Last news in Fakti

15 Октомври, 2011 19:48 2 254 2

За кризата, Борисов, Доган и Първанов спориха кандидат – президентите по бТВ

  • росен плевнелиев-
  • меглена кунева-
  • ивайло калфин-
  • избори 2011
За кризата, Борисов, Доган и Първанов спориха кандидат – президентите по бТВ - 1
Архив

Дебатът между кандидат-президентите Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева по бТВ започна в дипломатичен тон, но той се изостри сред края на първия кръг от въпроси, когато бяха оповестени резултати от зрителска извадка.

Кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин намекна, че агенцията „Маркет линкс”, която мери зрителските нагласи, доскоро е ръководена от шефката на кабинета на Бойко Борисов.

Би Ти Ви се оправда, че агенцията е предложила най-изгодната оферта. Телевизията се съгласи за нова агенция. Калфин тогава атакува остро и предложи на телевизията да пита Бойко Борисов дали е доволен  от представянето на Плевнелиев.

Плевнелиев на няколко пъти се опита да върне дебата за лошата Тройна коалиция, но беше контраатакуван за сегашния кабинет.

Това, което съм правил през последните две години е да работя за България в Европейския парламент, каза Калфин.

През последните две години работих за България. С Кунева работихме и ни приеха в ЕС, а вие, г-н Плевнелиев и вашето правителство работихте така, че не ни приеха в Шенген. Така кандидатът на БСП за президент отговори на упреците на ГЕРБ за Тройната коалиция.

По време на дебата Ахмед Доган и Бойко Борисов бяха най-спряганите имена. Росен Плевнелиев на няколко пъти се опита да намеси и Георги Първанов, но без особен успех.

Ще сложа надпис „Не за „Калинки””, заяви Меглена Кунева в дебата за корупцията. Тя атакува Плевнелиев, че по въпроса за корупцията в правителството на НДСВ той трябва да пита сегашния премиер.

Кунева на няколко пъти намекна на Плевнелиев, че е по-добре да си остане регионален министър.

Бомбата срещу журналиста е насочена срещу управляващите, каза Плевнелиев в отговор на първия въпрос „Кой взривява предизборната ситуация”.

Това е липсата на държавност, остро критикува Калфин. Кунева поиска президентът да попита защо не са разкрити и предишните взривове срещу журналисти.

Щях да отида в Катуница още при избухването на палежите, ако бях президент, заяви Стефан Данаилов, издигнат за вицепрезидент на Калфин.

Нито един от кандидатите за президент не поиска промяна в конституцията за увеличаване на правомощията на държавния глава. Кунева все пак посочи, че Жельо Желев ще остане в историята, защото е първият държавен глава. За Стефан Данаилов това ще Георги Първанов, а за Маргарита Попова – Петър Стоянов.

Калфин пое ангажимент за свикване на референдум за шистовия газ, докато Плевнелиев поиска експертите да се изкажат по проблема.

Росен Плевнелиев посочи, че за първи път от 20 години цар Киро е зад решетките. По думите му правителството на ГЕРБ е първото, което има смелостта и куража да възстанови справедливостта.

Плевнелиев заяви, че българската армия има много ясна стратегия, разписана в Бялата книга.

Според Калфин, военният министър Аню Ангелов си е купил апартамент като военнослужещ, а забранил другите да правят това, което той е правил.

Плевнелиев контраатакува, че по времето на Тройната коалиция армията е купувала розови БМВ-та.

„На нас ни трябва модерна армия, мотивирани войници, хора, които правят войните на 21 век”, каза Плевнелиев.

Според Кунева трябва да се увеличи потреблението, защото няма как иначе икономиката да се вдигне на крака в условията на криза.

„Аз ви се радвам на магистралите г-н Плевнелиев, но дали да строим спортна зала за 100 млн., или 100 млн. са парите, с които да се изградят физкултурни салони във всяко училище”, попита Кунева.

Плевнелиев репликира, че между 90 млн., дадени за Водното огледало и 90 млн. за това селата да получат вода, избира второто.

Всички представители на Европейската комисия дойдоха да кажат, че България минава през кризата по един достоен начин, похвали се Плевнелиев.

Ивайло Калфин заяви, че вместо България да дава съвети на Европа как да се справи с кризата, България трябва да се поучим от европейските страни.

Имаме нужда да разберем, че всички еднакво тежко носим последиците от кризата, каза на свой ред кандидатът на БСП. Хората не трябва да се държат две години с ниски доходи и бедните не трябва да поемат тежестта на кризата. Трябва да погледнем за опит навън, вместо да им даваме съвети. Там се стимулира вътрешното търсене и се вливат средства в иновации, категоричен беше той.

В Конституцията пише, че България е социална държава и президентът не може да стои и да гледа как българите обедняват още повече и чакат да се построят магистралите, каза Калфин. По думите му обедняването на българските граждани води до тежки кризи. Президентът трябва да спре това, добави той.

В края на дебата беше оставено време за „кръстосан огън”, в който кандидатите за държавен глава си задаваха по два въпроса.

Тук отново Плевнелиев се поинтересува за подкрепата на Доган и дали Кунева си е хвърлила партийната книжка.

Калфин и Кунава отрекоха да влизат в договорки с Доган, но кандидатът на БСП призна, че иска подкрепата на всички партии.

Що се отнася до въпрос, който касаеше дали все още е член на НДСВ и дали ще е независима, Кунева заяви, че се е занимавала с работа, която е надпартийна и като министър, и като комисар. А това с  "хвърлянето на партийните книжки" го кажете на г-н Борисов, допълни тя.

И тримата трябваше са си представят, че са президенти и да направят обръщение към нацията. Кунева избра актуалната тема – бомбата и свободата на словото, Калфин – бюджета и социалната цена на кризата, а Плевнелиев пък призова хората да гласуват.

Дебатът имаше четири кръга с въпроси. Участниците бяха тримата претенденти, които според социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп" се ползват с най-сериозната електорална подкрепа.

Преди истинския кръг с въпросите, кандидатите бяха представени в кратко видео. Калфин беше представен със съпругата си, а Кунева и Плевнелиев заложиха и на представяне чрез своите приятели.

В първата част участваха и кандидатите за вицепрезидент на трите двойки.

Близо два часа след началото на кандидат-президентския дебат по бТВ, вицето на Ивайло Калфин си тръгна от студиото с думите: „В такова положение не съм се чувствал 45 години. Да бяхте поканили само кандидатите за президенти, ние да се разхождахме".

След това Стефан Данаилов джентълменски даде път на Маргарита Попова и се поздрави с Любомир Христов.

Според последното социологическо проучване на Галъп, резултатите, от което бяха оповестени в петък, за кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев биха гласували 29 %, кандидатът на левицата Ивайло Калфин събира 21 на сто от гласовете, а Меглена Кунева би получила подкрепа на 11 %.

По време на дебата бе съобщено, че един от участниците в дебата води убедително, но резултатите от социологическото проучване по време на диспута, ще станат ясни в неделя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин

    0 1 Отговор
    НА ВЧЕРАШНИЯ ДЕБАТ МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ КАЛФИН НЕ ОТГОВАРЯ НА ЗАДАДЕНИТЕ МУ ОТ ПЛЕВНАЛИЕВ ВЪПРОСИ И ПОГЛЕДА МУ СЕ ИЗЦЪКВА ВСЕ ЕДНО ЧЕ МУ ПРАВЯТ ПРЕГЛЕД ЗА ХЕМОРОИДИ!
  • 2 Обикновен зрител

    1 0 Отговор
    Преди да проследя участието на тримата кандидат-президенти смятах че г-н Плевнелиев в достоен и честен кандидат. И се уверих в това, той е много интелигентен и способен човек. Установих че моята представа за него идва от дейността му на министър. Но....останах много изненадана от нерешителното му и колебливо поведение по време на дебата. Той не е роден за лидер, не бива да имаме президент който е подвластен на друг човек!