Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 09:18 1 077 19

Русия обезпокоена от вандалския акт срещу "Альоша"

  • альоша-
  • паметник-
  • русия

Настоява се също така за разследване

Русия е обезпокоена от вандалския акт върху Паметника на Съветската армия в Пловдив, по-известен като "Аьоша".

Това се казва в изявление на руското посолство у нас, публикувана в страницата му във "Фейсбук".

От посолството са притеснени, че с поредната подобна проява срещу такъв паметник у нас се създава изкуствено напрежение между двете страни.

Припомняме, че паметникът осъмна със свастика и антисемитски лозунги. На паметника има и специално послание, отправено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

От посолството не пропускат и реакцията на българските власти, които вече осъдиха случилото се. Същото направи и обществеността.

Настоява се също така за разследване.

Русия по-рано призова за прекратяване на подобни актове срещу съветските паметници у нас.

Стигна се и до спор кой точно носи заслуга за спасяването на българските евреи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тито

    10 14 Отговор
    Еми вандализъм е това-в центъра на Виена си седи паметника на Съветската Армия без никакви притеснения...

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    11 14 Отговор
    Не са хубави тез работи, виновниците да се намерят и да се накажат, строго по закона !
  • 3 ВМОРО

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "тито":

    Във Виена живеят еврогейове, толерасти, либерасти и т.н. Нали така? В България все още има здравомислещи родолюбци.

    Коментиран от #8, #16

  • 4 no name no face no number

    10 3 Отговор
    Смятам, че нито фашизма трябва да е забранен нито комунизма. Фашизма не е виновен за втората световна, както и комунизма за мизерията днес .Не симпатизирам на евреите, защото сега те правят същият хорокост, но за арабиге. Също така и други бъркотии по света. Мисля, че както от фашизма, така и от комунизма могат да се вземат някои хубави неща. Та за втората световна са виновни всички управлявали по това време, не е само Хитлер. За паметника мнението ми е същото както за мавзолея в София. Най- долното е да унищожаваш историята си без значение каква е. Трябва да се грижим за всеки паметник. С Русия ни свързват много неща и винаги ще бъдем близки, колкото и да се опитват краварите да ни разделят
  • 5 Made in Bulgaria

    5 8 Отговор
    Прави са си Руснаците да се беспокояват.
    Обръщението ми е към тези л-ри, не знаете колко вредите с тезика вандализми на отношенията между България и наи-голямата държава.Само искам да напомня на всички българи как почувствах ме когато в братска Македония се случи подобно нещо със наш паметник.Поставете на тихо място сега.

    Коментиран от #6

  • 6 ВМОРО

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Made in Bulgaria":

    През 1916 година 5000 храбри българи оставят костите си на Каймакчалан, борещи се за целокупна България. Колко съветски войници умират в бойни действия на територията на България през 1944 година?
  • 7 юрист

    8 4 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: От посолството са притеснени, че с поредната подобна проява срещу такъв паметник у нас се създава изкуствено напрежение между двете страни....“ Да би мирно седяло, не би чудо видяло! КОЙ се гаври с достойнството и честта на българският народ, който твърди, че съветската червена армия е спасила българските евреи? Хитлер е роден в Австрия- защо русия не захапва Австрия за този факт, а твърди ЛЪЖИ за историята на България? И други квалификации заслужава захарова- написалите надписа са се спрели на най- мекият вариант и не са написали директна псувня по нейн повод- така, че , руската да си наляга руските парцали и да си мълчи!
  • 8 юрист

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "ВМОРО":

    И не само- ХИТЛЕР Е РОДЕН В АВСТРИЯ, ОБАЧЕ ЗАХАРОВА НЕ КАЗВА НА АВСТРИЙЦИТЕ- СЪВЕТСКАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ ВИ СПАСИ ОТ ХИТЛЕРИЗМА, НАЛИ? ЗАЩО РУСНАЦИТЕ СИ МЪЛЧАТ СПРЯМО АВСТРИЯ, А РЪФАТ МЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ С ЛЪЖИ?
  • 9 юрист

    8 5 Отговор
    Ако живеех в Пловдив, до сега да съм издебнала време и подходящ час и с огромно удоволствие да съм си написала мнението за захарова, върху постройката, наречена пса! Не мога да рисувам, но все един надпис с четка и боя мога да направя...НЕКА СЕ ЗНАЕ- ПСА В СОФИЯ И ПЛОВДИВ НЯМАТ ЮРИДИЧЕСКИЯТ СТАТУТ НА ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ, НЯМАТ ЮРИДИЧЕСКИЯТ СТАТУТ НА ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА ИЛИ АРХИТЕКТУРАТА И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА НЯМА НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ОПАЗВАНЕТО И ПОДДРЪЖКАТА ИМ! И ТУК ЛЪЖАТ РУСНАЦИТЕ- НЕ САМО ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ НИ! РУСНАЦИТЕ ПИСКАТ, ЧЕ ТОВА СА ПАМЕТНИЦИ, ЗА КОИТО БГ. ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ, НО ТОВА Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!

    Коментиран от #11

  • 10 юрист

    7 2 Отговор
    А що се отнася до дължимата грижа за ИСТИНСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, нека Столична община да демонтира пса, да построи на негово място скулптурна група на всички български владетели от Първата и Втората българска държава, и аз с договор, БЕЗПЛАТНО- БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ТРУДА МИ- лично ще се задължа към Столична община и държавата, че всяка събота или неделя ще чистя точно този паметник- скулптурната група на българските владетели! Разбрахте ли разликата?
  • 11 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Живееш на 1 час път по магистралата. Както знаем не са ти проблем 10-15 лв. за гориво а времето, което прекарваш тук на вечер е в пъти повече. Никой няма да разбере, че си отсъствала за два часа и като се върнеш ще успееш да си наваксаш нормата.

    Така че, измислената, хайде НЕ СЕ ПРАВИ НА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СИ, нали?

    Пиши си тука глупостите и НПО партенките и си стой където и каквато си: псевдо приказен герой, нищо по-вече!

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Ганьо Говнарев Говньо

    8 1 Отговор
    Руснаците са си виновни! За къв ... им трябваше гнусния комунизъм!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Прометей

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":



    Благодаря, че ми спести коментара.....
    А като чета и другите се уверявам КОЛКО е бил дипломатичен Професор Христов.......
  • 16 точно

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "ВМОРО":

    Като теб ти ли си най милия родолюбец
  • 17 стоян

    6 1 Отговор
    Не може ли да си го вземат Руснаците този паметник за да не го цапат защото на никой не е нужен То и без това в Пловдив няма убити руски войници
  • 18 реалист

    8 1 Отговор
    Верно е ,не трябва да се цапа ,а да се взриви ,за да се махне един път завинаги тази свинщина от града ни .
  • 19 681 БЪЛГАРИЯ

    6 1 Отговор
    Да си ги взимат в Русия или да се съборят ! Да запазим на Александър 2 Цар Освободител и на други загинали за освобождението на България от турско робство ! Альоши и тем подобни да ги няма !!! На мястото на альоша да се построи ХАН АСПАРУХ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове