. Плевнелиев няма проблем да привлече хората, които споделят това. Но тази версия е наивна и хората, които я подкрепят намаляват", категоричен бе Томов.

"Версията на Ивайло Калфин е: "Нещата криво ляво лъкатушеха, докато тези, които дойдоха на власт, съсипаха страната", каза Томов. Според него тази версия започва все повече да се налага. "Все пак хората, които споделят тази версия нарастват като брой. Не се изисква кой знае какъв интелект да имаш, за да приемеш тази версия. А и БСП има традиционен електорат", обясни Томов.

"Третата версия на Кунева е: "Ние сме зле, защото съществува политически картел, който е обхванал като раково образувание всички партии и благодарение на който институциите работят за себе си, а не за гражданите. Предлагам да върнем президентската институция на гражданите, да стана слуга на гражданите, тази версия е с нарастваща популярност в българското общество и се приема от най-образованите групи в България", обясни Томов.

Според него липсата на силна десница в България става сериозен проблем, в коментар на слабото представяне на синия кандидат Румен Христов. Част от привържениците на СДС и ДСБ няма да гласуват за Христов, а за Плевнелиев или Кунева, посочи той. С него се съгласи и колегата му от Галъп Интеренешънъл, като не изключи да се повишат гласовете за кандидата на РЗС Атанас Семов. Колкото до Волен Сидеров, Георгиев отчита, че лидерът на Атака се опитва да бъде радикална опозиция, но с неговите люшкания губи все повече.

Има достатъчно големи предпоставки за протестен и наказателен вот. Да, през лятото имаше стабилизация на ГЕРБ, но Плевнелиев и Борисов бяха 5-6 месеца непрекъснато в кампания, не остана нещо непрерязано в страната, отчита Георгиев.

Друг е въпросът дали предпоставките водещи до протестен вот, ще доведат до предпоставки за наказателен вот. Протестният вот се реализира и като негласуваш, а наказателният вот е в полза на този, който наказва статуквото, допълни Георгиев. Според него, кампанията започна отдавна, не преди месец.

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч каза от своя страна, че ключов момент е състезателността, която могат да покажат кандидатите. "Много ми липсва шансът избирателите чрез съпоставка да избират. Ако говорим за политически избор, трябва да имаме шанс за съпоставка на мненията и на характера дори", обясни Димитрова. /БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА