Last news in Fakti

9 Декември, 2011 19:08 1 085 3

Холандия блокира влизането ни в Шенген

  • шенген-
  • холандия

Борисов доволен, че Европа ни оценила за положените усилия

На последното за годината заседание на Европейския съвет не се стигна до съгласие за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Лидерите на ЕС ще се върнат отново към въпроса през март 2012 г.

Холандия все още е твърда в намерението си да блокира членството на двете страни заради липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Хага обяви, че може да преразгледа позицията си едва след летния мониторингов доклад на ЕК, като така ще блокира плана за поетапно присъединяване от март.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всички държавни и правителствени ръководители в ЕС, участвали в днешния последен за годината редовен Европейски съвет, освен Холандия, са подкрепили категорично разширяването на Шенген с България и Румъния.

"Рано или късно граничният контрол ще отпадне, а вече между нас казано, знаете колко за България допълнително пари ще струва, когато отпадне това, така че, нали знаете има приказка "Всяко зло за добро". Ние в момента пазим по европейски критерии, оставяме на Европейския съвет, когато преценят да вземат крайното решение", заяви Борисов, цитиран от БНР.

"За мен беше важно, че освен Холандия всички държави категорично, без абсолютно никакво огъване, застанаха на своята позиция. Всъщност и българите, и румънците сме доволни от това, че Европа ни е оценила за положените усилия, затова, че сме си свършили работата. С изключение на холандския колега, всички други бяха категорично зад България. Не искам повече да се връщам на тази тема. Благодаря на всички, които така категорично застанаха зад нас", каза още Борисов.

Въпреки силния натиск от страна на останалите държави от ЕС Холандия отказа да се съгласи България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че двете страни все още не са направили достатъчно а борба с корупцията и организираната престъпност. "ЕС ще обсъди въпроса отново през март 2012 година, но не изключвам възможността Холандия отново да каже "не", посочи Рюте, цитиран от "Дъч нюз".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отличник

    0 0 Отговор
    Аман от тези холандци, много са вдигнали мизата но кой ще издържи на подкуп от много пари ,лошото е че ни са кът пък и от какъв зор в ШЕНГЕН.
  • 2 коко

    0 0 Отговор
    Няма нужда от ШЕНГЕН- ами то техният туризъм и култура е да продават наркотици по добре без тях
  • 3 :-)

    0 0 Отговор
    А дали наистина пазим границите си по европейски стандарти. Г-н Борисов, вижте размера на сивия сектор. Този сив сектор без нелегален внос няма как да съществува. А този нелегален внос няма как да го има ако наистина си пазим границите.