Last news in Fakti

6 Май, 2017 11:34 1 896 29

Плевнелиев: Трябва спешна модернизация на армията

  • армия-
  • изтребител-
  • модернизация-
  • росен плевнелиев-
  • правителство-
  • нато-
  • геополитика-
  • гергьовден

Предишният ни президент призова новото правителство да даде път на подобни промени

Плевнелиев: Трябва спешна модернизация на армията - 1

"Категорично съм против съм решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии", категоричен бе пред bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. „Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, подчерта Плевнелиев.

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн „Сааб” със самолет „Грипен”.

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев.

Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не „Грипен”, отбеляза Плевнелиев.

„Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес”, допълни той.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111111111

    1 32 Отговор
    Велик !!!

    Коментиран от #12, #16

  • 2 Morgoth

    31 1 Отговор
    Ти да мълчиш! Видяхме ти тех-парка.
  • 3 гост

    18 1 Отговор
    Спитнелиев, говори с огледалото!
  • 4 Дедовия

    31 0 Отговор
    Когато лаици и продажници коментират разходи за над милиард и нещо става страшно.Плюнката още си мисли,че някой го бръсне за слива и де ли се опитва да ни пробута двойно по-скъпи самолети втора ръка.Явно хептен е изперкал.
  • 5 Военен

    17 3 Отговор
    Поредното идиотско начинание като техпарка и санирането. Да вземе от крадените пари на гуруто си Прок. и да модернизира каквото си иска а не да натоварва и внуците ни да плащат докато са живи. Членуваме в НАТО и нашата армия трябва да се състои само от няколко подразделения за бързо реагиране и да се изчисти от чантаджиите. По този начин ще се освободят средства за утрояване заплатата на войниците. Сегашният бюджет на армията е напълно достатъчен но потъва като пясък в ненужни структури и работещи пенсионери в армията.

    Коментиран от #6

  • 6 Дедовия

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Военен":

    Май толкова ти сече пипето щом дрънкаш глупости.За 8 самолета ще дадем 1,5 милиарда.Я си направи справка колко бойни самолети е имала България 1989 г.?Колко танка?Колко ракети "земя-земя"?.Я ни светни защо ги нарязахме.Колко ни беше армията по численост,сега две пълни дивизии не можеш да комплектоваш,а на тебе чантаджиите ти били виновни.
  • 7 мълчи вече бе боЬЬЬлук

    25 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг::::::::::::: партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес”, допълни той...........Тотално малоумие--досега НИКОГА в историята НИКОЙ не е защитавал националните интереси на друга държава без да има свой интерес--а дали НАТО има интерес да се конфронтира с Турция заради нас????------отговора сами си го знаете.................

    Коментиран от #14

  • 8 Как не те е срам

    22 1 Отговор
    Да се покажеш някъде отново? Бегай бегай се крии некаде, че си смешен.
  • 9 Пролетта

    24 1 Отговор
    Роско ти що не направи модернизация докато беше президент????
  • 10 Къртев

    3 13 Отговор
    За тежко и отговорно решение, трябва независимо и отговорно правителство! А в нашата държава, още такова не съм видял. Плевнелиев е прав, но не това са хората, които могат да са отговорни за националния интерес.
  • 11 глупак

    20 0 Отговор
    Говорителят на гейовете в Бг прави мачо изказвания… .
    Смешно и жалко
  • 12 тукашен

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "1111111111":

    Има правилно виждане за нуждата за армията, но е интересното защо сегашният избор на Гриппен да е нещо по-лошо, от на Еф-16 например? И две ескадрили Еф 35 да имаме пак нямва да можем да се зашитим успешно, при манталитета на много хора, на много постове. Например префуканите червени, десни, леви, гербери, нарциси, гладиоли, сини, монархисти, зелени, жълти... от десетилетия методично и последователно крадоха пари, лапаха имоти смачкваха ни солидарно, пречеха ни да живеем като хора, подариха ни на корпорации и на техните олигархимти фирми с евтини заплати и нищожни пенсии? Какво ще ни защити Еф35? Че това е само една машина с 2.6 маха скорост? Една добра ракета и я няма.... За няколкото ни мижави самолета стигат една батарея с подходящи ракетни установки. Няма и 4 камиона ивентар? Но как ше ни защитят самолетите от паразитите врагове като Цура и хилядите на хиляди постове, като ни Правосъдие, ни МВР, ни БА успяха да ни защитят от тях от десетки години? И да допуснем че имаме 12 Еф 35. Ще летят, стрелят, свалят самолети? А пехота никаква? Мацзките с деца в ранички сутрин водят на ясли, а после щели да ни пазят? Акъла им в децата, а ти искаш да са и войници? тази държава е тотално срината отдавна даже и соца и бе помия. Каракачанков искал военни набори? Но кой ше ги храни, като тия прогониха в гробища и емиграция младите? Всеки ден умират млади хора, а тия мафиоти на държавни постове, за да се мазнят на еврошефовете не пожелаха да въведат дори смъртно наказ
  • 13 no name no face no number

    14 0 Отговор
    Ох сигурно е някакъв кошмар, ще проверя сайта отново дано е изчезнал
  • 14 Мафани Закура

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "мълчи вече бе боЬЬЬлук":

    Ще се намеси толкова,колкото се намеси когато Турция окупира половин Кипър.Тоя пръдльо още се опитва да ръси мозък.И за какво до живот ще му плащаме,че навсякъде ни е излагал докато беше президент?
  • 15 Плевелиздухан

    15 0 Отговор
    Чезвай куче
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ник

    20 0 Отговор
    Ако някой не е схванал,
    ОТ една седмица се надпреварват американоблизците да кажат, че не е важно колко е добър избора трябва да купим американски бракми излизащи от употреба за да се подмажем на Американците!
    Ще платим 1,5 млрд. за самолети, които ще изхвърлим до 10 години защото е важно да правим свирки на САЩ.

    Разбирате ли за какво иде реч? Тези хюмнета искат да изхарчат нашите пари не за да се свърши работа, а защото е важно да демонстрират, че са лоялни към САЩ! Ако политическата обстановка се смени тези същите духачи, ще застанат пак на телевизията за да обясняват как трябва да купим например турски хеликоптер защото е важно да бъдем чукани от Ердоган!

    Много искам да набия някого! -Много!
  • 18 Гост

    23 0 Отговор
    Долна американска Подлога е този!!!
  • 19 Тоя ме кефи

    22 0 Отговор
    Тоя е шедьовър на извънбрачната мисъл. Ей не е лесно да си международно известен олигофрен . Що ли са обажда , всеки път дразни хората като ги ръси с мозък.
  • 20 Лупи

    13 0 Отговор
    Като гледам всенародната "любов" към тоя палячо е бая голяма изненада защо господаря му Боко продъжава да управлява? Да не би някой да си мисли, че лайната дето бълва Плевню не са договорени с Бокича и той проявява самоинициативност? Тоя плъх не смее да пръдне без позволение, камо ли да иказва "мнение" т.е. слушате думите на Боко и съответно чакайте преразглеждане на избора за изтребител, когато встъпи в длъжност. Истината е, че сами си копаем гроба.

    Коментиран от #28

  • 21 Наслада за окото

    14 0 Отговор
    Гордостта на гейовете
    ЧОВЕКЪТ АРМИЯ
    Винаги готов да се изправи срещу враговете на Америка.
    Неповторимият пикльо

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 22 тукашен

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Наслада за окото":

    Той не е, което казваш! Той е вярна ирландска пастирка, на Шефовете, зад океано и Нейно Величество Кралската корона. И като такова, гледа винаги чинопоклонно да пролае в техен интерес. Лично не схващам, защо нов Грипен да не е поне еднакво добър с амортизираните Еф16, които пастирката и останалите пролайващи искат да рекламират? То вярно добрата стара Хонда често превъзхожда доста нови модели, но все пак в авиацията не е като в автомобилостроенето. Не мога да разбера защо да купувааме амортизирани Ефки, вместо нов Грипен? И в двата случая сме трагедия с тия няколко самолета...
  • 23 тукашен

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Наслада за окото":

    И най-удивителното при Гриппените е, че дори при няколкото аварии с такива самолети, няма нито един загинал пилот? ето това вече е е шведско качество... Вярно не са най-добрите, но са си нови и добри самолети. Ние и с тия 10-ина самолета пак нямаме амиационно погледнато шанс при враже нападение, по простата причина, че са толкова малко, че освен за тренировки и патрулиране за друго няма да стигнат. Че защо да се тревожим,ч е не били най-добрите? То и без това са малко. Все пак Радев е гевнерал-пилот, щом тоя човек, който разбира е препоръчал тези съвсем нелоши и то нови самолети, защо да считаме, че Плевнелиев, който не е бърсал керосин и търкал с парцал пистата знае повече?
  • 24 тукашен

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Наслада за окото":

    Плевнята наистина е герой. Беше готов сам да обяви дори война на Россия, беше изпаднал в творчески делириум, по-НАТО-вец от НАТО, бе готов сам да създдаде антирусска флота в Черно море, подкрепяйки мераците на подобни румънци. Това е истински герой. лошото е, че от такива герои все я духаме ние накрая. Атовете се ритат и хапят, магаретата теглят...ние.
  • 25 Щ+Щ

    12 0 Отговор
    Как е възможно дада има още самоунижаващи се медии, които да дават думата на този Противен Национален Предател ???
  • 26 НЕразбирач

    8 0 Отговор
    Педеросене, млъквай - не искам да те чувам и виждам! До гуша си ми дошъл - никой не те бръсне за нищо, а и не трябваше и преди!
    Педерал-демократ / либераст-демократ нещастен --> хОди си пий кафето с оня съзлив НАТО-вец, трабант-драйвър! Не сме имали за президент по-жалък никаквец и русофоб! Как може българин и европеец да е русофоб бе - само ако не познава историята от ранното Средновековие до към 1990!
  • 27 Ана

    3 0 Отговор
    Уникално и унизително предаване на 06.05 по БИ-ТИ-ВИ - сутринта Плевнелиев се плюнчеше с неговите бръщолевения и умозаключения - в ТЕЗИ МИНУТИ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ НА ЖИВО ПРЕДАВАШЕ РЕЧТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА . АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКЪВ ПРАЗНИК БЕШЕ НА 06.05. ЖАЛНА ВИ БЪЛГАРИЯ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 неутрале

    1 0 Отговор
    Абе човече ти малко не се ли самоуважаваш или не знаеш какво е това. НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ НИКОГА И НЕ ГОВОРИ НИЩО ПОВЕЧЕ!!!!!!! НЕ РАЗБРА ЛИ , ЧЕ НЯМАШ ГРАМ УВАЖЕНИЕ ОТ НАРОДА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове