Last news in Fakti

10 Ноември, 2017 16:17 1 705 15

Надписите на „Альоша“ са провокация

  • евреи-
  • паметник-
  • пловдив-
  • альоша

В същото време Русия лансира, при това настоятелно, идеята, че Червената армия е спасила българските евреи

Смятам, че надписите върху пловдивския паметник „Альоша“ са премислена провокация.

Това пише в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

За втори път върху съветски паметниците се изписват антисемитски лозунги. Това е ново и много необичайно. Ефектът е ясен - да се придаде антисемитски смисъл на антисъветските акции.

В същото време Русия лансира, при това настоятелно, идеята, че Червената армия е спасила българските евреи. Мъглявото заключение от тази комбинация е, че Русия се бори за свобода и демокрация, а неблагодарните българи са примитивни антидемократи и антисемити.

Към този ефект е добре да се замислим и как действат твърденията, че кирилицата не е българска и че България е загубила своя суверенитет (твърдението на Путин от Турция, когато обяви края на Южен поток).

Бих се присъединил към руския призив: вандалските надписи трябва да бъдат разследвани. Но ще добавя - задълбочено и умно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    12 17 Отговор
    Ами- който и да е авторът на надписите, е написал верни неща. Освен това- и шойгу, и путлер, и всички от кооператива озеро, са руски евреи- може да са се почувствали засегнати от надписите, въпреки, че прокламират, че са етнически руснаци- неевреи:D Едва ли има българин, който ще повярва, че в Пловдив- град с над осемхиляди годишна история като населен град, в който си има и еврейска, и арменска махали, и то- в центъра на града, българи ще имат предвид българските евреи и за това ще пишат антисемитски надписи точно пък за тях! Чак толкова прости “майни“ и българи няма, смотани ушанки! Това да не са ви руснаците, че да ги лъжете, както си искате! Време е да се запитаме друго- защо антисемитските надписи стоят именно върху постройките- пса в България? Дали авторите им не правят директна връзка между деянията на съветската армия и антисемитизма....

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Голям коментар, който ме обърка докато го прочета. Пречупеният кръст няма нищо , ама нищо общо с Русия. Който го е направил освем да е бил дрогиран няма друго обяснение. След години ще разберем истината в която живеем СЕГА. Навсякъде вериги чужди магазини, хранителни стоки със самнително качество, вносни зеленчуци и така нататък. БЪЛГАРИ мислете трезво и отсявайте плявата която ни залива !!!

    Коментиран от #3

  • 3 юрист

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Вижте сега- не виждам логическата връзка между първата част от коментарът Ви и втората му част! Свастиката е хитлеристки символ, а от къде е взаимстван и защо е обърнат- това е съвсем друг въпрос. Не разбирам другата част от коментара. Каква връзка има състоянието на България днес, с руските лъжи и гаври за спасяването на българските евреи? Истина ли е, че шойгу, путлер и целият състав от физически лица на кооператива “озеро“ са евреи? Истина е- и това се вижда от руския търговски регистър! Нали не мислите, че ще заяочна да пиша неща, без да съм ги проверила лично?
    1. https://putinism.wordpress.com/2016/04/21/ozero/
    2. http://poistine.org/chto-stalo-s-semyami-druzey-putina-po-znamenitomu-kooperativu-ozero
    3. http://anticompromat.org/putin/ozero.html
    4. https://www.novayagazeta.ru/articles/2011/11/11/46724-15-let-samomu-mutnomu-171-ozeru-187-v-mire
    Не ме засяга, но както е видно, има достатъчно инфо в нета за тази структура...

    Коментиран от #5

  • 4 Прометей

    3 5 Отговор
    ХАХАААА....така е, това е 1000% ПРОВОКАЦИЯ.....
    Сега ще ви кажа и провокаторите....Професор Христов и Мария Захарова ПРЕКРАСНЯ...:-):-)
    Бяха се маскирали на...ДЕБИЛИ....
    Затова матраЯла не ги разпозна...
    Здравейте....КРЕ..НИ....
  • 5 filo

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Свастиката не е хитлеристки, а е римски символ

    Коментиран от #6

  • 6 юрист

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "filo":

    Е- и аз преглеждам уикито отвреме навреме:) “....Думата свастика идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Думата е съставена от представката су- (сродна на гръцкото ευ-), означаващ добър, добро, и -асти – езикова абстракция на корена ас 'да бъда'. Така се получава свасти, което означава благосъстояние. Наставката -ка служи за образуване на умалителни, и свастика буквално означава малко нещо, свързано с благосъстоянието. Може да се каже, че свастика, грубо казано, означава щастлив амулет. Сред най-ранните култури, използвали свастиката, са неолитните култури на Югоизточна Европа и цивилизацията на Долината на Инд. Свастиката символизира слънцето или времето като създаване и разрушение на света. Една от хипотезите за разтълкуване на символа на свастиката е четирите рамене представляват Вселената в спиралната галактика на Млечния път. Разпространение[редактиране | редактиране на кода] Свастиката съпътства цялата история на човека. Изображения върху амулети от 10000 пр.н.е. са открити в Украйна. В България двойни свастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове, датирани от 6 000 г. пр.н.е.[1] Среща се в азиатски, европейски и индиански култури – понякога като геометричен мотив, понякога като религиозен символ. И досега в Индия се рисува свастика
  • 7 юрист

    5 7 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Сред най-ранните култури, използвали свастиката, са неолитните култури на Югоизточна Европа и цивилизацията на Долината на Инд....“ Из “Културата Варна“- “...Културата Варна или халколитната култура край Варненския залив е култура, принадлежаща към края на каменно-медната епоха (4400-4100 г. пр. Хр.) и съществуваща в Северна България през този период. Културата е относително изохронна с Култура Коджадермен-Гумелница-Караново VI (4500-4000 г. пр.н.е.). Смята се, че находките от Варненски халколитен некропол са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, а комплексът в Дуранкулак е дело на най-старото открито досега уседнало културно земеделско население на континента създало първите каменни градежи в Европа...“ “...Новокаменната епоха по-конкретно се свързва с група специфични поведенчески и културни промени сред човешките общества, включващи отглеждането на културни растения и използването на питомни животни.
    НОВОКАМЕННА ЕПОХА (НЕОЛИТ) Новокаменната епоха (Неолит) е последния период от каменната епоха (по българските земи от 6000 до 4000 г. пр.н.е.)....“ http://ipark.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82/
  • 8 тоя филм сме го гледали

    3 5 Отговор
    Колкото и да пишеш тъпотии никой не ги чете.ПРЕДАТЕЛИТЕ СТЕ ВИЕ КОИТО ПОКАНИХТЕ И НАСТАНИХТЕ ЧУЖДА АРМИЯ ЗА ПОСТОЯННО ВЪВ БЪЛГАРИЯ.Но Американците рано или късно по един или друг начин ще си отидат.И ще видиме тогава ПРОДАЖНИЦИТЕ какво и къде ще пишете и рисувате.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 оп саа

    2 4 Отговор
    Теляци хубаво ли изтъркахте задните части на ОКУПАТОРИТЕ за някой цент.
  • 11 Кака Гинка

    2 2 Отговор
    Това е обмислена и явно платена провокация,целяща да нагнетява омраза и напрежение и резултатите вече са налице.Простият народ се лови на всяка въдица която му спуснат,дори не е нужно да се стараят особено.А сега да помислим кой има реална изгода от това положение...
  • 12 Петко

    0 6 Отговор
    спрете да драскате по паметници,имаите уважение към тези дето дадоха живота си , та днес да сме свободен народ

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Откачен Борсук

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "тоя филм сме го гледали":

    Има само едно нещо, което ненавиждам повече от путлерасти и то е путлерасти-лъжци. Каква чужда армия бълнуваш бе, недебил??? Къде се намира тази чужда армия, колко е голяма, какъв ѝ е съставът???
  • 15 реалист

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Петко":

    Тия гениални мисли на колко чашки ти дойдоха ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове