Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 09:01 1 307 0

Сергей Игнатов: Манипулация е това, че няма да стигне бюджета за БАН

  • бан-
  • сергей игнатов
Сергей Игнатов: Манипулация е това, че няма да стигне бюджета за БАН - 1
Снимка: БГНЕС

Манипулация е това, че учените твърдят, че няма да им стигне бюджета, заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

За образование и наука бюджетът никога не стига, добави Игантов. Според него учените трябва да се вместят в бюджета си. Премиерът, когато беше в „Пирогов“, пое ангажимента, че всеки стойностен проект на академията ще бъде съфинансиран от държавата, припомни министърът.

Според него, „ако аз бях служител на академията първите ми въпроси щяха да бъдат към нейното ръководство". Игнатов посочи, че проблемът на БАН е, че те се намират в състояние на реформа от около 2 години.

Една реформа не се прави самоцелно само за да има реформа. Една реформа се прави, за да се приведе в ритъм академията към случващото се в света и България. Светът е в криза. Ако беше приведено всичко във вид, то те нямаше да бъдат толкова учудени от ситуацията в момента, категоричен бе Игнатов.

Той посочи, че държавата превежда всеки месец равни суми на академията. Това не е чувал с пари, който се изсипва в началото на годината. Сергей Игнатов заяви, че бюджетът на БАН е същият както миналата година. Този бюджет в момента е възможният за страната в състояние на криза.

Науката винаги се разглежда като конкурентоспособност. БАН има звена, които са изключително конкурентоспособни и то на световно ниво, например института за космически изследвания, посочи той. Бюджетът е сигнал, че трябва да стане по-гъвкава тази структура, каза още министърът на образованието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА