Last news in Fakti

27 Ноември, 2016 14:21 1 036 0

КЗП пресякла над 220 лоши търговски практики

  • кзп-
  • пресякла-
  • търговски-
  • практики

Телекомите продължават да създават най-много проблеми на потребителите

КЗП пресякла над 220 лоши търговски практики - 1

Над 220 заблуждаващи и агресивни търговски практики е забранила Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на годината. Това съобщи на конференция днес председателят Димитър Маргаритов и коментира, че по такъв начин широк кръг от граждани са предпазени от некоректни търговци. Той уточни, че нарушенията са установени при проверки както в търговската мрежа, така и в онлайн пространството.

В сферата на услугите нарушения най-често се установяват при телекомуникационните оператори. Освен вече познатия трик, който не би следвало да се прилага – спиране на услугата по коректно обслужван договор заради задължения по друг, комисията е забранила и заблуждаваща интерактивна карта на сайта на телеком за покритието на мрежата му. Забранено е и на банка да представя на клиентите си невярна информация за таксите си за превод на парични суми. При контрола върху туристическия продукт пък комисията е констатирала няколко случая, в които места за настаняване и заведения за хранене и развлечения се представят за по-висококатегорийни, отколкото са в действителност. Друг констатиран и санкциониран некоректен подход при ресторанти и барове е таксуването на артикулите на по-високи от обявените в менютата цени, разкри Маргаритов.

При промоции потребителите най-често са привличани с анонси за отстъпки, но продуктите в акция или са липсвали в обектите, или са таксувани на редовните им цени. Нелоялни практики са констатирани и във връзка с провеждането на игри с награди. В някои от случаите търговците са оставили в продажба промоционалните продукти след изтичане на кампанията, с което са създавали лъжливи очаквания у потребителите за спечелване на награди. Комисията е забранила и практика, при която търговец е продавал подаръчни ваучери, но не е информирал клиентите си, че не важат за намалени артикули.

В интернет пък комисията е установила, че търговец обещава на потребителите неограничени телекомуникационни услуги, но прикрива важното условие, че при надхвърляне на лимитирани обеми услугите се заплащат спрямо ценовата листа на абонаментния план. Забранена е и некоректна промоция при онлайн продажба на храна. Търговецът е рекламирал отстъпка от 35% при пазаруване над определена сума, но не е посочил, че тази сума се формирала от сбора на цените на поръчаните артикули след приспадне на отстъпката. Сред останалите административни нарушения на онлайн магазини са липсата на информация за условията за упражняване на дадения по закон 14-дневен срок за отказ, на данни за контакт с търговеца и на крайната цена или основните характеристики на стоките и услугите. Констатирани са и случаи на неспазване на 14-дневния срок за възстановяване на сумата при отказ от покупката, както и отсъствие на информация за условията за плащане, доставка, изпълнение на договора.

За тези и други нарушения при извършените през тази година до края на октомври над 31 000 инспекции контролният орган е съставил около 2600 акта, оповести още Маргаритов.

Забранени са 105 вида опасни стоки, по-голямата част от които са облекла и обувки за деца или продукти, които представляват риск за тях – стоки за шега, запалки с необичаен външен вид, имитиращи храни продукти и др. До преустановяване на несъответствията са спрени и три вида услуги - батут в закрит увеселителен обект, водни пързалки в аквапарк и детска площадка.

През периода в КЗП са постъпили близо 18 000 писмени жалби и сигнали и още над 9000 обаждания на Националния телефон на потребителя предимно за консултации. Институцията е сезирана от гражданите най-често във връзка с казуси в сферата на телекомуникациите, обществените услуги, покупки на черна и бяла техника, облекла и обувки. Най-малко са жалбите за туристически и финансови услуги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове