Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 08:53 1 162 1

Съботинов: Държавата е бедна да я съдим

  • бан-
  • образование-
  • наука-
  • протест-
  • субсидия
Съботинов: Държавата е бедна да я съдим - 1
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че тази бедна държава може да бъде съдена. Така председателят на БАН акад. Никола Съботинов коментира намерението на учените да съдят държавата в Страсбург, тъй като работата им е затруднена, а субсидията – орязана. Все пак юридически екип от БАН проучва въпроса, стана ясно от думите на Съботинов в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Той отново предупреди, че научната институция е пред ликвидация и протестите няма да спрат.

Ръководителят на БАН недоумява как така парите за наука у нас намаляват, а в навсякъде по света се увеличават. Същият въпрос си задавали и младите хора на науката.

Месечно между 40 и 50 души напускат БАН, а протичането на много от дейностите на академията е силно затруднено. Парите за заплати ще стигнат за около пет месеца с предвидената за догодина субсидия.

Той даде за пример Германия, където държавата финансира 80% от науката, а нашата – 60%.

Сред постиженията на БАН Съботинов изтъкна специални микро роботи, които се използват за ин-витро процедурите. И допълни, че БАН е реформирана, добре управлявала имотите си, които не били много, работи по европейски проекти и прави всичко възможно, за да спечели пари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запомнил

    0 0 Отговор
    Дянков и Игнатов имат достойни предшественици в лицето на някогашния финансов министър Лазар Паяков и други негови-колеги министри. Ето данни от Уикипедия за опита им да оспорят завещанието на Евлоги Георгиев и по този начин да присвоят наследството на човека, направил възможно създаването на Софийския университет:

    Министърът на правосъдието Панайодов внася първата искова молба за фалшифициране завещанието на Евлоги Георгиев. На 2 март 1907 министърът на финансите Лазар Паяков внася друг иск за 16 000 000 лева. Тези пари Евлоги Георгиев уж обещал за освободителната борба в Македония, които пък от своя страна наследникът присвоил. Според финансовия министър обаче те принадлежали на България.

    Правителството, в което петима министри са юристи - Гудев, Генадиев, Панайодов, Станчев и Апостолов, завежда дело. Ответник е Иван Евст. Гешов. Макар да е страна в спора, министър-председателят Димитър Петков запазва умереност: "Правителството няма да спечели пари и чест в това дело." То губи процеса въпреки разпита на многобройни свидетели. Според свидетеля Н. Бакърджиев още приживе Евлоги Георгиев казал: "Аз ще постъпя по такъв начин, щото никой да не може да атакува завещанието и да посегне на имота ми." Не успява и българското правителство.