Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 11:53 1 122 0

WWF: Бракониери морят есетровите риби у нас

  • хайвер-
  • есетра-
  • wwf
WWF: Бракониери морят есетровите риби у нас - 1
Еколози от години предупреждават, че Русия е един огромен черен пазар за хайвер. Продавач предлага черен и червен хайвер пред чейндж бюро в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Произхождащи отпреди 200 милиона години, есетровите риби са надживели динозаврите, но днес са най-застрашените животни в червения списък на IUCN за застрашените видове.

Това се предупреждава в доклада на мрежата ТРАФИК, изработен за Световния фонд за дивата природа (WWF).

Бракониерството и незаконната търговия с хайвер от есетрови риби в България и Румъния заплашва разнообразието и екологичното равновесие в Дунав.

Търговията с хайвер е изключително печеливш бизнес. Цената на дребно достига 6000 евро за килограм.

Единствените жизнеспособни популации от диви есетрови риби в целия Европейски съюз са в тези две страни, но пет от шестте местни вида есетрови риби в река Дунав са критично застрашени, въпреки че и уловът на есетрови риби е забранен. Шестият вид се смята вече за изчезнал.

Според новия доклад между 2000 и 2009 в държавите-членки на ЕС са регистрирани общо 14 конфискации на незаконен хайвер с произход от България, възлизащ на 27,5 кг в пет пратки. Но и 25 кг в девет пратки за Румъния.

Докладът на WWF обаче тревожно отбелязва, че властите на двете балкански държави не са заловили незаконен хайвер.

Откритите количества не са високи, но трябва да имаме предвид, че реалният обем на незаконната търговия е вероятно значително по-голям и всяка незаконна търговия води до неприемлив риск за тези силно застрашени видове, каза авторът на доклада Каталин Кече-Нади.

Докладът препоръчва на Румъния и България да повишат осведомеността сред правоохранителните органи за незаконната търговия с хайвер и да укрепят техния капацитет за контрол и мониторинг на търговията.

ЕС има голяма отговорност за регулиране на търговията с хайвер, тъй като държавите-членки на ЕС са най-големият потребител на хайвер от Румъния и вторият по големина потребител на хайвер от България, каза Юта Ярл, експерт по есетрите на WWF.

Според нея осведомеността на потребителите в Европа за заплахата от незаконната търговия с хайвер е ниска и дори законните търговци знаят малко за изискванията за етикетиране на легалния хайвер.

От решаващо значение е търговците и потребителите да не купуват неетикетиран хайвер. С това просто действие ще се удари сериозно нелегалната търговия, призовава още Юта Ярл.

Докладът показва, че износът на хайвер е достигнал своя връх през 2000 г. в Румъния и през 2006 г. в България. В Румъния отчетеният хайвер спадна до нула през 2006 г. - началото на 10-годишната забрана за риболов и износ на есетрови риби в страната.

В България мерките бяха предприети едва през тази година, отбелязват от WWF.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА