Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 16:11 1 321 0

БАН отново протестира

  • бан-
  • протест-
  • субсидия
БАН отново протестира - 1
Снимка: БГНЕС

Учените от БАН отново излязоха на протест, за да заявят своето несъгласие с орязаната бюджетна субсидия, която се предвижда за академията догодина. Хората на науката и съпричастни с тяхната кауза преминаха през центъра на София с протестно шествие, на което бяха издигнати лозунги като „Приоритет №1 – магистрала към тъпотата“, „България има нужда от наука, не ни гонете от тука“, „Djankov go home“ и други на фона на възрожденски песни.

Учените от БАН настояват поне за 90 млн. лв. субсидия, а за следващата година се предвиждат 54 млн. лв., което те определят като унизително отношение.

В БАН мислят да създадат и специален „Кът на ликвидаторите“, чийто първи попълнения ще са министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов. Идеята е контрапункт на „Къта на спомоществователите“, където попадат хората, помогнали на научната академия. 

Това е вторият протест на учените, свързан с отредените им пари за следващата година. Предишният се проведе с мълчание и запалени свещи, а председателят на БАН акад. Никола Съботинов предупреди - парите ще стигнат за 5 месеца, младите напускат, учените излизат в неплатен отпуск.

Този път учените застанаха под сградата на парламента, където заседанията си провежда ресорната образователна комисия, пред която трябва да мине за одобрение проекта за бюджет.  

По-рано днес в карето между президентството и Министерски съвет писатели четоха стихове в знак на протест срещу пустеещите библиотеки. Те настояха за спешно финансирате на книжния фонд на библиотеките и приемането на стандарт за тях, с което да се модернизират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА