Last news in Fakti

8 Март, 2018 08:53 2 444 20

Петър Воденски: Казаното от патриарх Кирил е съгласувано с висшето руско ръководство

  • кирил-
  • русия-
  • патриарх-
  • патриарх кирил

Трябва да си направим добре извода, че руснаците вече не са тези, които прощават всичко, каза дипломатът

Петър Воденски: Казаното от патриарх Кирил е съгласувано с висшето руско ръководство - 1

Това, което е казал патриарх Кирил пред президента Румен Радев, то е съгласувано, според мен, с висшето руско ръководство. Това, че го казват, е много показателно, и ние трябва да си направим изводите: руснаците вече не са тези, които прощават всичко. Такава оценка даде в "Денят на живо" дипломатът Петър Воденски, бивш посланик в Турция, на укорите на руския патриарх пред българския държавен глава.

Той дипломатично намекна, че руският патриарх вероятно предава позицията на президента Владимир Путин.

"Дипломацията има различни лица, има такова нещо и като църковна дипломация. В дипломацията има моменти, в които един държавник трябва да каже нещо нелицеприятно за този партньор, който седи от другата страна на масата. И той не иска да го казва, някой друг го казва вместо него", разясни Петър Воденски.

"Путин бе поканен да дойде, той не можа, защото има избори, очевидно идването на руския патриарх е съгласувано. Очевидно е, че това, което руският патриарх каза, е съгласувано, той не си го е измислил. И на трето място - той не си го е изсмукал от пръстите.

Ние в последните години започнахме да тачим тези страни, които са участвали в Освобождението на България - Полша, Финландия. Предишният президент го беше страх да каже за руснаците. Това е изкривяване на историческите факти", категоричен е дипломатът.

Според него "не бива политическата коректност да засенчва фактите." И даде нагледен пример.

"Ако проявим един и същ стандарт към тези неща, в Русия, по официални данни, живеят представители на 160 националности. На Дунавския фронт в онази война е имало към 276 000 войници от империята. На тази война неминуемо е имало участници, ако не на всички 160 националности, то поне на половината. Ние изброяваме ли тези националности?

Имало е и евреи в армията, имало е един японски самурай - защо не благодарим и на Израел и Япония? А и патриархът исторически е прав - не е имало тогава държава Полша.

И предишният президент като изброяваше загиналите, споменаваше тези, които са сега в НАТО. Това е политическа коректност, не е коректност спрямо истината", натърти Петър Воденски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stefko88

    12 6 Отговор
    С тая вратовръзка изобщо не е показателно тоя с кого си съгласува изказванията.....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГОСТ ОТ МАЛОУМИЕТО

    20 10 Отговор
    ХАЙДЕ, ОЩЕ ЕДИН РУСКИ МУШМОРОК СЕ ИЗКАЗА. ГЛЕДАЙ КВО НЕЩО, РУСИЯ БИЛА СПРЯЛА ДА ПРОЩАВА. ТАКА Е, ТЯ НИ ПРОСТИ КАТО НИ ЗАГРАБИ 62 ТОНА ЗЛАТО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО, МА ТАКА ДЕ, МОЖЕШЕ ДА НИ ВЗЕМЕ ВСИЧКО, АМА ВЗЕ САМО ЗЛАТОТО, Е СЛЕД ТОВА СЕ УСЕТИ, ЧЕ Е МАЛКО И ВЗЕ ОЩЕ ДВА ПЪТИ, ПО ТОЛКОВА И ВСЕ ЩОТО НИ ПРОЩАВА, ЩОТО НИ ДАВА, ЩОТО НИ ОСВОБОЖДАВА, А НИЕ НЕБЛАГОДАРНИЦИ. ВМЕСТО ПО ЦЯЛ ДЕН ДА СВАЛЯМЕ ГАЩИТЕ И ДА ЧАКАМЕ И МОЛИМ, НИЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА СИ ГИ ВЪРЖЕМ.

    Коментиран от #8, #15

  • 4 лукчо

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "El comandante":

    Щях да пиша че трябва д аси прост като ел команданте, ама всъщност се поправям, трябва да си руски продажник като него за да бъде всяка втора дума соросоид. Ам така де, не трябва да си соросоид, трябва да си руски продажник, тогава няма да ядосаш добрите червени хора.
  • 5 Рубладжийче

    12 9 Отговор
    Цялата руска пета колона защитава хибридната атака На Русия срещу България, започната от патриарха контрабандист.
  • 6 no name no face no number

    10 4 Отговор
    Истината е тази криви се историята адски много и нагло, както за турското робство, така и за преди 1989. Толкова много лъжи и помия се изсипа. Но истината ще пребъде, напук на тези изчадия
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 no name no face no number

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "ГОСТ ОТ МАЛОУМИЕТО":

    Нямам инфо за тези 62 тона дай факти и ще ти повярвам. Възможно е и да си прав. Но днес кой ни краде златото???? Канадски и американски фирми го добиват.Е не знам колко тона са изнесли факт е , че пе го ползваме ние а ге.
  • 9 СОРОС

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "El comandante":

    Прави сте, червени другари, българинът е българин само когато пълзи, когато благодари, когато коленичи пред господаря. Най- прекрасното в случая, че червената измет вдига до руското знаме, знамето на Левски. Иконата, истинския българин, който е бил точно срещу това, Русия да ни "освобождава". Ако някой много иска да чете история, а не идеология вероятно го знае. На другите им е все едно. Все пак е важно - Ботев, Левски, Раковски, Захари Стоянов са искали сами да се борим за свободата си, Левски е спорил, ненавиждал братята Евлоги и Христо Георгиеви, които са финансирали Кримската война и са искали Русия да ни освободи,. Така че е много срамна тая работа да с епресичат улиците Васил Левски с Граф Игнатиев, да вдигаш патриотарското знаме на руско българската вечна, а заедно с това и знамето на Лавски.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тръмп

    8 7 Отговор
    Патриарх Кирил е полковник от КГБ и няма нищо общо с Бога и Христянството!Неговия Бог е Вожда Путин,а комунистическите закони на КГБ са Библията му!:):):)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 реалист

    10 2 Отговор
    Верни са разсъжденията на Петър Воденски. Първо поканиха държавния глава на страната освободила България,след като се разбра че не може да дойде заради изборите на 18 март пратиха Неофит,който има право да покани Кирил.Всичко това е съгласувано както от Руска,така и от Българска страна.Вчера имаше подобна статия и от Боян Чуков -също вярна и правдива.Вероятно ще има преки или косвени последствия за България,но няма как да ги видим,дипломацията е сложно нещо.
  • 14 Посранник от сашш

    5 4 Отговор
    Долариии,долариии капят еврогайчета и Обама любители нападайте статията тука е парата.
  • 15 Инвер Паша

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "ГОСТ ОТ МАЛОУМИЕТО":

    Ти виде ли как руснака товари тоновете злато?а сега златото къде е знаеш ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Отчая българин

    1 2 Отговор
    Един умен и знаещ човек. Обаче ние сме толкова дебилизирани , че освен жълтото друго не виждаме. Мнооооого имаме да го яден неумит! През последните години демокрация ни учиха само да мразим и отричаме и ето го резултата по коментарите съдя не може да отсяваме зърното от плявата ...Народ , който мрази и отрича историята си отрича и правото си на бъдеще, Пази Боже сляпо да прогледа!
  • 20 анализатор

    2 1 Отговор
    защо трябва да е съгласувано с Кремъл след като той каза действителната историческа обстановка на онзи момент а това че В.Симеонов и др за мен исторически неграмотни политици интерпретират към съвременните държави си е техен проблем Русия независимо от повода ни е освободила ина1е и досега щеше полумесеца да се вее
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове