Last news in Fakti

15 Декември, 2011 11:01 1 664 0

НАП няма да проверява за трудови договори

  • кодекс на труда-
  • нап-
  • трудов договор

Опозиция срещу изваждането на БТПП от Тристранката

НАП няма да проверява за трудови договори - 1
Снимка: БГНЕС

Националната агенция по приходите (НАП) няма да проверява работниците и служителите за трудов договор. Депутатите отхвърлиха предложение на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова - за промени в Кодекса на труда, с които да се дава право и на Националната агенция по приходите, освен Инспекцията по труда, да проверява дали работниците имат сключен трудов договор.

Горещи спорове се разгоряха сутринта в НС по второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Опозицията от ляво и от дясно се обедини в защита на Българската търговско промишлена палата (БТПП), която заради промените в КТ може да бъде изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество) СТС, тъй като няма да отговаря на критериите за представителност.

За представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, която обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, има организации на работодателите в повече от една четвърт от дейностите, определени с код до втори знак от Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт, с не по-малко от 5 на сто от осигурените по трудов договор лица във всеки отрасъл.

Освен това представителната работодателска организация трябва да има местни органи в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган.

„На критериите не отговаря БТПП и затова няма да участва в Тристранката. Това е безобразно предложение, всеки който е на различно мнение ще го пращат в изолатора“, подчерта синият лидер Мартин Димитров. „Първо ще махнем една работодателска организация от Тристранката, ако синдикатите продължат да стачкуват и тях ще махнем“, възмути се той.

„БТПП е организация, която 20 години има позиции“, изтъкна Димитров. Той посочи, че сините често са спорили с палатата, но не са искали да я закрият. „Така беше при Тодор Живков, който не му харесваше, биваше отстранен, затова и нямаше организации, това напомня ерата "Тодор Живков", смята Мартин Димитров.

Според Павел Шопов от „Атака“ пък се цели в Тристранката да бъде вкарана "послушна и угодна организация".

"Това не е ваше предложение, а на министър Дянков, който по този начин ще лиши всички организацията от представителство", обърна се към представителите на мнозинството независимият депутат Тодор Великов.

„Правите го в услуга на КРИБ - Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България. Тези хора, лишени от представителство, които представляват едрия капитал, който е със съмнителен произход. В услуга на някой, който иска да вземе целия пазар, за да може да каже: „Аз съм легитимният, всички услуги ще се дават на мен”, изложи предположенията си от трибуната Тодор Великов. „Смятам, че това не е правилно и не трябва да бъде приемано”, завърши той.

„Това е наказателна акция срещу една от работодателските акции, която има мнение и защитава интересите на своите членове“, коментира и червената депутатка Мая Манолова. „Уважаеми колеги, засрамете се и отхвърлете това предложение“, призова тя.

След като изслуша критиките в залата, думата взе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той обясни от какво е било водено правителството, когато е приемало тези критерии.

„Принципът, една от най-големите ценности на ЕС, е социалният диалог с представителите на работниците, служителите и работодателите. Нито една от тези две страни не трябва да има нищо общо с правителството. Това са независими структури, а не да бъдат сателити, както на времето бяха работодателските съюзи на БКП. Тези структури, които представляват интересите на бизнеса, трябва да бъдат ясно отдалечени от властта”, коментира Тотю Младенов.

В крайна сметка мнозинството гласува да се отложи разискването по тази точка от закона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА