Last news in Fakti

26 Септември, 2017 09:36 1 677 5

Цветан Цветанов: Защо Брендо е осъден в Италия, а у нас – не?

  • брендо-
  • всс-
  • цветан цветанов-
  • съд-
  • съдебна реформа

Защо говорим за парите на магистратите, а не затова че Брендо е осъден в Италия, а не в България? Това риторично попита пред „Тази сутрин“ по бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Защо говорим за парите на магистратите, а не затова че Ивелин Банев - Брендо е осъден в Италия, а не в България? С какво политическата класа носи отговорност за съдебната власт?", попита той. „Най-лесно е да бъдем негативни - да кажем политическата система е лоша. Дайте да видим какво добро може да се направи“, призова Цветанов. "Трябва да дадем възможност на тази институция да получи обществена подкрепа. Защо се обсъжда само парламентарната квота, а съдебната квота - не. Този орган трябва да са възприема като цяло". По отношение на коалицията и думите на Валери Симеонов, според когото няма диалог, Цветан Цветанов заяви: „Няма проблеми, които да не бъдат преодолявани. Чуваме се постоянно с коалиционните партньори. Всеки един има своето мнение и го изразява. Днес ще имаме среща на политическия съвет и ще говорим по тези теми, които създадоха напрежение в обществото. Назначението за което каза Валери Симеонов е по предложение на един от коалиционните партньори. Когато съставяхме правителствата всяка една от позициите беше съобразена и удовлетворена. Всичко, което е в споразумението е това, което сме се разбрали“, увери Цветанов.

„Вместо да се фокусираме върху тази негативност, нека дадем възможност на всеки кандидат да представи намеренията си“. „Ние сме направили законодателство, което да ни даде по-голяма прозрачност. В момента ВСС е избрано с квалифицирано мнозинство. Това ще гарантира по-голяма устойчивост. Обществото очаква каква ще бъде стъпката за реформи в съдебната система. Не е нормално да се говори за това какви обезщетения ще получат магистратите. Разглеждайте ВСС като единен орган. С какво политическата каса е виновна за досегашното правораздаване?“, подчерта политикът.

Не даваме знаци на депутатите как да се гласува. Когато има масово гласуване в зала, техническите устройства понякога не работят и затова се подават знаци на квесторите в НС. Това е не е указание. Дали сме подкрепата си за тези членове на ВСС, които са по-достойни от достойните. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветан Цветанов допълни, че има процедурни правила и всеки от кандидатите трябва да покрие критериите, които са заложени.

„Този избор на нов състав на ВСС имаше широк обществен отзвук. Изборът дава устойчивост и стабилност“, увери той и добави, че изборът е направен, съобразявайки се с препоръките на Венецианската комисия. Цветан Цветанов отбеляза със съжаление, че каквото и да се направи винаги ще има укори. Според него това се дължи на факта, че никой не търси доброто.

„Валери Симеонов е един прям човек и иска да назовава нещата с истинските им имена. Ние се въздържаме от подобни неща, защото предпочитаме да решаваме проблемите вътре в семейството, а не да се стига до скандали. Надявам се днес да изчистим всяко недоразумение“, подчерта Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и противоречията с президента Радев. Той отново припомни целия казус с изтребителите и как президентът е променил позицията си по отношение на Ф-16. „Когато президент беше Плевнелиев работеше за стратегическото сътрудничество със САЩ и редовно отиваше на приемите, организирани там. В момента Радев не отива на тях. Как тълкувате това?“, попита той. "Няма конфронтация от наша страна с президента Радев има малко факти: превъоръжаването започва през 2010 г., през 2014-а ген. Радев отива в Унгария, където на въоръжение са "Грипен", закупени със скандали, и казва че това е най-доброто. През 2015-а си подава оставката, защото критериите се утвърждават от министъра на отбраната. Оставката му не е приета и вече критериите утвърждава той. Радев обаче въвежда 8-и критерий - без да е прeминал през НС - той ограничава възможността правителството да говори с другите кандидати с оферти за самолети", припомни Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    3 1 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: С какво политическата класа носи отговорност за съдебната власт?", попита той...“ Лошо е , когато потиците не познават Конституцията на Р. България, и най- вече- когато лица, завършили като следдипломна квалификация КУРС по право, показват вопиющо непознаване на основният български закон- конституцията на Р. България, според която КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и ЗАКОНИТЕ на страната.Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
    Чл. 84. Народното събрание:
    1. приема, изменя, допълва и отменя ЗАКОНИТЕ;
    3. (изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) установява данъците и определя размера на държавните данъци;
    9. дава съгласие за сключване на договори за държавни заеми;
    Чл. 7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.
    Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
    Не всички политици са законодателната власт в Р. България, а онези 240 в НС , защото ТЕ създават, изменяват или отменяват българските закони, от начина, по който гласуват, зависи дали един законопроект ще бъде приет и ще стане закон, както и точно от тях зависи съществуването на лобистки текстове в българските закони.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    Този цървул е компетентен по всички въпроси.

    Коментиран от #4

  • 4 АБЕ ФИФИ

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Не знам какъв е, ама в случая е прав !
  • 5 борислав

    1 1 Отговор
    защо Берлускони го осъдиха в Италия, а в БълГария Цветанов не?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове