Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 13:03 49 551 29

Не пълнете газовите бутилки за бита

  • газова бутилка-
  • пълнене-
  • газ

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти в използването им за битови нужди. Анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване, с което застрашават живота и здравето на хората. През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобни нарушения.

Проблемът е много сериозен и не трябва да бъде подценяван. Само за първия месец на тази година са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 човека. Негативната тенденция се запазва през последните години като за 2016 г. общо тези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217. Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите. Продължават и проверките в цялата страна на бензиностанции, газостанции и пълначни пунктове.

Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора.

Единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.

Не по-малко важно е и потребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години. При избор на газова бутилка е важно същата да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указано подходящото място за използване – на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.

Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шоп

    98 6 Отговор
    Да вдигнат още цената на тока и хората няма да ползват и газ. Ще преминат на луна енергия.

    Коментиран от #5

  • 2 komentator

    72 2 Отговор
    Да махнат акциза от битовата газ (LPG) и ще пълним на катара вместо на бензиностанциите.
    Сега малко уточнение битовата газ (LPG) и автомобилната газ (LPG) са еднакви, доставят се от едно място но за автомобилната има по-нисък акциз от битовата. До тук с финансовата страна и обяснението защо хората масово пълнят на бензиностанциите.
    Сега за сериозната страна: в специализираните пунктове за пълнене на битовата газ се продава газ на килограм (имат кантар) и всяка (всеки тип) бутилки се пълни с точно определено количество (килограми) газ както е по нормата на бутилката. Това се прави за да няма препълване (при колите не трябва да има препълване защото там си има такава система в бутилката). Грешката на хората е че пълнят до горе и като приберат бутилката на топло и почва да изпуска а ако има технически проблем и източник на енергия (искра) става статия във вестника.

    Всичко това се решава много ама много елементарно като човек знае няколко неща (които на бензиностанциите не знаят):
    Първо - да пълни бутилката само след като е празна (ако имате кантар във дома си можете да я мерите и допълвате когато си поискате)
    Второ - да знае че 1 кг газ има обем 1.8 литра при 20 градуса (грубо казано е така).
    Трето – да прочете на табелата на бутилката колко е може да се пълни (пише го в литри) – пример стандартна петролска синя бутилка ако е празна може да се напълни с максимум 18 литра газ от бензиностанцията или ако я занесете в пункт за пълнене на битовата газ
  • 3 komentator

    49 5 Отговор
    Трето – да прочете на табелата на бутилката колко е може да се пълни (пише го в литри) – пример стандартна петролска синя бутилка ако е празна може да се напълни с максимум 18 литра газ от бензиностанцията или ако я занесете в пункт за пълнене на битовата газ те ще и заложат Тарата и ще допълнят до 10 кг което е същото но плащаме по-високия акциз. Гледайте открито с В. Ахчиева и ще разберете къде ни отиват парите от акциза.
    Четвърто – да сме сигурни че бутилката е оборудвана с вентил с авариен клапан, старите светлосините от петролските нямат и като се напълнят до горе зимата и се вкарат на топло просто гърмят или почват да фучат неконтролирано. При новите си изпуска по малко колкото да не се разцепи и освен миризмата няма чак такава драма, е и не трябва да е до печка на твърдо гориво по обективни причини.
    Пето, - периодично да проверявате със сапунена вода дали не изпуска.

    Шесто най-важно - да се довери на специализирана фирма и да зарежда където трябва и да плаща колкото трябва!
  • 4 Генков

    32 3 Отговор
    Толкова ли е трудно да напишат: От тоя вид ги пълнете не повече от еди колко си, другия вид - толко и т.н.
    А то какво никому ненужни приказки.
    Ако наистина искат произшествията да намалеят да ограмотят ползвателите.
    Спомням си навремето съм ходил на курс за управление на домашна газова бутилка...
  • 5 нафтобензогазаджия

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "шоп":

    Тия "лицензирани" пълначни пунктове са оле-мале, почти нищо от това дето го пише в статията не го правят там. Иначе ти взимат двойна цена за газта в бутилката, ако пък сменяш празно за пълно си още по-набутан щото в "празната" бутилка има още газ, която поради ниското налягане не може да изгориш(не и без народни методи като поставяне в леген с гореща вода или яко тръскане на бутилката че да се разбълника малко вътре и да запали колкото да сготвиш манджата), а тая остатъчна газ никой не ти я приспада от цената, ако пък случайно някой го направи на въпрос се праят на ударени и почват да ти дрънкат глупости като се набляга на това че нищо не разбираш, а те са "специалисти". Абе всичко става като всяко друго нещо в България, а като стане белата пак почват да се драскат едни дълги речи, от които реално нищо не се променя(поне за обикновения човек)
  • 6 antidizel

    6 9 Отговор
    ТЕЯ БУТИЛКИ сините с редуцирвентила са опасни за живота понеже тея вентили не уплътняват челно а странично и често от 3 съчми лягат само 2 в каналчето .не случаино няма кислород или метан с тея съчми

    Коментиран от #23

  • 7 БашМайстора

    30 2 Отговор
    Що народ измря от цигари и алкохол, те пак с бутилките и малките газстанции. Инцидентите с битови бутилки на мижави, от колкото случаите на измрели от алкохол и цигари. Пак гьотърджийска работа. Всеки, който пълни бутилки на колонката знае литража на бутилката и се презастрахова с по-малко количество. както и да е. Виждам, че има колеги от бранша и им е пределно ясно, че днешна дата цената за КГ/пропан е около 1.6575 с ДДС, а как по кантарите го докарват на 2,45..... математика любима... Изчесвам да напълня една 7 литрова бутилка на клиент :)
  • 8 1234

    46 3 Отговор
    Много сте интересни.Всичко забранявате,а нищо не правите,за да можем да ползваме газ в домакинствата си.Забранявате да ги пълнят по газстанции и бензиностанции.Те направиха ПУНКТОВЕ ЗА ПЪЛНЕНЕ,и там забранявате да си зареждаме бутилките,пращате ни на ПЕТРОЛ да купуваме пълни бутилки НО:нито знаеш колко газ има у нея нито е по нова от твоята.Преди време пак направиха така,занесох нова бутилка,а ми дадоха стара нямали били в момента нови и незнам какво си ...вземаха новата и после ми правиха забележка да си купувам нова защото нямали да пълнят по виче стари.Значи вземат на хората новите и се оборудват с нови,...мошеници.Сега пак...писна ми вече от мошеници ще изгърми някой вече.За да забраниш нещо трябва да си осигурил,същото или подобно на него за да го ползват хората,иначе е...е си м....а.
  • 9 jfk

    31 0 Отговор
    оглеждат се в скъсания джеб на хората и си поръчват статийки
  • 10 Ганю

    23 1 Отговор
    Пълнете с ½ килограм или 1 литър по- малко от указаното на бутилката и няма да имате проблеми. Бутилка на кола и битова бутилка имат разлика, щот първата има поплавък с клапан и затваря когато трябва.
  • 11 бай Пешо

    41 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не пълнете газовите бутилки за бита .....а кво да правим е.ати тъпото заглавие..
  • 12 Зельоная марка

    8 25 Отговор
    Чета коментарите и ми става жал. Грамотността и културата на българина е под всякаква критика. От една страна вижда, че има 250 сериозни инцидента с газови бутилки годишно, от друга става ясно, че мнозинството нищо не разбира от пълнене на газови бутилки и масово нарушава закона, от трета страна същото това мнозинство обяснява експертно и авторитетно как не е виновно пълненето на бутилки за газ на бензиностанциите, ами отново правителството или акциза.

    Момчета и момичета! В България масово се нарушава закона и няма никаква дисциплина. Ако някой ви забуха глобите заради тези бутилки по бензиностанциите със сигурност ще ревете. А няма друг начин да ви се налее в главите, че е забранено! Има срок на годност на бутилката. Има преглед на бутилката. Има ограничения колко газ да се пълни. Всичко това не може Сульо и Пульо да го преценяват, трябват специализирани фирми и експерти. Разбира се, че е свързано с пари, но ако вашият съсед, който си зарежда бутилките на бензиностанцията, вземе да ви взриви прозорците, защото много разбира - сигурно ще оревете форумите, нали?
  • 13 цццццц

    4 17 Отговор
    Да спират от движение и колите с газова уредба те също са опасни за хората около тях не за шофюрите им очевидно все пак си ги носят в багажниците
  • 14 Зельоная марка

    8 17 Отговор
    Само погледнете коментарите - пълно е със съвети бутилките да не се препълват, да се сипва по-малко количество, да не се държат бутилките на топло място или в близост до печки на твърдо гориво. Това означава само едно - голям брой от хората представа си нямат от елементарни правила за пожарна безопасност и са направо готови да ви взривят в панелката.

    Българските газови уредби за автомобили са същата работа. В Германия на поставена в България газова уредба се смеят и налагат демонтаж, иначе не може да се мине преглед за немски номера. Всеки един си мисли, че именно той е такъв един разбирач, че именно той прави нещата много правилно, а в действителност всичко е "през пръсти", както имаше един израз...
  • 15 Змей горянин

    8 19 Отговор
    Съвети, съвети ... Затова имаше един мохабет като се знам къф сам инжинер ма е страх да ида на лекар. Ганю е спец по газови уредби, зареждане на ботилки, футбол, че и политик го раздава

    Коментиран от #16

  • 16 танчо

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "Змей горянин":

    на теб съвет освен за правопис на знам за какво друго ти трябва
  • 17 Александър

    3 27 Отговор
    Много ясно личи,че българите разбират от всички.Авто газта и битовата газ били едно и също.Сините бутилки били на Петрол.Топят си бутилките в легени.Ще пълнят щото не се знаело колко газ има в стандартна битова бутилка от 10кг.Давали си новата бутилки пък им връщали стара.Откъде я взе тая нова бутилка,на дядо си от мазето ли? Пълненето на бутилки от автогазколонка е все едно да играеш руска ролетка.

    Коментиран от #27

  • 18 1234

    39 3 Отговор
    До №17Александър.В Търговище имаме завод ,,ЗОРА"се казва,там произвеждат газови бутилки,а също и по магазините се продават.Като не знаеш някои неща не си давай ,,компетентното"мнение,аз бях в седми клас,когато баща ми донесе за пръв път газова бутилка у нас.Тогава се ходеше на курсове за ползване на газ.Като станах на около 20 год. ходих за газ,но не ми дадоха защото нямах завършен курс.Тогава го изкарах,и аз,сега съм пред пенсия и работя като огняр на газов котел,и ще ти кажа,че газта на колите и битовата газ в бутилките е една и съща,тя е ПРОПАН/БУТАН,а другата газ,дето се ползва също в бита и идва по газопровод до дома ти е ПРИРОДЕН ГАЗ КАЗВА СЕ МЕТАН. И двата газа миришат на еднакво,но този в бутилките е по тежък от въздуха,а този по тръбопровода е по лек от въздуха.И двата са опасни,ако не спазваш правилата,затова държавата да провежда курсове задължително и за населението което ползва газ,и който ползва такъв да има издаден документ,че е завършил курс за това.А що се отнася за бутилките може да се направят във всеки окръжен град по една инсталация за изпитание на бутилките,и като навърши 10год да се подменя с нова или ако мине прегледа успешно да и се удължи срока.А не както сега забраняват,а нищо не предлагат в замяна.ТЪПО Е?!,НО ТАКИВА СА НИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ,НЕ ВИЖДАТ ПО ДАЛЕЧ ОТ НОСА СИ,и сега какви ще влязат в парламента не се знае.
  • 19 Кобрата

    16 2 Отговор
    ВСИЧКО Е МАФИЯ!
  • 20 Дядо поп

    29 5 Отговор
    Гледам,че има хора,който се опитват да ни пробутват тезата
    че спазването на закона ще ни гарантира безопасността.
    Те или са наивници или нас ни имат за такива.Закона е
    направен за коне така,че те да теглят а други да се возят
    в мерцедеси.От край време се пълнеха бутилките на кой
    къде му падне и не гърмяха,сега гърмят заради пълненето
    по газостанций,глупости на търкалета и пълнене на гуши.
    Никой и дума не обелва за некачествени китайски редуцил
    вентили и да направи задълбочено проучване за финансова
    и техническа страна на въпроса.
  • 21 Хайл

    5 18 Отговор
    Затова си карам на дизел и си готвя на ток и ми е мирна главата
  • 22 исак

    16 1 Отговор
    хората трябва да знаят хахаха не искам акъл пари ми дайте и свобода да си правя каквото си искам измислените закони и правила ми излизат прекалено скъпи и трябва ли шест милиона да страдат заради четирима малоъмници
  • 23 logobot

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "antidizel":

    със смяната на тези бутилки много ви лъжат вземат ви скъпо за една и съща газ и наистина далаверата е в остатъчната газ в бутилката пак я пълнят до 10кг и от вас ако е имало един вътре пълнят само 9 и пак ви взимат пари за 10 и така от опит и работа с газ го знам
  • 24 газразбирач

    7 1 Отговор
    Бтила с ракия топли повече
    И нема пробуЕми с вентило
  • 25 .Д.Кънев

    3 0 Отговор
    Не ги препълване ние а ония идиоти от цазостаниите в своята лакомия. интересно на мен не ми се е случвало.по малко да но не и повече.
  • 26 Чиста реклама

    2 4 Отговор
    Всички сте прави живота си е един.за технически неадекватни и марлячи не .
    РИСКА Е МНОГО ГОЛЯМ.
    СМЕТКА 1литър/около 7киловата
    20×7=140кв. 22 лева газ
    140×20ст.=28 лева
    Еквивалентно на над 3 кг. Тротил..
  • 27 акселл

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Александър":

    ей бастун ти къде работиш ве яд та е че никой не идва да пълни в лицензирания пункт за газови битови бутилки и ръсиш тука глупости ще пълня от където ми е по изгодно
  • 28 Що така,

    2 0 Отговор
    Никой не обръща внимание на гумичките на вентилите,който редовно са нацепени и отам изпуска газ и най вероятно гърмят заради тази гумичка
  • 29 Звяр

    1 0 Отговор
    Да намалят цените на битовата газ тези Мошенници или свободно да се зарежда на бензиностанции те.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове