Last news in Fakti

20 Януари, 2018 19:46 3 016 20

Предлагат "зелени" стикери за колите, които не замърсяват

  • автомобили-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • стикер

Идеята е автомобилите да се категоризират според степента, с която замърсяват въздуха

Предлагат "зелени" стикери за колите, които не замърсяват - 1
Снимка: БТА

Столична община предлага да се въведе система от "зелени" стикери за леките автомобили, която да ги оценява според степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях общините ще могат да налагат гъвкави ограничения за движението, ако има замърсяване над нормите.

"По подобен начин е решен проблемът във Франция, където автомобилите са разделени на 6 категории в зависимост от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток", разказа в интервю за "Дарик" радио председателят на Столичния общински съвет - Елен Герджиков.

"Системата е по-справедлива, отколкото да се въвежда забрана за влизане в централните градски части според това дали номерът на колата е четно или нечетно число", заяви Герджиков.

Председателят на общинския съвет поясни, че за да се реализира идеята със стикерите, е необходима промяна в законодателството. Според него общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    17 17 Отговор
    Просто няма как да стане някой да ме накара да се кача на не удобното метро! За да стигна до центъра на София трябва да смена 3 прев.средства по -1.60 = 5лв.кола която харчи 10 на 100 км.бензин излиза 5 лв. в двете посоки демек на половина излиза същото ако сме 2 души= 2.50 на калпак ако сме 3 души 1.60 калпак или си викам такси.По - евтино е с кола!

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Затвори са

    18 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Иди на село, затвори са хубаво и не излизай от къщи

    Коментиран от #4

  • 3 Георги

    22 3 Отговор
    Хубаво за екологията а мисля първо да видим какви горива има по бензиностанциите, и после да говорим за екологията 😎😎😎
  • 4 Бесен Язовец

    7 11 Отговор

    До коментар #2 от "Затвори са":

    Нямаш комшии ли? Не обичам на къра, и не си падам по- козички!

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    14 4 Отговор
    Пежо 607 дизел , с чип ,права генерация и премахнат катализатор, като я настъпя отзад черен дим . Та какъв на цвят стикер ще ми лепнете.. хах

    Коментиран от #8, #14

  • 7 Алфата

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    "Просто няма как да стане някой да ме накара да се кача на не удобното метро!"
    Ша стане, ша. ВЕрвай ми! И на Ханс от Щутгарт тази година не му се давали пари за ново Е 6, ама ако иска с колата в центъра... Иначе, метро, трамвай, колело и др. нискоемисионни.
    Време е да се научите на ред и уважение. Няма как да ми кадиш децата с "изкорменият", ремапнат мазутник и разумната част от обществото да те търпи! А ако си "обиден" - марш на село!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Алфата

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    За такива като теб предписание: няколко "хилки" за нов(и) катализатор, ФАП филтър, изправен ЕГР, евентуално вихрови клапи! Ако не щеш - при Язовеца на село, да се дърпате по нивата.
  • 9 Morgoth

    18 2 Отговор
    Метрото в пиков час е препълнено. Същото се отнася и за основните трамваи и автобуси. Ако инцидентно бъдат свалени не половината, а само 20% от хората от колите им градският транспорт просто няма да издържи. На много спирки хората просто няма да могат да влязат в автобусите. Ще настане хаос.

    Коментиран от #15

  • 10 Mercedes-Benz

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Алфата":

    Клавиатурен боецо, по-спокойно със заповедите кой къде да ходи ;) Кой знае откъде си се довлякъл и сега се правиш на гражданче като другите селяци. В София не може да се мине от вас. А онази самоковска селска даскалица защо не отиде да стане кмет в нейното село, а се е довлякла тука да дирижира на софиянци какво и как. "ЗА" съм да се засили контрола върху прегледите, защото масово се кара без катализатори, но съм против да се прехвърля цялата вина само на автомобилния трафик. Колко репортажа имаше досега, в които пред камерите циганите горяха боклуци, няколко квартала излизаха на протест, на единия дори даскалицата присъстваше и видя какво палят, но овцата продължава да чопли темата за автомобилите, само и само да не закачат циганите. А скапаните горива, кой ще провери? А рейсчетата ви другарко фандъкова с изрядни катализатори ли са, щото за машини със среден пробег 500 000км ме съмнява! Колко пъти изми улиците, или викаш "твърдите частици" щом паднат на земята изчезват?! Фандъкова ти си най-слабия кмет, който София е имала, а истински кмет не е имало от 1989г. досега. Не обичам комунистите, но е факт, че София беше чист и подреден град. Зиловете всяка вечер бяха навънка да мият пролет и лято, а зимата се чистеше дори в малките улички, а не само по булевардите. Смотана си, нищо не става от теб, както и от всички политици!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бесен Язовец

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "цоле":

    Надявай се
  • 13 Важи важи

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Mercedes-Benz":

    Браво!
  • 14 Катаджията

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Спрян от движение ще е стикера!
  • 15 Айде-айде

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Пеш не могат ли да ходят?
  • 16 незнайко

    4 0 Отговор
    Вече няма да има място по стъклото от стикери ! В закона пише нищо да не се лепи на предния прозорец !!!
  • 17 аве фюрер

    3 0 Отговор
    НЕКАДЪРНОТО РЪКОВОДСТВО ПО ТОВА СИ ЛИЧИ ,ПРОБА - ГРЕШКА , ПРОБА - ГРЕШКА , Я , ПАК ГРЕШКА ...
  • 18 зомпи

    2 0 Отговор
    големи еколози станахте всички проблеми в булгаристан оправихте че сега вноса на катализаторите са ви причината и този път ще ни вземат парите до следващото шоу
  • 19 гост

    1 1 Отговор
    В Западните страни е така, зелена, жълта, червена лепенка. Но кой ще казва коя кола колко вредни емисии отделя? И няма ли тези служители да станат едни от най-богатите в страната? И сега има закони и правила, но никой не ги спазва. Къде отиват парите от екотакса? Къде отиват реалните данни от центровете за ГТП? И защо е необходимо да се губи време, ресурси и труд за нещо, което по подразбиране трябва да се проверява ежегодно при ГТП? Ударете всички пунктове, проверете ги и ги затворете докато не започнат да вършат дейността, за която получават пари. 40лв за 10мин. не е малко .
  • 20 Колело

    1 0 Отговор
    Ако въведат зелени стикери ще бъдем първи в Света със залепен зелен стикер на Голф 4 1,9 ТДИ без катализатор и с чип(мноу въри чуееек), който принадлежи на роднина на "точния човек" от общината или да перничанин платил на същия точен човек точната сума. Разберете едно, в държава където не се спазват законите не са необходими нови закони за да се въведе ред ами трябва да се работи по спазването на старите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове