Last news in Fakti

4 Май, 2017 17:35 2 000 7

ДОСТ с остра позиция за кабинета Борисов – 3

  • кабинет-
  • герб-
  • дост-
  • бойко борисов
ДОСТ с остра позиция за кабинета Борисов – 3 - 1

Новоизбраният трети Кабинет на Бойко Борисов е застрашително отстъпление от европейските и евро-атлантическите ценности. Освен това той е и тежко погазване на принципите на демокрацията и толерантността.

Това се посочва в декларация на партия ДОСТ относно новото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

От партията на отбелязват, че в Доклада за България (2014 г.) на ЕКРН (Европейска комисия срещу расизма и нетолерантността), създадена от Съвета на Европа, в т. 32 се съдържа категорична констатация:

„В допълнение в България освен АТАКА функционират няколко други ултранационалистически/фашистки политически партии и групи, сред които НФСБ и ВМРО ...“.

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността към ПАСЕ определя АТАКА, НФСБ и ВМРО за фашистки партии и в т.33 настоятелно препоръчва на властите в България „... да следят отблизо многобройните екстремистки групи и политически партии, които функционират в България, и да предприемат бързи действия срещу всички престъпни дейности, в които те участват, включително подбуждане към дискриминация, омраза и насилие“. Сред конкретните примери е посочено нападението срещу Софийската джамия, организирано и проведено от АТАКА през 2011 г.

Българското Народно събрание вместо да изпълни препоръките на ПАСЕ, днес 04.05.2017 г. избра коалиционен кабинет с прякото участие на АТАКА, НФСБ и ВМРО, наречени от ЕКРН фашистки.

Това е най-срамният акт в 27-годишната нова демократична история на България. Прякото участие на крайни националисти в Правителството е ужасна гавра не само с над един милион представители на етническите, религиозните и културните малцинства в България, а и с всички български граждани, за които демокрацията, отговорността, свободата и толерантността са висша ценност, стояща по-високо от етническите и религиозните различия в българското общество. Тези ценности са тежко поругани. Поруган и брутално ревизиран е и стратегическият избор на Република България да се развива като евро-атлантическа държава, защото властта се представлява и от партии, които са против членството на България в НАТО и ЕС. Поругателите на религиозните храмове, обидно квалифицирали различните по етнос и вяра като „човекоподобни“, „изгубено звено между неандерталеца и хомо сапиенс“ и насилниците на възрастни жени, по предложение на Бойко Борисов са избрани за вицепремиери и министри. Българската нация е тежко разделена. Отговорността на първо място е на избрания за трети път за министър-председател лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов. Той ще влезе в българската история не толкова с третия си премиерски мандат, а като министър-председателя, вкарал във властта на европейска и натовска България три фашистки партии.

Не е вярна тезата, че Бойко Борисов не е имал избор и властовата формула е била зададена от народния вот. Изборите за 44-то Народно събрание бяха проведени при тежки нарушения на Конституцията, Изборния кодекс и решенията на ВАС, които попречиха на огромно мнозинство български граждани да бъдат представени в Парламента. Нови парламентарни избори бяха единственото правилно решение, но Борисов избра властта на всяка цена пред демократичните ценности.

Съглашението с крайните националисти делегитимира ГЕРБ като системна, дясна, евро-атлантическа партия. Евро-атлантическото направление в българската политика не е представено в 44-то Народно събрание и това изправя извънпарламентарната опозиция пред нови предизвикателства и отговорности в защитата на стратегическия ценностен избор на България да се развива като модерна, европейска, натовска държава без фашистки примеси във властта.

Управляващото мнозинство, което стои зад Кабинета Борисов – 3, само формално се представя от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. Колкото и кресливо да симулират опозиционно поведение цялото ДПС и части от БСП задкулисно са част от властовия модел. Припомняме, че „Обединителните патриоти“ от ДПС приобщиха в своите редици видни „Обединени патриоти“ с национал-социалистически възгледи, като дори ги издигнаха за водачи на свои листи. Затова опозиционният крясък на ДПС е фалшив.

Отговорността да представляват българските граждани истински демократи евро-атлантици е на извънпарламентарните десни и други либерални партии. Именно тук е ролята и на ДОСТ, която ще бъде силният глас на всички обидени и унизени български граждани, които въпреки етническите и религиозните си различия ще се обединят срещу опитите чрез езика на омразата да бъдат противопоставени едни на други.

С ДОСТ и други некомунистически политически сили в 44-то НС нямаше да е възможен Кабинет с крайни националисти и задкулисното участие на ДПС и БСП. Това обяснява агресията, изборните манипулации и противоконституционните действия, на които сме подложени.

Страхът от ясната евро-атлантическа и антиолигархична ориентация на ДОСТ, от призивите за толерантност и реална декомунизация на България е толкова силен, че се чуват гласове дори да бъдем забранени.

ДОСТ ще бъде силна и извън парламента с каузата си за модерна, демократична и единна България.

„Оставка!“ и нови честни избори! ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ! Друг изход няма!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАСАН

    5 5 Отговор
    Тия тримата националисти имат много по лош български от Местан! Особенно мургавия българин!
  • 3 pena

    9 5 Отговор
    Запазете мнението си за вас дост,ние не се вьлнуваме от изказванията ви.
  • 4 Пеньо

    8 3 Отговор
    Какво да го коментираме тоя? Хората го пенсионираха по екзактен начин! Заслужава само едно-забрава!
  • 5 ФТШ

    5 3 Отговор
    да тичка в Турското посолство , там му е мястото . няма място в България за ибрика !
  • 6 херодот

    2 0 Отговор
    Каква точно работа, като политик ,трябва да двършиш та да те пазят постоянно спец части ?
  • 7 Ощърбий

    1 1 Отговор
    На ердоганя подлогата изпълзя, вероятно е заради пролетните дъждове. Напълнили са му дупката и да не се удави...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове