Last news in Fakti

15 Декември, 2011 14:11 1 308 0

Глоби за работниците без трудов договор

  • трудов договор-
  • кодекс на труда

Промените в Кодекса на труда минаха на второ четене

Глоби за работниците без трудов договор - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене промените в Кодекса на труда. Гласуваха 91 народни представители, „за” гласуваха 64-ма депутати, „против” бяха 3-ма народни представители, 24-ма депутати гласуваха „въздържал се”.

На 24 ноември депутатите гласуваха на първо четене промяна в Кодекса на труда относно регламентирането на дейността на Агенциите за временна заетост, съобразно Директива на ЕП. Основното в закона се отнася до специфичните правоотношения между предприятията, които осигуряват временна работа, работниците и служителите и предприятията-ползватели.

Законът включва и глоба от 3 здравни и пенсионни осигурителни вноски за работника при липса на трудов договор, която ще има дисциплиниращ и превантивен ефект. Завишени са и критериите за представителност.

По време на дебатите преди гласуването депутатите от опозицията възразиха срещу предложението на управляващите за санкции върху работниците. „Няма работник, който да полага труд и да отиде на работното си място, без работодателят да го допусне. Абсурдна е логиката на този текст, още по-абсурдно ще бъде неговото прилагане. Това е смешно, популистко законодателно предложение в Кодекса на труда. Цинизмът, с който се отнасяте към тази тема, рано или късно ще ви се върне от тези хора“, заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

«Не се подигравайте с определенията за осигурителна вноска – тя покрива осигурителен риск и не може да покрива административно наказателна санкция“, заяви депутатът от ПГ на ДПС Хасан Адемов посочи.

Вяра Петрова от ПГ на ГЕРБ защити предложението. „Започвам да се удивявам, че народни представители продължават да агитират за това - как работниците да не спазват своите права. Даже и по сега действащ член от Кодекса на труда, работниците носят отговорност. Не можем да приемаме, че за първи път се въвежда отговорност на работниците. Предлагаме дисциплинираща и превантивна мярка в този двустранен процес“, заяви тя.

Според нея не са малко случаите, в които и самите работници не искат да се сключва с тях трудов договор – например безработните, които получават обезщетение за безработица и ако имат сключен договор ще спрат да получават тези обезщетения. «Не са малко и лицата, които не искат да сключват договор, за да не внасят данъци и вноски за социално осигуряване”, каза Вяра Петрова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА